Ο κινηματογράφος κάθεται στα θρανία

Ο κινηματογράφος κάθεται στα θρανία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον εκπαιδευτικό ρόλο που μας είχε επισημάνει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ» και ο πρόεδρος του οργανισμού Μάρκος Χολέβας, επιχειρεί να αναβαθμίσει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο χθες ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας «Ψηφιακής Πλατφόρμας Κινηματογραφικών Ταινιών για τα Σχολεία». Οπως υποδεικνύει και ο τίτλος, πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής, ώστε να διαδώσει και να εισαγάγει το σινεμά στα σχολεία, τόσο ως τέχνη όσο και ως εναλλακτικό διδακτικό εργαλείο.

Το πρόγραμμα, το οποίο εντάχθηκε την τελευταία στιγμή στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του από την ερχόμενη σχολική χρονιά, έχει συνολική αξία 1.418.964 ευρώ, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως είναι εθνικής εμβέλειας, εξασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ακόμη και των πιο απομακρυσμένων περιοχών της χώρας. Ως προς το περιεχόμενο, το οποίο ακόμη είναι προς διαμόρφωση, η ανακοίνωση του ΕΚΚ κάνει λόγο για τουλάχιστον 92 διεθνείς και ελληνικές ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, οι οποίες θα εκπροσωπήσουν και τα τρία βασικά κινηματογραφικά είδη, δηλαδή τη μυθοπλασία, το ντοκιμαντέρ και το κινούμενο σχέδιο.

Ενθαρρυντικό είναι επίσης το στοιχείο ότι οι περισσότερες ταινίες θα προέρχονται από την πρόσφατη παραγωγή, θα είναι δηλαδή πιο κοντά στα βιώματα και στα ενδιαφέροντα των παιδιών, προκειμένου φυσικά να συγκεντρώσουν ευκολότερα και την προσοχή τους. Εκτός όμως από τα ήδη έτοιμα φιλμ, το πρόγραμμα προβλέπει ακόμη τη δημιουργία 10 νέων, διάρκειας 7-10 λεπτών, τα οποία θα έχουν στόχο να εισαγάγουν τους μαθητές στα βασικά μυστικά της κινηματογραφικής τέχνης: τον χειρισμό της κάμερας, το σενάριο, το μοντάζ κ.ο.κ.

Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, τέλος, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σεμινάρια μέσω Διαδικτύου σχετικά με τη χρήση της πλατφόρμας, ενώ το ΕΚΚ πρόκειται να προσλάβει ειδικό προσωπικό, ώστε να δημιουργηθεί helpdesk που θα επιλύει άμεσα τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στη λειτουργία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή