Ο Αγήνωρ Αστεριάδης και η Λάρισα

Ο Αγήνωρ Αστεριάδης και η Λάρισα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν σταθείς απέναντι στο έργο «Πολιτεία» του Αγήνορα Αστεριάδη, που εκτίθεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα (με παραχώρηση των απογόνων), θα διακρίνεις όλα όσα συναποτελούν τη συναισθηματική προσωπογραφία της πόλης. Η «Λάρισα» του Αγήνορα Αστεριάδη, έργο ωριμότητας για τη γενέθλια πόλη, συμπυκνώνει ίσως όχι μόνο τη δική του εικαστική διαδρομή αλλά και την πνευματική διαθήκη του προς τον τόπο που τον μεγάλωσε, που τον «έφερε» διά βίου. Παρότι ο Αστεριάδης δεν ήταν τοπικιστής αλλά Ελληνας με την ευρύτερη έννοια, η κυτταρική σχέση με τον γενέθλιο τόπο είναι αναπόδραστη και είναι ευτύχημα που το έργο του «Πολιτεία» διασώζει τη διαχρονική μνήμη της πόλης μέσα σε εικαστικούς κώδικες και αρχετυπικά σύμβολα.

Η νέα τοιχογραφία, με τίτλο «Σύνθεσις ’21» (Πόλις), που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στη Λάρισα, στη μεσοτοιχία μιας πολυκατοικίας επί της οδού Ανθίμου Γαζή 37, παραπλεύρως της «Χριστιανικής Εστίας Λάρισας, Απ. Παύλος», είναι ένα νέο αξιοθέατο και μια αξιέπαινη πρωτοβουλία εκ μέρους της αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, που αναθερμαίνει τη σχέση της πόλης με την κληρονομιά και το πνεύμα του Αγήνορα Αστεριάδη. Εμπνευσμένη από τα κυβιστικά στοιχεία της «Πολιτείας», η τοιχογραφία γεννάει συνειρμούς προς το πρωτότυπο έργο, αλλά κυρίως υπενθυμίζει την πολιτιστική ταυτότητα της Λάρισας. Είναι ένα έργο που φέρει την υπογραφή του γραφίστα – εικονογράφου Γιάννη Πέτρου και του ντιζάινερ Κωστή Τσιάχα με την επιμέλεια της εικαστικής επιμελήτριας και μουσειολόγου Βαλεντίνης Μαργαριτοπούλου.

Η μνήμη του Αγήνορα Αστεριάδη ακολούθησε τη μνήμη του Τάκη Τλούπα, του άλλου μεγάλου Λαρισαίου, σε αντίστοιχη τοιχογραφία που είχε αποκαλυφθεί στην οδό Κουμουνδούρου. Η Λάρισα ως ένα από τα μείζονα αστικά κέντρα της χώρας έχει τεράστιες δυνατότητες να εξελιχθεί σε πολιτιστικό κέντρο της ηπειρωτικής χώρας. Αυτές οι πρωτοβουλίες ενισχύουν την ταυτότητα της πόλης, προσκαλούν νέους δημιουργούς στον δημόσιο χώρο και αποτελούν ερεθίσματα για εκπαιδευτικές δράσεις και πολιτιστικούς περιπάτους. Κάθε ψηφίδα είναι ευπρόσδεκτη, αλλά και τα μεγάλα, γενναία έργα πρέπει να γίνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή