Μουσική: Συνταγή για την COVID-19

Μουσική: Συνταγή για την COVID-19

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τέχνη, λέμε συχνά, είναι θεραπευτική. Γιατί λοιπόν δεν την αξιοποιούμε στη μάχη κατά της πανδημίας; Το ερώτημα ακούγεται ρητορικό, αν όχι ελαφρώς ειρωνικό, να όμως που μπορεί να απαντηθεί θετικά: ας υποδεχτούμε, λοιπόν, το διαδικτυακό πιλοτικό εργαστήριο «Το Εθνικό δίνει πνοή», που πραγματοποιεί το Εθνικό Θέατρο από τις 29 Μαΐου έως τις 10 Ιουλίου, σε συνεργασία με τακτικά post-COVID ιατρεία τριών νοσοκομείων της Αττικής. Ποιος ο στόχος του εργαστηρίου; Η επανεκπαίδευση της αναπνοής, μέσω της φωνητικής έκφρασης και του τραγουδιού, για άτομα που αναρρώνουν από τον κορωνοϊό και εξακολουθούν να υποφέρουν από δύσπνοια και από επακόλουθο άγχος. 

Η αρχική ιδέα ήταν απλή και την εξηγεί η Σοφία Βγενοπούλου, υπεύθυνη του «Μικρού Εθνικού», το οποίο περιλαμβάνει όχι μόνον εκπαιδευτικές αλλά και κοινωνικές δράσεις. «Από την ανάληψη των ευθυνών της ως καλλιτεχνικής διευθύντριας του Εθνικού Θεάτρου, η Ερι Κύργια μας επιστράτευσε όλους στην αναζήτηση τρόπων για να ανταποκριθούμε σε αυτό που συμβαίνει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα», λέει στην «Κ» η κ. Βγενοπούλου και συνεχίζει: «Ετσι, όταν μάθαμε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που έχει εφαρμοστεί στην Αγγλία με πολύ μεγάλη επιτυχία, αμέσως σκεφτήκαμε ότι θέλουμε να το δοκιμάσουμε. Αν ο καθένας μας μοιραστεί το δώρο της τέχνης του με άλλους ανθρώπους, απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, τα πράγματα θα γίνουν βήμα βήμα καλύτερα».

Η τέχνη που μοιράζεται εδώ είναι της Αγγελικής Τουμπανάκη, που ενώ την ξέρουμε κυρίως ως ερμηνεύτρια, εκείνη είναι ταυτόχρονα και εκπαιδεύτρια φωνής, διδάκτωρ μοριακής βιολογίας και μέλος της διεπιστημονικής ομάδας Voice Mentoring, για την αποκατάσταση ασθενών με φωνητικές διαταραχές. Το εργαστήριο που η ίδια σχεδίασε, συνδυάζει γνώσεις ιατρικές και μουσικές, με στόχο να υποστηρίξει όσους αντιμετωπίζουν εναπομείναντα συμπτώματα της νόσου COVID-19 ή δεν έχουν αναρρώσει πλήρως από πρόσφατη νοσηλεία. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην επανεκπαίδευση της αναπνοής με τη βοήθεια του τραγουδιού και χρησιμοποιεί μουσικές όλου του κόσμου και φωνητικά παιχνίδια, προκειμένου οι συμμετέχοντες να εξερευνήσουν τη φωνή και την αναπνοή τους και να κερδίσουν γνώση, αλλά και ψυχική και σωματική ευεξία.

Αποκατάσταση

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες αποκατάστασης διαταραχών φώνησης και η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από τα συνεργαζόμενα ιατρεία, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη εμπειρία ή ενδιαφέρον για το τραγούδι. Ακούγεται αυτονόητο το τελευταίο, έχει όμως τη σημασία του για τον θεραπευτικό ρόλο της τέχνης που λέγαμε. Μιλώντας λ.χ. για την περαιτέρω αξιοποίησή του, η Σοφία Βγενοπούλου παρατηρεί: «Ζούμε σε κάτι σαν πείραμα, επομένως σίγουρα δεν γνωρίζουμε κάποια πράγματα, αξίζει όμως να τα διερευνήσουμε. Ξεκινώντας από αυτό το εργαστήρι και συνεχίζοντας με άλλους τρόπους που βοηθούν τους ανθρώπους να ανακαλύψουν τα δικά τους αποθέματα ψυχικής ανθεκτικότητας. Ακόμη και οι ιστορίες που θα πούμε στους εαυτούς μας για όσα περάσαμε, είναι ένας τρόπος για να αντεπεξέλθουμε στο παρόν και στο μέλλον. Μπορούμε να δούμε αυτό που συνέβη σαν μια καταστροφή ή σαν κάτι που απέδειξε ότι ίσως είμαστε δυνατότεροι από ό,τι πιστεύαμε. Μπορούμε να εστιάσουμε στις κακές πλευρές της κοινωνίας ή στις καλές που αναδείχτηκαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή