Δοξάζοντας το καλοκαίρι με τέχνη και νέες εκθέσεις σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους

Δοξάζοντας το καλοκαίρι με τέχνη και νέες εκθέσεις σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτέλους η τέχνη επιστρέφει στους χώρους της –γκαλερί, μουσεία και πάρκα– δίνοντάς μας την ευκαιρία να τη συναντήσουμε από κοντά και με ασφάλεια. Ολοι ελπίζουμε ότι στο εξής οι πόρτες θα παραμείνουν ανοιχτές και θα προγραμματίσουμε ένα εικαστικό καλοκαίρι μετά την πολύμηνη απομόνωση.

Σύντομα ο πολιτιστικός οργανισμός ΝΕΟΝ θα μας συστήσει και πάλι μέσω της σύγχρονης τέχνης έναν καινούργιο χώρο μέσα στην πόλη. Η έκθεση «Portals|Πύλη» στον αναμορφωμένο χώρο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου – Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής ανοίγει στο κοινό στις 11 Ιουνίου με 59 καλλιτέχνες από 27 χώρες και 15 νέες αναθέσεις έργων. Εξερευνά τη σύγχρονη πραγματικότητα και αποτίει φόρο τιμής σε έναν κόσμο που χρειάζεται θεραπεία και ενότητα, ενώ παράλληλα αναδεικνύει το ιστορικό κτίριο της οδού Λένορμαν σε σύγχρονο πολιτιστικό πυρήνα.

Δοξάζοντας το καλοκαίρι με τέχνη και νέες εκθέσεις σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους-1
Ζήσης Κοτιώνης, «Visiting Hours». 

Ενα ακόμη σταθερό σημείο συνάντησης των φιλότεχνων για το καλοκαίρι αποτελεί ο χώρος των παλιών Σφαγείων της Υδρας. Φέτος, μετά την αναβολή του project του Τζεφ Κουνς λόγω της πανδημίας, μια ομάδα καλλιτεχνών και φίλων του Δάκη Ιωάννου και του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ οργανώνει μια μικρή ομαδική έκθεση. Η έκθεση «The Greek Gift» (22/6-31/10), την οποία συντονίζει ο Ιταλός επιμελητής και κριτικός τέχνης Μασιμιλιάνο Τζιόνι, συγκεντρώνει μια σειρά από νέα και παλαιότερα έργα της συλλογής του Ιωάννου μαζί με objets trouvés και τα συνδυάζει με καλλιτεχνικά «σχόλια» που αποτελούν την αυθόρμητη ανταπόκριση των καλλιτεχνών σε αυτά τα ερεθίσματα. Τοποθετημένα στους χώρους των Σφαγείων, τα έργα θα παραταχθούν σαν παιχνίδια μέσα σε κουκλόσπιτο, ενώ στην είσοδο αναγράφεται η ρήση του Μαρσέλ Ντουσάμπ: «A Guest + A Host = A Ghost».

Επιστρέφουμε στην Αθήνα για την έκθεση «SYMBOLS & iconic ruins» που φιλοξενείται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του ΕΜΣΤ. Διερευνά τους τρόπους που αντιλαμβανόμαστε και προσεγγίζουμε τα ισχυρά πολιτισμικά σύμβολα και συγκεντρώνει 110 σύγχρονα έργα τέχνης και αρχιτεκτονικής από 137 καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και θεωρητικούς των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Δοξάζοντας το καλοκαίρι με τέχνη και νέες εκθέσεις σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους-2
Αθανάσιος Αργιανιάς, «Tile Bodies (Sleepers)», 2021. Από την έκθεση «Hollowed Water». 

Αν θέλουμε να κινηθούμε σε ανοιχτούς χώρους, θα βρεθούμε στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων – Πάρκο Ελευθερίας για την ατομική έκθεση του αρχιτέκτονα και εικαστικού Ζήση Κοτιώνη με τίτλο «Λιθολογία: Κάθε πέτρα είναι η Γη» (έως 18/7). Επίσης, το ΚΠΙΣΝ μας δίνει τη δυνατότητα για μια θαυμάσια βόλτα στους κήπους του παρουσιάζοντας σε συνεργασία με το Ιδρυμα Takis την έκθεση «Takis: Κόσμος σε κίνηση» (23/6-7/11) με 46 εμβληματικά γλυπτά του διεθνούς εικαστικού που άφησε το στίγμα του στη γλυπτική του 20ού αιώνα.

Δοξάζοντας το καλοκαίρι με τέχνη και νέες εκθέσεις σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους-3
Κάαρι Απσον, «False Foot (Dakis left Donkey right)», 2021. «The Greek Gift», ΔΕΣΤΕ.

Η εικαστική πρόταση του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών είναι η πολυμεσική εγκατάσταση «The Feel. Backstage» (15/6-31/7) του φωτογράφου Τάσου Βρεττού, που παρουσιάζεται στον χώρο Α της Πειραιώς 260 και μας μεταφέρει στον αθέατο κόσμο των clubbing περφόρμερ και του ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμού. Στην γκαλερί ARCH φιλοξενείται η έκθεση «Hollowed Water» (3/6-31/8), η δεύτερη εκδοχή της ατομικής μουσειακής έκθεσης του Αθανάσιου Αργιανά, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Camden Art Center του Λονδίνου και αποτελείται από μία εγκατάσταση γλυπτικών κατασκευών, μουσικής και φιλμ.

Θα ολοκληρώσουμε τη θερινή εικαστική περιήγηση σε δύο νησιά: Στην Ανδρο, το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή φιλοξενεί την αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Γιώργου Ρόρρη «Η ευγένεια του απέριττου» (4/7-3/10), ενώ στην Ανάφη θα λάβουν χώρα τα «φαινόμενα» (5-12/7), η εναλλακτική εκδοχή της μπιενάλε σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιείται στο νησί από το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή