Καλαμάτα: Το αεικίνητο Φεστιβάλ Χορού

Καλαμάτα: Το αεικίνητο Φεστιβάλ Χορού

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από 30 παραγωγές, 18 ομάδες από το εξωτερικό που στην πλειονότητά τους έρχονται πρώτη φορά στην Ελλάδα, 3 παγκόσμιες πρεμιέρες και ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες, αλλά και για τους κατοίκους της Καλαμάτας: αυτά προγραμματίζει για τον Ιούλιο το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (16-25/7). Ο τίτλος του, «Σε κίνηση. Διαρκώς σε κίνηση. Μαζί; Ή μόνοι» είναι διπλά εύστοχος: Και για το «μαζί» ειδικά στην παρούσα συγκυρία, αλλά κυρίως για τη διαρκή κίνηση. Εδώ και 26 χρόνια το φεστιβάλ δεν έχασε ποτέ τον βηματισμό του, ούτε καν πέρυσι.

Οπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης στη βιντεοσκοπημένη παρουσίαση του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2020 «ο θεσμός απέδειξε την ικανότητά του να προσαρμόζεται και την ευρηματικότητά του προκειμένου να τηρήσει αποτελεσματικά τα υγειονομικά μέτρα». Πέρυσι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις 3.500 θεατές, σύμφωνα με τα στοιχεία, και ο θεσμός παρέμεινε συνδεδεμένος με το ευρύ κοινό του. 

Η δημιουργία βιώσιμων και επιτυχημένων συνεργασιών τόσο με θεσμικούς φορείς όσο και με τη διεθνή κοινότητα του σύγχρονου χορού χαρακτηρίζει τον τρόπο δουλειάς της καλλιτεχνικής διευθύντριας του φεστιβάλ, Λίντας Καπετανέα. Ετσι τον Απρίλιο υπεγράφη προγραμματική σύμβαση, που διασφαλίζει το πλαίσιο συνεργασίας και τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την ανάπτυξή του την επόμενη τριετία. 

Επίσης φέτος ξεκινά από τη Σπάρτη η προσπάθεια να «ταξιδέψουν» εκτός της πόλης ορισμένες παραγωγές. Αλλά και το αμιγώς καλλιτεχνικό πρόγραμμα αποδεικνύει ότι ο θεσμός βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. Οι παραστάσεις και φέτος συνδυάζουν διαφορετικά είδη, από τον σύγχρονο χορό, το χιπ χοπ και το street dance μέχρι την αναζήτηση της αρχής της εκφραστικής κίνησης σε πρωτόγονους χορούς. Η έναρξη γίνεται στην Κεντρική Σκηνή, στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας με το έργο «Möbius» της ομάδας ακροβατών και χορευτών Compagnie XY από τη Γαλλία, σε χορογραφία του Ρασίντ Ουραμντάν (19/7, στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο Σπάρτης). Στη συνέχεια εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία από τις σημαντικότερες βρετανικές ομάδες χορού, η Far From the Norm, με το επαναστατικό και βραβευμένο έργο «BLKDOG», σε χορογραφία του Μπότι Σέβα. Η ομάδα συνδυάζει στη δουλειά της όλα τα street styles, το θέατρο, την περφόρμανς και τον κινηματογράφο. 

Και πάλι στην Κεντρική Σκηνή το φεστιβάλ κλείνει με τους The QDance Company του Κούντους Ουνικέκου και το εντυπωσιακό «Re:INCARNATION», αποτέλεσμα της πενταετούς έρευνας που διεξήγαγε ο δημιουργός στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Λάγος της Νιγηρίας. Εκεί εκπαίδευσε και ενέπνευσε μια νέα γενιά καλλιτεχνών, χωρίς κλασικές, δυτικές προσλαμβάνουσες. Το έργο μάς μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της νιγηριανής μεγαλούπολης και στους ήχους της σύγχρονης afrobeats μουσικοχορευτικής σκηνής. 

Οι μικρότερες παραγωγές παρουσιάζονται στο Black Box –την πρώην Εναλλακτική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας– με ενδιαφέρουσες επιλογές όπως η πολύ ευαίσθητη Ούνα Ντόχερτι από την Ιρλανδία και το «Hope Hunt and the Ascension into Lazarus», που κινείται μεταξύ σωματικού θεάτρου, κοινωνικής διακήρυξης και χορού. 

Το ασφαλές υγειονομικά ραντεβού των 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας ισχύει και φέτος με 16 παραστάσεις ανοιχτές στο κοινό, ενώ σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα διεξαχθούν τα σεμινάρια και τα εργαστήρια του εκπαιδευτικού προγράμματος για επαγγελματίες, αλλά και για ειδικές ομάδες κοινού, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμάτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή