Ακρόπολη: Oι θρύλοι του Χόλιγουντ και η εκρηκτική Τζένιφερ Λόπεζ

Ακρόπολη: Oι θρύλοι του Χόλιγουντ και η εκρηκτική Τζένιφερ Λόπεζ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βράχος της Ακρόπολης με τα κλασικά μνημεία του τραβούσε ανέκαθεν τους ανθρώπους της τέχνης, οι οποίοι τον επισκέπτονταν –και τον επισκέπτονται– όταν ο δρόμος τους φέρνει στην Αθήνα. Κάποιοι από αυτούς είχαν την τύχη να αποτυπωθούν και στο κινηματογραφικό φιλμ με φόντο τα μάρμαρα του Παρθενώνα, ενώ άλλοι αρκέστηκαν μόνο σε φωτογραφίες – όχι πάντα με τη συγκατάθεσή τους. Τέτοια, πάντως, είχε σίγουρα ο σπουδαίος φωτογράφος Εντουαρντ Στάιχεν, όταν το 1921 απαθανάτισε τη θρυλική Αμερικανίδα χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν πάνω στην Ακρόπολη. Εκεί μάλιστα τράβηξε και μία από τις πιο διάσημες φωτογραφίες της καριέρας του, αυτή τη φορά με τη θετή κόρη της Ντάνκαν, Τερέζα, να χορεύει σαν αρχαία νύμφη, στην πόζα που έμεινε γνωστή ως «Ανεμος Φωτιάς».

Ακρόπολη: Oι θρύλοι του Χόλιγουντ και η εκρηκτική Τζένιφερ Λόπεζ-1
Η Σοφία Λόρεν το 1956, την εποχή που γύριζε την ταινία «Το παιδί και το δελφίνι» (φωτ. A.P. Photo).

Οι πιο λαμπεροί ωστόσο επισκέπτες του Ιερού Βράχου ήταν αυτοί που κατέφθασαν τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Η μεγάλη Γκρέτα Γκάρμπο αποβιβάστηκε στην Αθήνα από τη θαλαμηγό του Ωνάση το 1955 και δεν παρέλειψε να επισκεφθεί την Ακρόπολη. Το ίδιο συνέβη το 1956 με την αισθησιακή Σοφία Λόρεν, η οποία βρέθηκε στην Ελλάδα για τα γυρίσματα της ταινίας «Το παιδί και το δελφίνι», αλλά και με τον Γκάρι Κούπερ που πόζαρε οικογενειακώς μπροστά από τον Παρθενώνα το καλοκαίρι του ίδιου έτους. 

Ακρόπολη: Oι θρύλοι του Χόλιγουντ και η εκρηκτική Τζένιφερ Λόπεζ-2
Ο Ζυλ Ντασσέν και ο Μάρλον Μπράντο κατηφορίζουν τα σκαλάκια της Ακρόπολης, το 1965 (φωτ. A.P. Photo). 

Χειμώνα αντιθέτως και συγκεκριμένα στις 11 Νοεμβρίου του 1964 βρέθηκε στην Ακρόπολη ο Κερκ Ντάγκλας μαζί με τη σύζυγό του, Αν. Η αυστηρή κατατομή του Αμερικανού ηθοποιού μοιάζει με προέκταση των δωρικών κιόνων που υπάρχουν στο φόντο των φωτογραφιών της εποχής. Ενα χρόνο μετά, τα Προπύλαια πέρασε και ο Μάρλον Μπράντο, κομψότατος με το καρό κασκόλ του και τον φίλο του, Ζιλ Ντασσέν, για παρέα.

Ακρόπολη: Oι θρύλοι του Χόλιγουντ και η εκρηκτική Τζένιφερ Λόπεζ-3
Ο Κερκ Ντάγκλας και η σύζυγός του Αν στον Παρθενώνα το 1956 (φωτ. A.P. Photo).

Θρίλερ και ρομάντσο 

Οσο για τους πιο σύγχρονους σταρ, η εκρηκτική Τζένιφερ Λόπεζ φωτογραφήθηκε το 2008 σε διάφορα σημεία της Ακρόπολης, ντυμένη με φορέματα με έντονες αρχαιοελληνικές πινελιές. Και αν η ποπ τραγουδίστρια ανέβασε στον Βράχο μόνο τους φωτογράφους και τους στυλίστες της, ο σκηνοθέτης Χοσεΐν Αμινί κουβάλησε εκεί ολόκληρο κινηματογραφικό συνεργείο για να γυρίσει μια σκηνή από την ταινία «Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου». Βασισμένο σε μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ, το φιλμ θέλει τους χαρακτήρες των Βίγκο Μόρτενσεν, Κίρστεν Ντανστ και Οσκαρ Αϊζακ να συναντιούνται στην Αθήνα, όπου θα ξεκινήσει η δράση ενός αγωνιώδους θρίλερ. Πάντως, το πιο ατμοσφαιρικό κινηματογραφικό γύρισμα στην Ακρόπολη έγινε το 2018, όταν η Φλόρενς Πιου και ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ έκαναν νυχτερινή ρομαντζάδα στη «Μικρή Τυμπανίστρια» του BBC, με τον φωτισμένο Παρθενώνα να ακτινοβολεί σε όλο του το μεγαλείο στο βάθος.

Διαβάστε ακόμη:

Η Ακρόπολη είναι πάντα στη μόδα

Ακρόπολη: Oι θρύλοι του Χόλιγουντ και η εκρηκτική Τζένιφερ Λόπεζ

Ακρόπολη: Το αθώο 1951 και η ανάδυση της νέας Αθήνας

Μόδα: Από το Σινικό Τείχος έως τον ναό του Ποσειδώνα

Η Ακρόπολη στον φωτογραφικό φακό

Ακρόπολη, η αγαπημένη των VIP

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή