Ο Μπετόβεν στους Δελφούς, μια μεγάλη ελληνική-οικουμενική στιγμή

Ο Μπετόβεν στους Δελφούς, μια μεγάλη ελληνική-οικουμενική στιγμή

Ήταν μια μικρή-μεγάλη στιγμή για την Ελλάδα η σημερινή ερμηνεία της Εβδόμης του Μπετόβεν στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ήταν μια μικρή-μεγάλη στιγμή για την Ελλάδα η σημερινή ερμηνεία της Εβδόμης του Μπετόβεν στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών, με τον Θεόδωρο Κουρεντζή να διευθύνει την ορχήστρα musicAeterna και την χορεύτρια Σάσα Βαλτς να συμπράττει σε μια έξοχη χορογραφία σχεδιασμένη ειδικά για αυτή τη βραδιά.

Ήταν μια μικρή στιγμή διότι διήρκεσε όσο η Εβδόμη Συμφωνία του Μπετόβεν. Ήταν όμως στην ουσία της μεγάλη διότι, στο βάθος, διαρκεί ακόμα. Είναι από αυτές τις μουσικές, καλλιτεχνικές στιγμές που διαστέλλουν το χρόνο μέσα μας, διαστέλλουν την ψυχή που στριμώχτηκε ασφυκτικά όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας.

Ο Μπετόβεν στους Δελφούς, μια μεγάλη ελληνική-οικουμενική στιγμή-1

Ηταν, είναι, μια μεγάλη στιγμή κι ας μην υπήρχε κοινό, εξαιτίας αυτής ακριβώς της πανδημίας, στους Δελφούς. Ακόμα και από τους δέκτες μας, τους τηλεοπτικούς ή των υπολογιστών μας, το υπερβατικό στοιχείο του τοπίου, του μνημείου, του ουρανού, με τον οργιαστικό, διονυσιακό σε σημεία, αλλά και δραματικό σε άλλα, ήχο του Μπετόβεν, μας διαπέρασε πέρα ως πέρα.

Είναι μια μεγάλη στιγμή για την Ελλάδα αυτή η συμμετοχή, και έτσι όπως πραγματοποιήθηκε, διότι με άξονα αυτό τον τιτάνιο συμφωνικό ήχο συνδέθηκε με τρόπο μοναδικό η κλασική με τη σύγχρονη Ελλάδα. Ο χρησμός της εκστασιασμένης Πυθίας με την χειρονομία ενός μεγάλου σύγχρονου μαέστρου, ενός Ελληνα που διαπρέπει στο διεθνές στερέωμα.

Ο Μπετόβεν στους Δελφούς, μια μεγάλη ελληνική-οικουμενική στιγμή-2
Ο Θεόδωρος Κουρεντζής θα διευθύνει την ορχήστρα της MusicaAeterna στις 6 Ιουνίου στους Δελφούς. Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ / ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Είναι μια μεγάλη στιγμή για την Ελλάδα διότι εδώ τα σύνορά της καταλύθηκαν εκ των έσω και έγιναν ένα με την οικουμένη. Βαρύγδουπο και στομφώδες; Δεν πειράζει, το εννοούμε στο ακέραιο: αξίζουμε, κάποτε, μια τέτοια Ελλάδα, όχι λες και είναι ένα μουσείο-μαυσωλείο του παρελθόντος ή ένας πειραματισμός-πυροτέχνημα, μια άνευρη κατασκευή του σήμερα, αλλά μια συνθήκη πνευματική όπου το πάθος, κατά τον αγαπημένο στίχο του Μιχάλη Γκανά, είναι η διάρκεια.

Θυμίζουμε ότι η συναυλία πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών εορτασμών για τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827 – πέρυσι έκλεισαν 250 χρόνια από τη γέννησή του). Η διοργάνωση ανήκει στον γαλλογερμανικό τηλεοπτική σταθμό ΑRTE, σε συνεργασία με τη γερμανική κρατική τηλεόραση (ZDF), και με τη συμμετοχή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Ο Μπετόβεν στους Δελφούς, μια μεγάλη ελληνική-οικουμενική στιγμή-3
Η συναυλία στους Δελφούς πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών εορτασμών για τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Ο μουσικός μαραθώνιος θα μεταδοθεί ζωντανά και από την ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής στις 6 Ιουνίου (14.00 – 23.00). Φωτ. SHUTTERSTOCK

Παραμείνετε στις επάλξεις οι μουσικόφιλοι (και όχι μόνον αυτοί): ακολουθεί το Στρασβούργο (Γαλλία), όπου η Φιλαρμονική της πόλης υπό τον Marko Letonja [Μάρκο Λετόνια] παρουσιάζει τη Συμφωνία αρ. 8. Τελευταίος σταθμός, η αριστουργηματική Ενάτη (22:00). Θα μεταδοθεί από την πρωτεύουσα της Αυστρίας, με την ελληνικής καταγωγής αρχιμουσικό Karina Canellakis να διευθύνει τη Συμφωνική της Βιέννης. Παρακολουθήστε εδώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή