Μια εικαστική «πύλη» στο μέλλον

Μια εικαστική «πύλη» στο μέλλον

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι αδύνατον μπαίνοντας στο τεράστιο αίθριο με την υαλοσκεπή οροφή όπου κάποτε ξεφόρτωναν τα φορτηγά τον πολύτιμο για τη χώρα καπνό, να μη στρέψεις το βλέμμα προς τον ουρανό με θαυμασμό για την ωραία κατασκευή. Και αμέσως μετά, δεν μπορεί παρά να κοιτάξεις τα έργα σύγχρονης τέχνης που παρουσιάζονται εδώ, και αυτά μνημειακών διαστάσεων, που «συνομιλούν» με τον χώρο και την ιστορία του τόσο εύστοχα ώστε τον νοηματοδοτούν εκ νέου. Λίγο πριν ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό (11/6) το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο – Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής δέχτηκε τους δημοσιογράφους χθες για μια πρώτη γνωριμία. Η ξενάγηση στους ανακαινισμένους χώρους του και στην ομαδική εικαστική έκθεση «Portals | Πύλη» –αποτέλεσμα της συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων και του οργανισμού ΝΕΟΝ– δεν εξαντλείται βεβαίως σε μια επίσκεψη. 

Αφενός, λόγω του μεγέθους: τα έργα 59 καλλιτεχνών από 27 χώρες φιλοξενούνται σε αυτόν τον νέο πολιτιστικό χώρο που έχει έκταση 6.500 τ.μ. και ενδιαφέρουσα εσωτερική δομή – η έκθεση απλώνεται στο αίθριο, στις αίθουσες και στα πατάρια, στα λουτρά, στο παλιό τελωνείο, στον περιβάλλοντα χώρο, στη στέγη/πρόσοψη του κτιρίου. Αφετέρου, η επίσκεψη έχει διπλό σκοπό: γνωρίζουμε ένα διατηρητέο κτίριο, αξιόλογο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της δεύτερης δεκαετίας του 20ού αιώνα, και περιδιαβαίνουμε σε μια πολυσήμαντη έκθεση που φέρνει στην Αθήνα σημαντικούς εκπροσώπους της διεθνούς καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, και μάλιστα με 15 νέες αναθέσεις έργων από τον ΝΕΟΝ.

«Η τέχνη είναι καταφύγιο και ορμητήριο», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, στην ομιλία του που συμβολικά εγκαινίασε την έκθεση. «Εχει βοηθήσει την ανθρωπότητα να ξεπεράσει τους φόβους της για το άγνωστο από τα πρώτα ακόμη βήματά της στη γη. Τη χρειαζόμαστε και τώρα, μετά ένα χρόνο πανδημίας, ώστε πιο ώριμοι και γενναίοι να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις. Αυτή την πορεία προς το μέλλον μπορούμε συμβολικά να ξεκινήσουμε από την “Πύλη” που ανοίγει εδώ», σχολίασε. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η καινούργια πρωτοβουλία του πολιτιστικού οργανισμού ΝΕΟΝ δεν μας φέρνει μόνο σε επαφή με ένα λιγότερο γνωστό σημείο της πόλης όπως συνηθίζει ο οργανισμός από την ίδρυσή του – έχει διοργανώσει 28 εκθέσεις σε 25 διαφορετικούς χώρους σε συνεργασία με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ταυτόχρονα αναδιαμορφώνει ιδίοις εξόδοις ένα τοπόσημο της πόλης, που μετά το πέρας της έκθεσης (Δεκέμβριος 2021), ανακαινισμένο και πλήρως λειτουργικό, θα αποδοθεί στην πολιτεία με σκοπό να φιλοξενήσει αντίστοιχες εκδηλώσεις. Οπως σχολίασε ο ιδρυτής του ΝΕΟΝ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, «με αυτή την προσπάθεια, επιδιώκουμε να προβάλουμε τη σημαντική αναπτυξιακή διάσταση της τέχνης και να αναδείξουμε τη σύγχρονη δημιουργικότητά μας. Εχω τη βαθιά πεποίθηση ότι η σύγχρονη τέχνη μάς αναγκάζει να συμπορευτούμε ενεργά με την εποχή μας και να εξελιχθούμε συνειδητά μέσα σε έναν ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο».

Η έκθεση «Portals | Πύλη», που αντλεί τον τίτλο της από ένα πρόσφατο άρθρο της συγγραφέως Αρουντάτι Ρόι για τον κόσμο όπου επιθυμούμε να βρεθούμε αφού περάσουμε τη μεταμορφωτική «πύλη» της πανδημίας, έχει την επιμελητική υπογραφή της Ελίνας Κουντούρη, διευθύντριας του ΝΕΟΝ, και της Μαντλέιν Γκρίνστιν, Pritzker Director στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγου. Βασική αρχή για τον σχεδιασμό της ήταν «η δημιουργία πολλαπλών εικαστικών αφηγήσεων που δημιουργούν μια γέφυρα ανάμεσα στις διαφορετικές γεωγραφίες, αποσκοπούν στην οικουμενικότητα και συντείνουν σε ένα από τα συστατικά στοιχεία της, το κοινό βίωμα», μας λέει η Ελίνα Κουντούρη.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή