Η βιβλιοθήκη του Φίλιπ Ροθ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 7.000 βιβλία γεμάτα σημειώσεις, επιστολές και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα, όπως αποξηραμένα λουλούδια, λίστες για ψώνια, εισιτήρια ή και οδοντογλυφίδες, είχε δωρίσει ο Αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ροθ στη δημόσια βιβλιοθήκη της γενέτειράς του, του Νιούαρκ, λίγο πριν από τον θάνατό του το 2018. Η συλλογή, που ονομάστηκε «Philip Roth Personal Library», φιλοξενείται σε ειδική πτέρυγα της βιβλιοθήκης και αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες της για το κοινό εντός της εβδομάδας. Περιλαμβάνονται, μεταξύ πολλών άλλων, μια τετράτομη ιστορία των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ, αρκετά αντίτυπα της «Δίκης» του Φραντς Κάφκα, ο «Τροπικός του Καρκίνου» του Χένρι Μίλερ, καθώς και ένας έντυπος κατάλογος με εφαρμογές του iPhone κ.ά.

Χειρόγραφο του Νεύτωνα

Ενα σπάνιο, ηλικίας 300 ετών χειρόγραφο του Ισαάκ Νεύτωνα, το οποίο περιλαμβάνει τις εκτενείς αναθεωρήσεις του Βρετανού φυσικομαθηματικού πάνω στην πρώτη έκδοση του κομβικού έργου του «Principia Mathematica», πρόκειται να βγει σε δημοπρασία στις 8 Ιουλίου από τον οίκο Christie’s. Με εκτιμώμενη τιμή που ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ευρώ, το χειρόγραφο συντάχθηκε στα λατινικά τον Μάιο του 1694, λίγες μέρες αφότου ο Νεύτωνας είχε δεχθεί μια επίσκεψη από τον Σκωτσέζο αστρονόμο και μαθηματικό Ντέιβιντ Γκρικόρι, στη διάρκεια της οποίας οι δύο άνδρες συζήτησαν για το έργο του Βρετανού και για τις αναταράξεις που είχε προκαλέσει στα θεμέλια της επιστήμης όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 1687.

Αστυνομικό «με κλειδί»

Το νέο βιβλίο του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, με τίτλο «Μυθιστόρημα με κλειδί», παρουσιάζουν διαδικτυακά σήμερα στις 7 μ.μ. τα καταστήματα Public και οι εκδόσεις Μίνωας. Εμπνευσμένο από τη χρυσή εποχή της αστυνομικής λογοτεχνίας, το βιβλίο διαδραματίζεται σε ένα ειδυλλιακό ψαρονήσι όπου περνάει την άδειά του ο αστυνόμος Χριστόφορος Μάρκου, μέχρι που, κατά τη διάρκεια ενός πάρτι, μια νεαρή Αγγλίδα δημοσιογράφος βρίσκεται δολοφονημένη στην αποθήκη του σπιτιού. Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας και η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από τη σελίδα των Public στο Facebook και από το κανάλι τους στο YouTube.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή