Επιστρέφει το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου

Επιστρέφει το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συστήθηκε στο κοινό το 2010, φιλοξενώντας τότε στην Τήνο 26 συγγραφείς από 19 χώρες. Ακολούθησαν πέντε διοργανώσεις, από τις οποίες πέρασαν 150 διεθνείς συγγραφείς και ποιητές, μεταξύ των οποίων η Καναδή Αν Κάρσον, ο Πολωνός Ανταμ Ζαγκαγιέφσκι και ο Βραζιλιάνος Λέντο Ιβο. Αν μη τι άλλο, το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου, που οργανώνεται από το λογοτεχνικό σωματείο «Κοινωνία των (δε)κάτων», είναι εξωστρεφές· αποδείχθηκε και στη χθεσινή παρουσίαση της έβδομης διοργάνωσής του, η οποία αναβλήθηκε πέρσι και θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 28 έως τις 31 Ιουλίου, σε υπαίθριους χώρους του νησιού. Προερχόμενοι από οκτώ χώρες, οι συμμετέχοντες είναι 19.

Στους διεθνείς καλεσμένους περιλαμβάνονται ο Γάλλος Ιβ-Ζακ Μπουέν, ο Ρώσος Πάβελ Ζαρούτσκι, η Αντριάν Καλφοπούλου από τις ΗΠΑ, η Βραζιλιάνα Βέρα Λούσια ντε Ολιβέιρα, η Μάκι Στάρφιλντ από την Ιαπωνία, η Μεξικανή Νατάλια Τολέδο και ο Αφροαμερικανός Τόνγκο Αϊζεν-Μάρτιν. Στις ελληνικές συμμετοχές θα βρούμε τους Τίτο Πατρίκιο, Μιχάλη Γκανά, Παντελή Μπουκάλα, Φίλιππο Δρακονταειδή, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Νατάσα Γεωργούλα, Γιώργο Δημόπουλο, Αγγελική Κορρέ, τον Γλαύκο Κουμίδη από την Κύπρο, τον Αντώνη Μπουλούτζα, την Αριστέα Παπαλεξάνδρου και τον Γιάννη Σιώτο.

«Οι διεθνείς συμμετέχοντες ίσως δεν είναι πολύ γνωστοί στην Ελλάδα, είναι όμως γνωστοί στις χώρες τους και επιλέχθηκαν με κριτήρια ποιότητας», λέει στην «Κ» ο ποιητής και εκδότης Ντίνος Σιώτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Λογοτεχνικού Φεστιβάλ Τήνου. Το ζητούμενο εδώ δεν είναι τα δημοφιλή ονόματα. Οι καλεσμένοι θα διαβάσουν ποιήματά τους στη γλώσσα τους, ενώ θα διατίθενται μεταφράσεις τους στα ελληνικά και τα αγγλικά, καθώς το Φεστιβάλ απευθύνεται και στους επισκέπτες του νησιού. Στόχος της διοργάνωσης, σύμφωνα με τον Ντίνο Σιώτη, «να γίνει μια μείξη γλωσσών και πολιτισμών, ποίησης και πεζογραφίας, να ανακατευτούν μεταξύ τους οι συγγραφείς και να έρθουν σε επαφή με το κοινό».

Ο Δήμος Τήνου και το Πανελλήνιο Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας του νησιού συνδιοργανώνουν το Φεστιβάλ μαζί με την «Κοινωνία των (δε)κάτων», που στη χθεσινή συνάντηση, σε καφέ της Ακρόπολης, παρουσίασε τις πρόσφατες και επικείμενες εκδόσεις της: τη νουβέλα «Αντίο και καλή αντάμωση» του Γιάννη Σιώτου, την ποιητική συλλογή «Αθέατος εχθρός» του Ντίνου Σιώτη, το λεύκωμα «Café Society – Συγγραφείς με κείμενα στα αγαπημένα τους καφέ», καθώς και έναν τόμο με συνεντεύξεις συγγραφέων που φιλοξενήθηκαν στο περιοδικό «Ρεύματα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή