Η Βιβλιοθήκη της Ζακύνθου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία της ξεκινά το 1628, όταν ο λόγιος Θωμάς Φλαγγίνης, εξέχουσα μορφή της ελληνικής κοινότητας της Βενετίας, δώρισε στη Ζάκυνθο 200 βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου. Τους επόμενους αιώνες ήκμασε, μέχρι που ο σεισμός του 1953 και κατόπιν εκείνος του 2006 τής προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές. Τα τελευταία χρόνια έμοιαζε με απέραντη αποθήκη, όμως πρόσφατα η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ζακύνθου, που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό μέγαρο στην κεντρική πλατεία της πόλης, ανακαινίστηκε: το περίφημο αναγνωστήριό της είναι πλέον επιπλωμένο, η αίθουσα μουσειακών εκθεμάτων «Ντίνου Κονόμου» αποδόθηκε επίσης στο κοινό, ενώ έπειτα από αίτημα που απηύθυναν στο υπουργείο Παιδείας το εφορευτικό συμβούλιο και ο πρόεδρός του, Φίλιππος Συνετός, το προσωπικό της βιβλιοθήκης ενισχύθηκε, εξασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία της.

«Αντίο» στη Λουσίντα Ράιλι

Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 55 ετών, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο, η ευπώλητη Ιρλανδή συγγραφέας Λουσίντα Ράιλι. Γεννημένη σε ένα χωριό της Ιρλανδίας το 1966, η Ράιλι μετακόμισε με την οικογένειά της στο Λονδίνο σε νεαρή ηλικία, όπου ξεκίνησε να εργάζεται ως ηθοποιός, μέχρι που μια σπάνια ασθένεια την έστρεψε στη συγγραφή. Εγραψε το πρώτο της βιβλίο σε ηλικία 23 ετών, ενώ το 2014 ξεκίνησε τη σειρά «Οι κόρες των αστεριών», που βασίζεται στον μύθο του αστερισμού των Πλειάδων, που την έκανε γνωστή διεθνώς. Τα βιβλία της έχουν πουλήσει αρκετά εκατομμύρια αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε 28 γλώσσες. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Για τον εποικισμό του Αρη

Μια διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου «Πώς θα ζήσουμε στον Αρη», του Αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Πέτρανεκ, διοργανώνουν σήμερα, στις 7 μ.μ., τα καταστήματα Public και οι εκδόσεις Key Books. Βασισμένο σε εκτενείς έρευνες και σε συνεντεύξεις με πρόσωπα-κλειδιά, το βιβλίο καταπιάνεται με το εγχείρημα του εποικισμού του πλανήτη Αρη, που σύμφωνα με τον συγγραφέα δεν είναι απλώς εφικτό μέχρι το 2027, αλλά και αναπόφευκτο, λόγω της εξάλειψης των φυσικών πόρων του πλανήτη Γη, της καταστροφής του περιβάλλοντός του και του υπερπληθυσμού. Με τον Στίβεν Πέτρανεκ θα συνομιλήσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Μαγκλίνης. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από τη σελίδα των Public στο Facebook και το κανάλι τους στο YouTube. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή