Ικανοποίηση για τους ανοιχτούς χώρους, ερωτήματα για τα κλειστά σινεμά

Ικανοποίηση για τους ανοιχτούς χώρους, ερωτήματα για τα κλειστά σινεμά

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρασε λίγο στα ψιλά, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η στρατηγική του υπουργείου Πολιτισμού σε σχέση με το ποσοστό πληρότητας των χώρων που φιλοξενούν ζωντανά θεάματα ήταν επιτυχημένη. Μέσα σε 15 ημέρες το ποσοστό πληρότητας αυξήθηκε από το 50% στο 75%, δίνοντας μια ανάσα σε φορείς και παραγωγούς. Είχαμε γράψει τότε ότι το σκεπτικό του υπουργείου ήταν να πετύχει το άνοιγμα των χώρων, έστω και με το μισό της πληρότητάς τους, και να «ανεβαίνει» όσο τα κρούσματα της πανδημίας μειώνονταν και τα ποσοστά των εμβολιασμών αυξάνονταν. 

Τι ισχύει τώρα; Το ποσοστό πληρότητας σε ανοικτούς χώρους διαμορφώθηκε στο 75% για χώρους χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων, στο 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων και στο 65% για θέατρα έως 15.000 θέσεων. Σε υπαίθριους χώρους άνω των 15.000 θέσεων, το ανώτατο όριο θεατών/ακροατών ορίζεται σε 10.000 άτομα.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι και οι χώροι θα «γεμίσουν» αμέσως. Οι βασικοί χώροι του Φεστιβάλ Αθηνών για παράδειγμα θα κυμανθούν, προς το παρόν, σε πληρότητα 60%, όπως έγινε στην πρόσφατη συναυλία του Ζούμπιν Μέτα που διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ. 

Η ρύθμιση αυτή, πάντως, θα επιτρέψει στις μεγάλες διοργανώσεις και στους ιδιώτες παραγωγούς να προσδοκούν σε μια αύξηση των εσόδων τους από την πώληση εισιτηρίων, καθώς αν η πληρότητα είχε παραμείνει στο 50% οι παραγωγές δεν θα έβγαιναν οικονομικά.

Οι διαπραγματεύσεις με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, όμως, συνεχίζονται, και αυτή τη φορά το θέμα είναι τα κλειστά σινεμά δωδεκάμηνης λειτουργίας. Είναι οι μόνοι χώροι του σύγχρονου πολιτισμού που παραμένουν κλειστοί, γεγονός που έχει ζημιώσει τους διανομείς ταινιών αφού δεν μπορούν όλες οι παραγωγές να προβληθούν στους θερινούς κινηματογράφους.

Θα έλεγε κανείς ότι οι κλειστοί χώροι είναι οι πιο «επικίνδυνοι» για τη διασπορά του ιού και άρα δεν είναι ώρα για τέτοιες συζητήσεις. Το επιχείρημα είναι μεν ορθό, αλλά η αξιωματική του επίκληση έχει αναιρεθεί μετά το άνοιγμα των γυμναστηρίων. Οι διαπραγματευτές της σκοτεινής αίθουσας λένε ότι ο μόνος κυλιόμενος διάδρομος στα πολυσινεμά είναι στις σκάλες και εκεί κανείς δεν ιδρώνει.                          

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή