ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στα «βήματα» του Θορ και του Σπύρου Λούη

Στα «βήματα» του Θορ και του Σπύρου Λούη

Ράγκναροκ 
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2020)
Δημιουργοί: Εμιλι Λέμπεκ Κάε, Ανταμ Πράις
Ερμηνείες: Ντέιβιντ Στάκστον,
Γιόνας Στραντ Γκράβλι 

Τον άτυπο κανόνα του «λίγα και καλά» φαίνεται πως ακολουθεί η νορβηγική σειρά του Netflix, η οποία πρόσφατα κυκλοφόρησε και τον δεύτερο κύκλο της· όπως και ο πρώτος, αυτός αποτελείται επίσης από έξι επεισόδια, τα οποία ακολουθούν τις εξελίξεις στην άλλοτε φιλήσυχη κωμόπολη πλάι στο φιορδ, που τώρα ωστόσο ετοιμάζεται για σύγκρουση… γιγάντων. Κυριολεκτικά, αφού ο νεαρός Μάγκνε, ο οποίος στην πρώτη σεζόν ανακάλυψε πως, ούτε λίγο ούτε πολύ, είναι κληρονόμος του θρυλικού θεού του κεραυνού, Θορ, βρίσκεται πλέον ανοιχτά αντιμέτωπος με τους γίγαντες που ζουν εκεί, υπό την κάλυψη μιας οικογένειας βιομηχάνων. 

Ο δεύτερος κύκλος, ο οποίος μοιάζει να διαθέτει και σχετικά αυξημένο μπάτζετ, κυλάει σε παρόμοιους ρυθμούς με τον προηγούμενο, καθώς στο μυθολογικό παιχνίδι μπαίνουν πλέον όλο και περισσότεροι χαρακτήρες. Ο όρος «Ράγκναροκ» άλλωστε του τίτλου αναφέρεται στην τελική μάχη θεών και γιγάντων, μια μικρογραφία της οποίας έχει ξεκινήσει τον 21ο αιώνα. Στην πλευρά των πρώτων (και του Μάγκνε) θα τεθούν μερικοί αρκετά απροσδόκητοι σύμμαχοι, ενώ απολαυστικά αμφιλεγόμενος παραμένει ο αδελφός του, ο οποίος ταιριαστά υιοθετεί την προσωπικότητα του «θεού της εξαπάτησης», Λόκι.
 
7 λεπτά ψυχής ★★★
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (2020)
Σκηνοθεσία: Πάνος Βλάχος
Εμφανίζονται: Πάνος Βλάχος,
Δημήτρης Θεοδωρακάκος 

Από την πλατφόρμα του Cinobo αυτή την εβδομάδα επιλέγουμε ένα ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ διά χειρός του δημοφιλούς ηθοποιού Πάνου Βλάχου, τον οποίο γνωρίσαμε μέσα από τη σειρά «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα». 

Ο τελευταίος κάνει σκηνοθετικό ντεμπούτο, αφιερώνοντας το φιλμ του στον Σπύρο Λούη και στην ιστορία του πρώτου σύγχρονου μαραθωνίου που έλαβε χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1896. 

Με τη συνδρομή ιστορικών, δημοσιογράφων και αθλητών, ο Βλάχος αφηγείται τα γεγονότα της εποχής, όχι ωστόσο με (αποκλειστικό) σκοπό να δοξάσει τον Λούη, αλλά προκειμένου να αναδείξει άλλους αφανείς ήρωες και να αντιμετωπίσει το διαχρονικό ερώτημα: κέρδισε δίκαια ο νερουλάς από το Μαρούσι τον Μαραθώνιο ή είχε βοήθεια, όπως υποστηρίζουν πολλοί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό;

Προκειμένου να φτάσει σε (κάποιο) συμπέρασμα, ο Βλάχος διοργανώνει έναν δικό του αγώνα, στην ουσία μια προσομοίωση μαραθωνίου, με τη συνδρομή και σύγχρονων Ελλήνων πρωταθλητών του αγωνίσματος, σαν τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο. Σε κάθε περίπτωση, το ντοκιμαντέρ αποτελεί επίσης μια ευκαιρία ώστε να γνωρίσουμε τον δεύτερο εκείνης της θρυλικής κούρσας, τον Χαρίλαο Βασιλάκο, ο οποίος υπήρξε μεγάλος αθλητής της εποχής, όμως έμεινε στην αφάνεια παρά τη σπουδαία επίδοσή του.