Ματιές στον κόσμο

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάδυση του Οσλο ως πόλης του πολιτισμού

Επί σειράν ετών, το Οσλο μεταμορφώνεται. Από μια πόλη χωρίς πολλά αξιοθέατα και λιγότερη γοητεία από τη Στοκχόλμη ή το Αμστερνταμ, η πρωτεύουσα της Νορβηγίας παραδίδει το ένα έργο πολιτισμού μετά το άλλο, μεταμορφώνει το διεθνές προφίλ της, κερδίζει σε κύρος και προσελκύει επενδύσεις και επισκέπτες. To νέο Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας θα ανοίξει τις πύλες του σε ένα χρόνο, στις 11 Ιουνίου 2022, και προστίθεται σε μια ήδη ικανή και θαυμαστή πολιτιστική υποδομή της πόλης στο παράκτιο μέτωπο, με την Οπερα και το Μουσείο Εντβαρντ Μουνκ. Το νέο μουσείο είναι το μεγαλύτερο στο είδος του στη βόρεια Ευρώπη και αποτελεί μια παρακαταθήκη για τους εθνικούς θησαυρούς της Νορβηγίας, σε ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική και ντιζάιν με πάνω από 5.000 εκθέματα σε 90 αίθουσες, που απλώνονται σε δύο ορόφους. Το χρονικό εύρος ακολουθεί όλη την ιστορία του πολιτισμού στη χώρα, από τις απαρχές έως σήμερα. Θαυμαστά τοποθετημένο στο λιμάνι, το μουσείο προσφέρει εξαίρετη θέα από το καφέ – εστιατόριο στο ρουφ γκάρντεν όσο και από τη διάφανη επιμήκη αίθουσα περιοδικών εκθέσεων που στεφανώνει το οικοδομικό συγκρότημα. Περιλαμβάνει επίσης μια εντυπωσιακή σε βάθος τίτλων βιβλιοθήκη εξειδικευμένη σε βιβλία τέχνης – η μεγαλύτερη στις σκανδιναβικές χώρες. Το Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας είναι έργο των Γερμανών αρχιτεκτόνων Kleihues + Schuwerk και χτίστηκε με την επίβλεψη του νορβηγικού κράτους. Το σκεπτικό των μελετητών αναφέρει πως το κτίριο χτίστηκε με την προοπτική της ανθεκτικότητας στον χρόνο, προορισμένο συνεπώς να επιζήσει για αιώνες. Γι’ αυτό επελέγησαν υλικά που γερνούν όμορφα και με αξιοπρέπεια, όπως ξύλο βελανιδιάς, ορείχαλκος και μάρμαρο. Η πρόσοψη είναι επενδεδυμένη με νορβηγικό σχιστόλιθο. Το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα έχει μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό. Τα εκθέματα θα συνδιαλέγονται και δεν θα χωρίζονται με αυστηρή χρονολογική σειρά. Οι συλλογές περιλαμβάνουν 400.000 έργα, από μεσαιωνικές ταπισερί έως εννοιολογικά έργα της εποχής μας. Θα υπάρχει ειδική αίθουσα για τον Εντβαρντ Μουνκ και την «Κραυγή», και τοπιογραφίες του 19ου αιώνα μέχρι φορέματα της βασιλικής οικογένειας και αρχιτεκτονικές δημιουργίες του Sverre Fehn. Παράλληλα, όλη η εμπροσθοφυλακή της νορβηγικής αβάν-γκαρντ θα έχει επίσης θέση. Η πρώτη περιοδική έκθεση στον θαυμαστό και αχανή χώρο στην κορυφή του κτιρίου θα είναι, άλλωστε, αφιερωμένη στη σύγχρονη νορβηγική τέχνη με συμμετοχή 150 καλλιτεχνών.

ΚΕΜΠΡΙΤΖ
Ανθρώπινη επαφή

Ματιές στον κόσμο-1

Πρωτότυπη σε θεματολογία είναι η πολυσυλλεκτική έκθεση που παρουσιάζεται στο Μουσείο Φιτζγουίλιαμ. Με τίτλο «Ανθρώπινη επαφή», η έκθεση επιλέγει έργα τέχνης διαχρονικά και διαπολιτισμικά, καλύπτοντας 4.000 χρόνια πολιτισμού, για να καταδείξει την ανάγκη και την επιθυμία του ανθρώπου να επικοινωνήσει συναισθήματα. Εχει ως πρώτη ύλη το σώμα και την ανατομία, αναδεικνύοντας το ανθρώπινο άγγιγμα σε συνδετικό στοιχείο όλων των εκθεμάτων.

ΛΟΝΔΙΝΟ
Το Παβίλιον

Ματιές στον κόσμο-2

Η γκαλερί Σέρπενταϊν μέσα στους κήπους του Κένσινγκτον έχει αναγάγει σε παράδοση τον ετήσιο, θερινό, σχεδιασμό ενός νέου περιπτέρου, που κάθε φορά υπογράφει διαφορετικό αρχιτεκτονικό γραφείο. Το φετινό περίπτερο, γνωστό ως Παβίλιον της Σέρπενταϊν, το υπογράφει το γραφείο Counterspace, με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ, με επικεφαλής την 30χρονη Σουμάγια Βάλι, τη νεαρότερη αρχιτέκτονα που συμμετέχει σε αυτόν τον λονδρέζικο θεσμό.

ΘΟΥΡΙΓΓΙΑ
Εδρα του Μπάουχαους

Ματιές στον κόσμο-3

Το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Θουριγγίας προτίθεται να υποβάλει αίτημα ώστε να αποτελέσει την έδρα της νέας πρωτοβουλίας «Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους» που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η προώθηση πράσινης και φιλικής στο περιβάλλον αρχιτεκτονικής, βιώσιμης και αισθητικά ικανοποιητικής. Καθώς η Θουριγγία είναι η γενέτειρα του πρωτότυπου Μπάουχαους, διεκδικεί να επωφεληθεί από τον νέο θεσμό της Ε.Ε.

ΜΑΔΡΙΤΗ
Νέο απόκτημα

Ματιές στον κόσμο-4

Το φημισμένο Μουσείο Πράδο ανακοίνωσε την απόκτηση ενός έργου του Αλόνσο Κάνο (1601-1667) με θέμα τη θεά Ηρα. Το έργο είχε πρωτοεκτεθεί στο Πράδο το 1997. Αποκτήθηκε μαζί με ένα σχέδιο γυναικείου γυμνού του ίδιου καλλιτέχνη, που δείχνει τη σχέση του με τη μελέτη των μυθολογικών θεμάτων που ήταν διαδεδομένα στη διάρκεια του 17ου αιώνα. Το έργο απεικονίζει την Ηρα σε ολόσωμη όρθια θέση με διάδημα, σκήπτρο και ένα παγώνι.

ΑΜΒΟΥΡΓΟ
Μνημείο Μπίσμαρκ

Ματιές στον κόσμο-5

Το γρανιτένιο, μοντερνιστικό για την εποχή του, μνημείο για τον Μπίσμαρκ προκαλεί πολλές εντάσεις στο Αμβούργο, καθώς υπάρχουν διαφορετικές οπτικές. Το μνημείο έχει αποκατασταθεί, αλλά οι Αρχές αποφάσισαν, προκειμένου να κάμψουν και τις αντιδράσεις, να δημιουργήσουν εργαστήρια με καλλιτέχνες, κυρίως από την Αφρική, ώστε να δουλέψουν πάνω σε εναλλακτικές εκδοχές του. Τα έργα που θα διακριθούν θα εκτεθούν. Το μνημείο του Μπίσμαρκ στήθηκε το 1906.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή