Αγγίζοντας την κορυφή

Ο συγγραφέας της βιογραφίας του Γιάννη Αντετοκούνμπο, Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας, μιλάει στην «Κ»

5' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγγίζοντας την κορυφή-1Στις 17 Δεκεμβρίου 2012, λίγο μετά τις 10 το βράδυ, η είδηση που εμφανίστηκε στη Solobasket, ισπανική «μπασκετική» ιστοσελίδα, είχε τίτλο «Ο Ελληνας Μάτζικ Τζόνσον», ανακοινώνοντας την ένταξη του 18χρονου Γιάννη Αντετοκούνμπο στην ομάδα της Σαραγόσα. Μετά τα πρόσφατα επαινετικά σχόλια του Τζόνσον για την απόδοση του Γιάννη, ο τίτλος θα μπορούσε σήμερα να χαρακτηριστεί προφητικός. Τότε όμως η τολμηρή παρομοίωση έκανε αρκετούς αθλητικογράφους και φιλάθλους της καλαθοσφαίρισης να μιλήσουν για υπερβολές. Επιφυλακτικός ήταν και ο Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας όταν διάβασε την είδηση. «Αυτή είναι η πρώτη ανάμνηση που έχω από τον Γιάννη και νομίζω το ίδιο ισχύει και για τον περισσότερο κόσμο», μας λέει σήμερα ο Ισπανός αθλητικογράφος και συγγραφέας από την οθόνη του υπολογιστή του. 

Τα πρώτα χρόνια

Από τότε ο κ. Πουέρτας παρακολουθεί την ανοδική πορεία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, την ένταξή του στους Μιλγουόκι Μπακς, τις διακρίσεις του και τη ζωή του που άλλαξε σχεδόν μέσα σε μία νύχτα. Ο 26χρονος σούπερ σταρ του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ μοιάζει να έχει ζήσει δύο ζωές, πριν και μετά την είσοδό του στο NBA, και αυτή, η πρώτη του ζωή, τα πρώτα χρόνια, ήταν η αφορμή για το βιβλίο του Ισπανού συγγραφέα. «Νομίζω ότι η ιστορία του είναι εντυπωσιακή από μόνη της. Για μένα όταν άρχισα να γράφω το βιβλίο, το πιο εντυπωσιακό ήταν που ανακάλυψα τα πρώτα 18 χρόνια της ζωής του Γιάννη», λέει από το παράθυρο της ανοιχτής μας σύνδεσης. 

«Κάποιοι λένε ότι ένας άνθρωπος στα 26 του χρόνια δεν αξίζει μια βιογραφία», συμπληρώνει, «το καταλαβαίνω, αλλά πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολύ σπουδαία ιστορία εξαιτίας όλων αυτών που συνέβησαν στη ζωή του». Ο τρόπος που έφτασε στο NBA είναι μια ιστορία που «αξίζει να ειπωθεί», λέει με σιγουριά ο συνομιλητής μου και βέβαια δεν είναι ο μόνος που το πιστεύει. Οπως είναι γνωστό, η Disney γυρίζει ταινία για τη ζωή του αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα.

Η βιογραφία του Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας με τίτλο «Γιάννης – Γράφοντας Ιστορία», που θα κυκλοφορήσει στις 30 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κάκτος, βασίζεται σε πρωτότυπες συνεντεύξεις του συγγραφέα με πρόσωπα που ανήκαν στο στενό περιβάλλον του Greek Freak –το επίσημο αμερικανικό παρατσούκλι του, αναφορά στις μεγάλες διαστάσεις του-– και σε δευτερογενές υλικό από συνεντεύξεις του Ελληνα αθλητή, συναθλητών του και άλλων προσώπων σε εφημερίδες και μέσα ενημέρωσης. Από τις σελίδες του βιβλίου περνούν γνωστά πρόσωπα, όπως οι προπονητές Σπύρος Βελλινιάτης και Τάκης Ζήβας, παλιοί γνώριμοι της οικογένειας, όπως ο Γιάννης Τζίκας, οι πρώην συμπαίκτες του Γιαννούλης Λαρεντζάκης και Χρήστος Σαλούστρος, αλλά και ο Γουίλι Βιγιάρ, ο αθλητικός διευθυντής της Σαραγόσα που είδε τις δυνατότητες του Αντετοκούνμπο σε ένα βίντεο, ήρθε στην Αθήνα και ενώ τον «έκλεισε» δεν τον είδε ποτέ να παίζει στα ισπανικά παρκέ λόγω της επιλογής του από τους Μπακς. Το βιβλίο ακολουθεί τον Γιάννη από τα Σεπόλια στο NBA μέχρι και το 2020, τη δεύτερη χρονιά ανακήρυξής του ως MVP. Ο συγγραφέας, αν και το ζήτησε, δεν είχε πρόσβαση στα μέλη της οικογένειας Αντετοκούνμπο.

Μέσα από το βιβλίο και την αναλυτική περιγραφή των πρώτων χρόνων της πορείας του Ελληνα αθλητή, ο κ. Πουέρτας ήθελε να αναδείξει τα πρόσωπα που πίστεψαν στις δυνατότητές του αλλά και τις αρχικές επιφυλάξεις που είχε ο ίδιος ο Γιάννης για το μέλλον του στο μπάσκετ. «Κατά την άποψή μου ο Γιάννης δεν είναι “αυτοδημιούργητος”, με την έννοια ότι είχε τη βοήθεια πολλών ανθρώπων για να βελτιωθεί. Φυσικά έχει το ταλέντο, το πάθος και την εργασιακή ηθική, αλλά χρειάστηκε πολλούς ανθρώπους γύρω του για να τον βοηθήσουν να φτάσει στο σημείο που είναι. Αυτός είναι το κλειδί φυσικά, αλλά δεν τα έκανε όλα μόνος του», τονίζει ο συγγραφέας.

Για τον κ. Πουέρτας ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά σε αυτήν την πορεία είναι ο προπονητής που τον ανακάλυψε στα γήπεδα των Σεπολίων. «Νομίζω ότι ο Σπύρος Βελλινιάτης, ο οποίος έχει απομακρυνθεί τώρα από την όλη ιστορία, που νομίζω ότι είναι λίγο άδικο, παίζει σημαντικό ρόλο. Ο Τάκης Ζήβας επίσης αλλά και κάποιοι ακόμα που τον βοήθησαν όταν ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ», μας λέει. Στο βιβλίο περιγράφει τη μέρα του 2007, όταν ο κ. Βελλινιάτης είδε τα αδέλφια Αντετοκούνμπο, ανάμεσά τους και τον Γιάννη, να παίζουν στο γήπεδο του Τρίτωνα και ζήτησε να μιλήσει με τους γονείς τους. Ο προπονητής, χωρίς επίσημη εξουσιοδότηση, έκανε μια «μπλόφα», όπως περιγράφει ο συγγραφέας. Προσέφερε δύο θέσεις εργασίας, που μέχρι τότε ήταν ανύπαρκτες, στους γονείς των αδελφών με αντάλλαγμα οι μεγαλύτεροι, ο Θανάσης και ο Γιάννης, να ξεκινήσουν να αγωνίζονται στον Φιλαθλητικό. Οταν ο Τσαρλς και η Βερόνικα Αντετοκούνμπο δέχτηκαν, ο κ. Βελλινιάτης έψαξε και βρήκε τις θέσεις στην εταιρεία του προέδρου του Φιλαθλητικού, Γιάννη Σμυρλή.

Αγγίζοντας την κορυφή-2
Ο Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας είναι αθλητικός συντάκτης.

Κομβικά γεγονότα

Στο μεγάλο μέρος του βιβλίου που καλύπτει τα δύσκολα νεανικά χρόνια του Γιάννη, οι αναγνώστες θα διαβάσουν περιστατικά που μαρτυρούν τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες της οικογένειας, που είχαν ως αποτέλεσμα ο νεαρός αθλητής να χάνει προπονήσεις ή να μην τρέφεται σωστά. Στο βιβλίο καταγράφεται, για παράδειγμα, ένα περιστατικό από τις πρώτες εξετάσεις αίματος που έκανε ο Γιάννης στα 16 του και αποκάλυψαν τιμές που αντιστοιχούσαν σε ένα άτομο 70 ετών και «ένα εξαιρετικά γερασμένο συκώτι». Ο συγγραφέας αναδεικνύει τα προβλήματα με το καθεστώς παραμονής του στη χώρα, τα ρατσιστικά παραληρήματα της Χρυσής Αυγής που τον είχε βάλει στο στόχαστρο και το παρασκήνιο με τον ανταγωνισμό για την απόδοση ιθαγένειας μεταξύ Ελλάδας, Νιγηρίας αλλά και Ισπανίας. Η τελευταία δεν έκανε επισήμως τέτοια πρόταση, αλλά υπήρξε ως σκέψη, αφού ο Γιάννης είχε υπογράψει συμβόλαιο με τη Σαραγόσα. 

Στις σελίδες του αναφέρονται και οι επιφυλάξεις του αθλητή για το μέλλον του στο ίδιο το άθλημα. «Η “επίσημη ιστορία” λέει ότι ο Γιάννης ερωτεύτηκε το μπάσκετ από την πρώτη στιγμή, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια», λέει ο κ. Πουέρτας. «Επαιζε μπάσκετ, αλλά είχε αμφιβολίες, δεν πήγαινε συχνά στις προπονήσεις λόγω προβλημάτων στην οικογένειά του, τα πρώτα χρόνια ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής», προσθέτει. Σε μία από τις μεγάλες απουσίες του από τις προπονήσεις, ο Πουέρτας γράφει ότι ο Βελλινιάτης τού αγόρασε τη βιογραφία του Μαραντόνα για να τον κάνει να πιστέψει στις δυνάμεις του και να τονώσει την αυτοεκτίμησή του.

Αγγίζοντας την κορυφή-3
«Κάποιοι λένε ότι ένας άνθρωπος στα 26 του χρόνια δεν αξίζει μια βιογραφία, το καταλαβαίνω, όμως πρόκειται για μια σπουδαία ιστορία εξαιτίας όλων αυτών που συνέβησαν στη ζωή του», λέει για τον Γιάννη ο Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας. Φωτ. AP / Morry Gash

Γιατί όμως δεν τον πρόσεξαν ποτέ οι μεγάλες ελληνικές ομάδες; «Για μένα ήταν κάτι που δεν μπορούσα να το πιστέψω, επειδή στην Ισπανία οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας προσπαθούν να βρουν όλα τα νέα ταλέντα που μπορούν, αλλά στο τέλος, συζητώντας με αρκετούς ανθρώπους στην Ελλάδα, πιστεύω ότι το καλύτερο για τον Γιάννη ήταν να μείνει στον Φιλαθλητικό όσο πιο πολλά χρόνια μπορούσε για να παίζει ελεύθερα», λέει ο κ. Πουέρτας. 

Η βιογραφία κλείνει με την προσπάθεια που κάνει ο Γιάννης Σίνα – Ούγκο Αντεντοκούνμπο να συνδεθεί με τις νιγηριανές ρίζες του. Ο Greek Freak, γράφει ο συγγραφέας, «θέλει να είναι πολύ περισσότερα από το ελληνικό θαύμα» και προσπαθεί να γίνει περισσότερο γνωστός στην ιδιαίτερη πατρίδα του. «Ακόμα δεν έχει μεγάλη επιρροή στη Νιγηρία γιατί δεν έζησε ποτέ εκεί, αλλά είναι σε μια τέτοια διαδικασία. Πήρε νιγηριανό διαβατήριο και προσπαθεί να είναι σε επαφή με τη νιγηριανή κληρονομιά του. Αν κερδίσει το δαχτυλίδι, όλα θα είναι καλύτερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή