NEWSLETTER

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρωπαϊκό Βραβείο Βιβλίου

Η «Νίκη» (εκδ. Πατάκη) του Χρήστου Χωμενίδη είναι υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Βιβλίου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο συγγραφέας. Η τελετή της απονομής του βραβείου θα γίνει στις 8 Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και θα περιλαμβάνει και τα βραβεία του 2020. Το βραβείο ιδρύθηκε το 2007 από τον οργανισμό Esprit d’ Europe. Η «Νίκη» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και τα βραβεία μυθιστορήματος του περιοδικού «Αναγνώστης» και των Public. Μέσα από το βιβλίο και την προσωπική ιστορία της μητέρας του, ο συγγραφέας αναπλάθει το κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα του 20ού αιώνα.

Μια πρωτοπόρος Ελληνίδα

Μια διαδικτυακή συζήτηση για την «Αυτοβιογραφία» της Ελισάβετ Μουτζάν – Μαρτινέγκου, η οποία θεωρείται η πρώτη πεζογράφος της νεοελληνικής γραμματείας, διοργανώνουν αύριο στις 7 μ.μ. ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Women on Top, η Λέσχη Ανάγνωσης «Στο ράφι» και οι εκδόσεις Μεταίχμιο. Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1881, πενήντα χρόνια μετά τον θάνατο της επιφανούς Ζακυνθινής, έπειτα από πρωτοβουλία του γιου της, Ελισαβέτιου Μαρτινέγκου, και αποτυπώνει τις προσπάθειες της συγγραφέως να μορφωθεί, κόντρα στα κοινωνικά στερεότυπα της εποχής. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Στέλλα Κάσδαγλη από τον οργανισμό Women on Top και ο συγγραφέας Χρίστος Κυθρεώτης. Περισσότερα στο metaixmio.gr. 

Τα ελαττώματα του Τζον Λοκ

Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς φιλοσόφους της Αγγλίας και της Ευρώπης, καθώς και ένας από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του Διαφωτισμού, που έμεινε γνωστός ως ο «πατέρας του φιλελευθερισμού». Ωστόσο, μια μέχρι πρότινος άγνωστη βιογραφία του Τζον Λοκ παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα: εκείνη ενός ανθρώπου ματαιόδοξου, φιλάργυρου, οκνηρού και υπεροπτικού, που δεν δίσταζε να αντιγράφει ιδέες άλλων. Η βιογραφία ήρθε στο φως από τον Φέλιξ Γουόλντμαν, λέκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, ο οποίος την εντόπισε στα αρχεία της Βρετανικής Βιβλιοθήκης και την αποδίδει σε έναν φίλο του Τζον Λοκ, ονόματι Τζέιμς Ταϊρέλ. Οι κατηγορίες που προσάπτουν στον Λοκ είναι πολλές και η πιο χαρακτηριστική τον θέλει να γνωρίζει καλά το έργο του ομοτέχνου του Τόμας Χομπς, παρά τους ισχυρισμούς του περί του αντιθέτου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή