Ένα διαφορετικό ταξίδι για τα παιδιά μας, της Μελίνας Ηλιοπούλου

Ένα διαφορετικό ταξίδι για τα παιδιά μας, της Μελίνας Ηλιοπούλου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχετε αναρωτηθεί, γιατί τα ταξίδια είναι γοητευτικά για μικρούς και μεγάλους; Τί μας προσφέρουν; Μπορεί να είναι πραγματικά ή φανταστικά; Πολλά τέτοια ερωτήματα γεννήθηκαν, καθώς έγραφα τη Φανταστική βόλτα στο Λονδίνο των εκδόσεων Καλέντη. Τα ταξίδια είναι πλούτος ακόμα και μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου, που ξεφυλλίζουμε στον καναπέ του σπιτιού μας. Διαβάζω σημαίνει ονειρεύομαι, ταξιδεύω. Θεωρώ πως για τα παιδιά είναι υπέροχο να μυηθούν στην αξία της αναζήτησης, γιατί αυτό προσδίδει στη ζωή τους ζωντάνια και προσδοκίες. Δανείζομαι τη φράση από το Μικρό Πρίγκηπα «για τους ταξιδιώτες, τα αστέρια είναι οδηγοί× για οποιονδήποτε άλλο, δεν είναι τίποτε παρά μικροσκοπικά φώτα». Ας γίνουν τα βιβλία και τα ταξίδια οδηγοί γνώσης, όπως τα αστέρια στο Μικρό Πρίγκηπα.

Στη Φανταστική βόλτα στο Λονδίνο ο μικρός αναγνώστης ανακαλύπτει το Λονδίνο του Σαίξπηρ, περπατά δίπλα στον Τάμεση, συναντά τη βασιλική οικογένεια, ακούει την καμπάνα του Big Ben, απολαμβάνει τη βόλτα με το κόκκινο λεωφορείο, πίνει τσάι ακούγοντας Beatles, μαθαίνει για το ταξίδι της Καρυάτιδας προς το Βρετανικό Μουσείο. Με αφορμή αυτό το βιβλίο και άλλα που θα ακολουθήσουν, οι μικροί αναγνώστες μπορούν να μυηθούν στην ταξιδιωτική αφήγηση, να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που δημιουργεί τις μεγάλες πόλεις και τις κάνει ξεχωριστές ανά τους αιώνες αλλά και όλα εκείνα τα μικρά και καθημερινά που συνδέουν τους λαούς και είναι πιο πολλά απ’ όσα θεωρούμε× έτσι θα αναζητήσουν αργότερα το αληθινό ταξίδι.

Ένα διαφορετικό ταξίδι για τα παιδιά μας, της Μελίνας Ηλιοπούλου-1
Μελίνα Ηλιοπούλου (Κοινωνιολόγος-συγγραφέας)

Ας καλλιεργήσουμε, λοιπόν, το ταξίδι εντός και εκτός μυαλού× γιατί μόνο η περιήγηση, η αναζήτηση, η ανάγνωση μπορεί να κάνει τα παιδιά πολίτες του κόσμου. Ας τους δώσουμε την προοπτική της αλλαγής. Μία δυνατή βροχή, ένα ωραίο ηλιοβασίλεμα, μία αναπάντεχη δυσκολία μπορούν να γίνουν αφορμή για ονειροπόλα ταξίδια και ευκαιρία για συζητήσεις. Δώστε τη δυνατότητα στα παιδιά να ονειρευτούν, να καταδυθούν στη μαγεία των ταξιδιών και των διαφορετικών πολιτισμών. Η Φανταστική βόλτα προσφέρει ένα νέο βλέμμα στον κόσμο που μας περιβάλλει, έναν κόσμο ανοιχτό και ελεύθερο, όπου το ταξίδι είναι το όχημα που δίνει τροφή στη σκέψη και φτερά στην ψυχή κάθε μικρού αναγνώστη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή