Τα φωτεινά παραδείγματα της ελληνικής τζαζ

Τα φωτεινά παραδείγματα της ελληνικής τζαζ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα από τα καλά του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα είναι ότι έδωσε εξαιρετικούς μουσικούς στα χρόνια της λειτουργίας του. Σύγχρονους τζαζίστες που λίγα έχουν να ζηλέψουν από ξένους ομοτέχνους τους. 

Εργάζονται δημιουργικά, ηχογραφούν όταν έχουν κάτι επί της ουσίας να παρουσιάσουν, για ένα ακροατήριο το οποίο αγοράζει δίσκους γιατί εκτιμά την ολοκληρωμένη και όχι την αποσπασματική ακρόαση. Είναι όμως και η Puzzlemusik, μια ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία, η οποία, από το 2006 που ξεκίνησε από τον συνθέτη Χρήστο Αλεξόπουλο, στήριξε τους εκφραστές της ελληνικής τζαζ, εντάσσοντας στο δυναμικό της εργασίες και μουσικούς που έχουν κάτι ενδιαφέρον να δείξουν.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, που θα ακούσουμε στις 16 και 17/7 στο Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260, είναι ένας από αυτούς. Ο πιανίστας των Next Step στο πρώτο προσωπικό του άλμπουμ, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, με τίτλο «Mirrorself», παρουσιάζει συνθέσεις του πρόσφατες και παλιότερες τις οποίες ηχογράφησε με το πιάνο τρίο (ο ίδιος, μαζί με τους Ντίνο Μάνο και Βασίλη Ποδαρά από τους Next Step) και ένα κουαρτέτο εγχόρδων (Μπάμπης Καρασαββίδης, Γιώργος Κώτσικας, Μιχάλης Καταχανάς, Γιώργος Ταμιωλάκης).

Στοχαστική διάθεση, κινηματογραφική ατμόσφαιρα, μουσικοί διάλογοι ανάμεσα στην τζαζ και στην κλασική μουσική, λυρισμός και υψηλή αισθητική, και μια ορμή που παρασύρει τον ακροατή στο «Tempest», το τελευταίο κομμάτι του δίσκου.

Ξεχωρίζουν επίσης το «Neverending» και το «Icon», ενώ όλα έχουν μια αρμονική συνέχεια, σαν μουσικό αφήγημα. 

«Η παρατήρηση του ειδώλου μας στον καθρέφτη μπορεί να έχει μια πολύ ρεαλιστική και απαλλαγμένη από προσδοκίες ή φόβους διάσταση. Ετσι και η ηχογράφηση ενός άλμπουμ είναι μια τέτοια αποτύπωση και παρατήρηση του ειδώλου μας», περιγράφει ο ίδιος για το «Mirrorself».

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος ξεκίνησε από το Μουσικό Σχολείο της Παλλήνης, με ακούσματα κλασικής μουσικής, στην πορεία ροκ και μέταλ, ενώ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο του δόθηκαν αφορμές για μουσικές ζυμώσεις. Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει και σε βινύλιο το φθινόπωρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή