Νέες ταινίες: Αλκοολική χαρά, μυστικά στη θάλασσα

Νέες ταινίες: Αλκοολική χαρά, μυστικά στη θάλασσα

Η καλύτερη διεθνής ταινία της χρονιάς και ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ εποχής έρχονται στις αίθουσες

5' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασπρο πάτο 
(Another Round) ★★★½
ΔΡΑΜΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Τόμας Βίντερμπεργκ
Ερμηνείες: Μαντς Μίκελσεν, Τόμας Μπο Λάρσεν, Μάγκνους Μίλανγκ
 
Τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη των γυρισμάτων, η μικρή κόρη του Τόμας Βίντερμπεργκ σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Ισως γι’ αυτόν τον λόγο ο Δανός σκηνοθέτης έφτιαξε τελικά μια ταινία-ύμνο στη χαρά της ζωής και στις πολύτιμες στιγμές που μοιράζονται οι άνθρωποι, η οποία τελικά έφτασε να κερδίσει και το Οσκαρ καλύτερου διεθνούς φιλμ.

Τα πάντα εδώ ξεκινούν από μια παράξενη θεωρία, σύμφωνα με την οποία έχουμε στο αίμα μας ελαφρώς ελλιπή ποσότητα αλκοόλ· η αποκατάσταση της ισορροπίας θα βοηθούσε να αντεπεξέλθουμε πολύ πιο αποτελεσματικά και δημιουργικά στην καθημερινότητα, αλλά και στις φιλοδοξίες του καθενός. Αλλωστε, αν ο Τσώρτσιλ ηγήθηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο Χέμινγουεϊ έγραψε αριστουργήματα, όντας και οι δύο πιωμένοι, ίσως υπάρχει δόση αλήθειας, σωστά;

Κάπως έτσι τέσσερις μεσήλικοι και βαριεστημένοι καθηγητές γυμνασίου αποφασίζουν να κάνουν ένα πρωτότυπο πείραμα, παραμένοντας (ελεγχόμενα) μεθυσμένοι σε όλη τη διάρκεια της μέρας. Αρχικά τα αποτελέσματα είναι θαυμαστά: γίνονται πιο κοινωνικοί, το μάθημά τους αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον, οι ίδιοι νιώθουν τη ζωή να γεμίζει μέσα τους. Σύντομα, ωστόσο, κάποιοι από αυτούς θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, καθώς δυσκολεύονται να ελέγξουν τη… δίψα τους.

Ο σπουδαίος Μαντς Μίκελσεν είναι εδώ ο κεντρικός πρωταγωνιστής, υποδυόμενος έναν βαλτωμένο καθηγητή Ιστορίας: οι μαθητές του τον αγνοούν, η σύζυγός του τον περιφρονεί, οι φίλοι του τον βρίσκουν πια βαρετό. Ωσπου πέφτει η ιδέα του αλκοόλ και τα πάντα αλλάζουν, τουλάχιστον μέχρι η κατάχρηση να δημιουργήσει τα δικά της προβλήματα. 

Η ταινία του Βίντερμπεργκ θα μπορούσε να διαβαστεί σαν ηθικοπλαστικό «μάθημα» πάνω στις ολέθριες συνέπειες του αλκοολισμού, φαινόμενο που όντως ταλαιπωρεί τις σκανδιναβικές χώρες, ωστόσο ευτυχώς δεν μένει απλώς εκεί. Αντιθέτως, υιοθετώντας ευφυώς μια πιο ανάλαφρη –και σε κάποιες περιπτώσεις κωμική– προσέγγιση, καταφέρνει να μιλήσει για τις καθημερινές απολαύσεις της ζωής, οι οποίες μάλιστα δεν γνωρίζουν απαραιτήτως ηλικιακούς περιορισμούς. Η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει εδώ δεν αφορά ένα διαχωρισμό μεταξύ καλού και κακού, σωστού και λάθους, αλλά μια απαλλαγμένη από ενοχές χαρά, ακόμη και αν αυτή έχει για καύσιμο μια… μπίρα παραπάνω.

Το νησί των ψεμάτων 
(The Island of Lies) ★★★
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Πάολα Κονς
Ερμηνείες: Νερέα Μπάρος, 
Ντάριο Γκραντινέτι, Αϊτόρ Λούνα

Νέες ταινίες: Αλκοολική χαρά, μυστικά στη θάλασσα-1
Μυστικά και θρύλοι έρχονται στην επιφάνεια στο βραχώδες νησάκι. 

Το ισπανικό φιλμ της Πάολα Κονς μάς μεταφέρει στο 1921, λίγο έξω από τις ακτές της Γαλικίας, όπου στο νησάκι Σάλβορα ζει μια μικρή ομάδα ανθρώπων, δουλοπάροικοι επί της ουσίας του πλούσιου ιδιοκτήτη. Οι περισσότεροι άνδρες έχουν φύγει για ψάρεμα, όταν οι γυναίκες που έχουν μείνει πίσω βλέπουν ένα ατμόπλοιο να ναυαγεί στις ακτές τους μια τρικυμισμένη νύχτα. Τρεις γενναίες αδελφές ανοίγονται στα νερά και καταφέρνουν να σώσουν δεκάδες ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 200 χάνονται στη θάλασσα. Οταν ωστόσο ένας Αργεντίνος δημοσιογράφος καταφθάνει στο νησί, οι φήμες ότι το ναυάγιο δεν ήταν απλώς ένα ατύχημα αρχίζουν να φουντώνουν, ενώ κρυμμένα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια. Καθώς η ταινία προχωράει, η σπιθαμιαία βραχονησίδα μετατρέπεται στο σκηνικό ενός καλοστημένου θρίλερ, με συναρπαστικούς πρωταγωνιστές, αλλά και σημαντικούς δευτερεύοντες χαρακτήρες. Ολα αυτά ντυμένα στην αχλύ μύθων της θάλασσας και ιστοριών που γεννάει η απομόνωση. Επιπλέον, το μυστήριο παντρεύεται με διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση, η θέση της γυναίκας, αλλά και η διάκριση καλού – κακού, που πολλές φορές γίνεται επιπόλαια και σχεδόν πάντα εξαρτάται από την οπτική του κρίνοντος.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς να σκοτώσεις τον πρωταγωνιστή σου ★★½
Σκηνοθεσία: Τζορτζ Γκάλο
Ερμηνείες: Ρόμπερτ ντε Νίρο, Μόργκαν Φρίμαν, Τόμι Λι Τζόουνς

Νέες ταινίες: Αλκοολική χαρά, μυστικά στη θάλασσα-2

Το μουστάκι του Ντε Νίρο

Ενα καστ βετεράνων αστέρων, προεξάρχοντος του μυστακοφόρου Ρόμπερτ ντε Νίρο, συγκεντρώνεται για μια κωμωδία με έντονες αναφορές στην ίδια την κινηματογραφική βιομηχανία. Ενας μάλλον αποτυχημένος παραγωγός, που διατηρεί ωστόσο τον ρομαντισμό του, χρωστάει χρήματα σε έναν αδίστακτο μαφιόζο. Προκειμένου να ξεχρεώσει σκαρφίζεται μια ταινία-απάτη με πρωταγωνιστή έναν γερασμένο σταρ των ταινιών γουέστερν. Ο Τόμι Λι Τζόουνς υποδύεται τον τελευταίο σε ένα φιλμ που βρίθει απολαυστικών κινηματογραφικών αναφορών. Από εκεί και έπειτα, βέβαια, δεν υπάρχουν και πολλά για να σταθεί κανείς, με τους τρεις οσκαρικούς ηθοποιούς να βρίσκονται εδώ στον αυτόματο πιλότο και το σενάριο να προσφέρει μόνο τις προβλέψιμες συγκινήσεις. Παραμένει, πάντως, αξιοθαύμαστο πώς δύο χαρισματικοί ερμηνευτές, όπως ο Ντε Νίρο και ο Φρίμαν, μπορούν να ζωντανέψουν ακόμη και την πιο αδιάφορη σεκάνς.

Ο προστάτης (Marksman) ★★
Σκηνοθεσία: Ρομπ Λόρενζ
Ερμηνείες: Λίαμ Νίσον, Κάθριν Γουίνικ, Τερέσα Ρουίζ

Νέες ταινίες: Αλκοολική χαρά, μυστικά στη θάλασσα-3

Παίζοντας τον Λίαμ Νίσον

Ο Λίαμ Νίσον σε άλλον έναν κλασικό ρόλο… Λίαμ Νίσον, αναλαμβάνει δράση αυτήν τη φορά ανάμεσα στα σύνορα Αμερικής και Μεξικού. Εκεί, κοντά στον φράχτη του Τραμπ, ο Τζιμ, βετεράνος του Βιετνάμ, αγωνίζεται να σώσει το ράντζο του από τα νύχια της τράπεζας, ενώ ταυτόχρονα θρηνεί τον πρόσφατο χαμό της συζύγου του. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μια μητέρα με τον μικρό γιο της, παράνομοι μετανάστες, βρίσκονται στον δρόμο του κι εκείνος συμπλέκεται για χάρη τους με το καρτέλ ναρκωτικών που τους καταδιώκει. Με τη μητέρα πλέον νεκρή, ο Τζιμ γίνεται αυτόκλητος προστάτης του παιδιού και οι δυο τους ξεκινούν ένα ταξίδι διαφυγής, με τους μαφιόζους στο κατόπι τους. Κυνηγητά, μπόλικες σφαίρες και αγριάδες συνθέτουν το γνώριμο σκηνικό, με τον Νίσον να ανάγει πια σε μανιέρα ένα ρόλο που τον καθιέρωσε στη συνείδηση του ευρύτερου κοινού. 

Λούκα ★★½
Σκηνοθεσία: Ενρίκο Κασαρόσα
Ακούγονται: Τίμος Παπαευθυμίου, Νικόλας Ζώζος

Νέες ταινίες: Αλκοολική χαρά, μυστικά στη θάλασσα-4

Περιπέτεια στη Ριβιέρα

Εντονο άρωμα Μεσογείου έχει η τελευταία περιπέτεια κινουμένων σχεδίων της Pixar, η οποία έρχεται αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες για να μας ταξιδέψει στην παράκτια Ιταλία. Πρωταγωνιστής της είναι ο Λούκα, ένα 13χρονο αγόρι-πλάσμα της θάλασσας, που μοιάζει με τρίτωνα και ζει ειρηνικά βόσκοντας τα… ψάρια της οικογένειας. Τα πάντα, ωστόσο, θα αλλάξουν όταν θα αποκτήσει έναν καινούργιο, άτακτο φίλο, ο οποίος θα του γνωρίσει τα θαύματα που υπάρχουν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι δυο τους, με τη μορφή παιδιών πια, θα ξεκινήσουν ένα συναρπαστικό ταξίδι στην πανέμορφη ιταλική Ριβιέρα, αναζητώντας την τέλεια μηχανή βέσπα. Τα ζωντανά παστέλ χρώματα της Μεσογείου και η βίντατζ αισθητική κυριαρχούν, σε ένα διασκεδαστικό κινούμενο σχέδιο που υμνεί τη φιλία και τις καινούργιες εμπειρίες που γεύεται κάποιος αν τολμήσει να βγει από τη βολή του.

ΕΜΕΙΣ…

Νέες ταινίες: Αλκοολική χαρά, μυστικά στη θάλασσα-5

Οπως είχαμε προϊδεάσει από την περασμένη Τρίτη, μια ανοιχτή επιστολή-αντίδραση στις πρόσφατες επιθέσεις και στο αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα κατά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, δημοσιεύθηκε χθες φέροντας τις υπογραφές 566 ανθρώπων της κινηματογραφικής κοινότητας. Οι τελευταίοι χαρακτηρίζουν επιπλέον «απολύτως άδικη» την επίθεση προς τους συναδέλφους τους αναγνώστες των σχεδίων που εγκρίθηκαν πρόσφατα για χρηματοδότηση από το ΕΚΚ, πυροδοτώντας την αντίδραση της άλλης πλευράς. Προχωρούν δε στην αναλυτική παράθεση όλων των γεγονότων και των κανόνων που καθιστούν παράλογες τις συγκεκριμένες καταγγελίες, ενώ καταλήγουν με ένα ενωτικό μήνυμα στήριξης του εγχώριου σινεμά και διεκδίκησης από την Πολιτεία περισσότερων πόρων για την περαιτέρω ανάπτυξή του, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

…ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Νέες ταινίες: Αλκοολική χαρά, μυστικά στη θάλασσα-6

Τον δρόμο για τη ρύθμιση της αγοράς του τηλεοπτικού θεάματος μετά και τη βίαιη εισβολή των υπηρεσιών streaming που είχαμε τα τελευταία χρόνια, δείχνει η γαλλική κυβέρνηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με επικείμενη νομοθεσία, οι διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Netflix, το Amazon και το Disney Plus θα υποχρεούνται στο εξής να επενδύουν το 20%-25% των εγχώριων κερδών τους πίσω σε γαλλικό περιεχόμενο, στηρίζοντας έτσι και την κινηματογραφική βιομηχανία της χώρας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί επί της ουσίας εφαρμογή της σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έτσι ώστε οι γίγαντες του streaming να ενσωματωθούν ομαλότερα στο υπάρχον τηλεοπτικό τοπίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή