«Η κρίσιμη στιγμή, που αντιλήφθηκα ότι ήμουν υποχρεωμένη να βρω το θάρρος και να διηγηθώ την ιστορία μου, ήρθε όταν διάβασα τη διαθήκη του πατέρα μου. Τότε ήταν που ανακάλυψα ένα έγγραφο, που έφερε την υπογραφή της συζύγου του, σύμφωνα με το οποίο ο Λούις Αρμστρονγκ δεν είχε κανένα παιδί», λέει η Σάρον Πρέστον-Φόλτα, όταν τη ρωτάμε πώς αποφάσισε να βγει από το σκοτάδι των μυστικών στο φως. Και μάλιστα, πώς αποφάσισε να μιλήσει μπροστά στην κάμερα για την κρυφή σχέση με έναν πατέρα που υπήρξε θρύλος της αμερικανικής μουσικής, αλλά κράτησε την ίδια και τη μητέρα της, τη χορεύτρια του βοντβίλ Λουσίλ «Sweets» Πρέστον, στο περιθώριο της δημόσιας ζωής του.
Η ταινία «Little Satchmo», που έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, έφερε την πρωταγωνίστριά της στην Ελλάδα. Οταν μιλάει είναι εξίσου οικεία και άμεση, όπως και όταν εξομολογείται –on camera– τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις της από την πολύ ιδιαίτερη παιδική της ηλικία. Πριν δούμε το πρώτο πλάνο του ντοκιμαντέρ, ακούμε τον Λούις Αρμστρονγκ να τραγουδάει. Και αμέσως μετά, σε ένα παλιό φορητό κασετόφωνο, γυναικεία κομψά χέρια βάζουν μια κασέτα να παίξει.
Η ηχογραφημένη φωνή είναι του Αρμστρονγκ, μόνο που τώρα δεν μιλάει ο θρυλικός μουσικός, αλλά ένας τρυφερός πατέρας. Ο Σάτσμο (Satchmo), όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά οι αμέτρητοι λάτρεις του, απευθύνεται στη μικρούλα τότε κόρη του, που ποτέ δεν πήρε το επώνυμό του. Αφού ο φακός κάνει ένα αργό τράβελιγκ στις πολυάριθμες κορνιζαρισμένες φωτογραφίες του, επικεντρώνεται στην 66χρονη πλέον Σάρον, η οποία αρχίζει να διηγείται τι σήμαινε για τη ζωή της να ζει στη σκιά αυτού του διάσημου πατέρα.
«Η σύζυγος του πατέρα μου γνώριζε για την ύπαρξή μου, καθώς τον πρώτο καιρό ήταν εκείνη που αναλάμβανε να μας στέλνει τα χρήματα εκ μέρους του», θυμάται η Σάρον Πρέστον-Φόλτα, συνεχίζοντας να μας εξομολογείται τα βιώματά της. «Διαβάζοντας τη διαθήκη του όμως, συνειδητοποίησα πως θα έμενα για πάντα εξοστρακισμένη από τη ζωή του, αν δεν αντιδρούσα με κάποιον τρόπο. Τότε αποφάσισα ότι είχε έρθει η ώρα να πω την ιστορία μου, διότι κανείς άλλος δεν θα το έκανε για μένα».
Η ταινία «Little Satchmo», πάντως, δεν «αποκαλύπτει» μόνο την ίδια αλλά και τον πατέρα της, δίνοντας μια νέα όψη του πέρα από τα φυλετικά στερεότυπα της Αμερικής του ’50 και του ’60. «Η δική μου ιστορία μπορεί να συνεισφέρει στην αλλαγή της εικόνας που έχει σχηματίσει ο περισσότερος κόσμος για τον πατέρα μου, όσον αφορά τη στάση του στο ζήτημα του φυλετικού ρατσισμού και του αγώνα των Αφροαμερικανών για ίσα δικαιώματα», λέει η κόρη του. «Ο πατέρας μου είχε πλήρη επίγνωση της ταυτότητας και της καταγωγής του, και έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτά τα φλέγοντα ζητήματα. Δυστυχώς, ο πολύς κόσμος θεωρεί πως κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, μόνο και μόνο επειδή είχε μια προνομιούχα ζωή».
Το ντοκιμαντέρ «Little Satchmo» είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μέχρι την Κυριακή 4 Ιουλίου.
Τι κάναμε στα δύο χρόνια, τι σχεδιάζουμε για μετά: Όλη η συνέντευξη Μητσοτάκη στην «Κ»
Τετραψήφιος αριθμός στα νέα κρούσματα – 9 θάνατοι
Τα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα – Ολόκληρο το ΦΕΚ