Δύο διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί στις ΗΠΑ βραβεύονται από την Ελλάδα

Δύο διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί στις ΗΠΑ βραβεύονται από την Ελλάδα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Κέιγκαν έχει συνδέσει το όνομά του με κοπιώδεις μελέτες για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, τον Περικλή και τη γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, τον Θουκυδίδη… Είναι κλασικιστής παλαιάς κοπής, από αυτούς που δύσκολα θα εμφανιστούν ξανά στην εποχή μας. Η Σάρον Γκέρστελ επικεντρώνεται στη βυζαντινή περίοδο, από πολλές σκοπιές που είχαν μείνει υποφωτισμένες, καταρρίπτοντας στερεότυπα. Είναι δύο ξεχωριστοί φιλέλληνες που έχουν συμβάλει με τον δικό τους τρόπο στην ακτινοβολία του ελληνικού πολιτισμού. Η πρέσβειρα της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, το απόγευμα της Πέμπτης 24 Ιουνίου οργάνωσε στην πρεσβευτική κατοικία μια εκδήλωση για να απονείμει, εκ μέρους της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα στους διακεκριμένους καθηγητές.

Δύο διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί στις ΗΠΑ βραβεύονται από την Ελλάδα-1
Ο Αμερικανός ιστορικός λίγο πριν από τη βράβευσή του.

Ο Κέιγκαν, ιστορικός που δίδαξε πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, γεννήθηκε το 1932 στη Λιθουανία. Η οικογένειά του μετακόμισε στο Μπρούκλιν όταν ο ίδιος ήταν ακόμα παιδί. Κατά τη διάρκεια της πανεπιστημιακής καριέρας του ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον πόλεμο και πώς αυτός συνδέεται νομοτελειακά με την ανθρώπινη φύση. Ωστόσο, θεωρεί πως η Ιστορία μπορεί να μας προσφέρει διδάγματα που θα μας βοηθούσαν να αποτρέψουμε πολλές δυσάρεστες καταστάσεις. Ενα από τα θέματα που τον κέντρισαν ερευνητικά ήταν και η Αθηναϊκή Δημοκρατία, «μία από τις πιο όμορφες και συγκινητικές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας». Γιατί; «Το μεγάλο στοίχημα για το ανθρώπινο γένος είναι η αυτοδιαχείριση. Οι Ελληνες την επινόησαν και την εφάρμοσαν στην πράξη, παρά τις όποιες δυσκολίες. Δεν πρέπει να ζητάς από τον άνθρωπο να είναι τέλειος –έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί– αλλά να είσαι ευτυχής αν βρεις μια πτυχή του η οποία να είναι πραγματικά αξιομνημόνευτη», έλεγε παλαιότερα στην «Κ».

Δύο διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί στις ΗΠΑ βραβεύονται από την Ελλάδα-2
Η Ελληνίδα πρέσβειρα με τη Σάρον Γκέρστελ (δεξιά).

Η Σάρον Γκέρστελ είναι καθηγήτρια και διευθύντρια του Κέντρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη μελέτη του ελληνικού πολιτισμού, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Λος Αντζελες (UCLA). Ιστορικός τέχνης και αρχαιολόγος, εστιάζει το βλέμμα της στα βυζαντινά χωριά, στους κατοίκους και στον τρόπο ζωής τους, στα βυζαντινά κεραμικά, στις επιρροές του τοπίου στους ανθρώπους και στις διασταυρώσεις της τελετουργίας και της τέχνης, ιδιαίτερα στη μνημειακή ζωγραφική. Μία από τις περιοχές που έχει μελετήσει διεξοδικά είναι η Μάνη και οι ναοί της.

Δύο διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί στις ΗΠΑ βραβεύονται από την Ελλάδα-3
Ενα από τα πονήματα της βυζαντινολόγου.

Μετά τη βράβευση, η Ελληνίδα πρέσβειρα παρέθεσε γεύμα στο οποίο παρευρέθησαν προσωπικότητες, διακεκριμένα μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, οι γιοι του Ντόναλντ Κέιγκαν, Ρόμπερτ και Φρέντερικ, που είναι πολιτικοί αναλυτές, και η σύζυγος του Ρόμπερτ Κέιγκαν, Βικτόρια Νιούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή