Μπράιαν και Ρότζερ Ινο: «Μουσική με ευρύτερη συναισθηματική εμβέλεια»

Μπράιαν και Ρότζερ Ινο: «Μουσική με ευρύτερη συναισθηματική εμβέλεια»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είτε με μια δόση υπερβολής είτε βάσει μιας απολύτως ορθής εκτίμησης, η συναυλία που θα πραγματοποιήσουν στο Ηρώδειο στις 4 Αυγούστου οι Μπράιαν και Ρότζερ Ινο προαναγγέλλεται ήδη ως «ιστορική». Οι δύο Βρετανοί έχουν συνεργαστεί στο άλμπουμ «Apollo: Atmospheres and Soundtracks» του 1983 και στο περυσινό «Mixing Colors», που κυκλοφόρησε από την Deutsche Grammophon, ωστόσο, η επικείμενη εμφάνισή τους στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου θα τους βρει για πρώτη φορά μαζί επί σκηνής. Ο ίδιος ο Μπράιαν Ινο, ο πρωτοπόρος συνθέτης της ambient, δεν έχει ξαναπαίξει ζωντανά επί ελληνικού εδάφους. Οπως λοιπόν αναμενόταν, η συνέντευξη Τύπου που τα δύο αδέλφια έδωσαν χθες ενόψει της συναυλίας τους, ήταν μακρά και χορταστική. Ποιο είναι το κίνητρο πίσω από την παρθενική, κοινή τους εμφάνιση; «Η συνεργασία αυτή προέκυψε από το “Mixing Colors”, το οποίο δημιουργήθηκε εξ αποστάσεως, με εμένα να ηχογραφώ τα δικά μου μέρη και τον Μπράιαν να τα “πειράζει” κατόπιν, μέχρι που διαπιστώσαμε ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και ζωντανά», αποκρίθηκε ο Ρότζερ, ο κατά έντεκα χρόνια μικρότερος αδελφός. «Ο δεύτερος λόγος ήταν η Ακρόπολη», συμπλήρωσε ο 73χρονος Μπράιαν, «στην οποία είναι πολύ δύσκολο να αντισταθείς. Δεν κάνω πολλά live, επομένως χαίρομαι που ένα από αυτά θα γίνει σε έναν τέτοιο χώρο».

Η ακουστική του Ηρωδείου ήταν ένα ακόμη θέμα συζήτησης, με τους δύο μουσικούς να αποδεικνύονται γνώστες της αρχιτεκτονικής του μνημείου. Η πολιτική δεν έλειψε από την κουβέντα, ούτε και η τάση δισεκατομμυριούχων όπως ο Τζεφ Μπέζος και ο Ελον Μασκ να σχεδιάζουν διαστημικά προγράμματα: «Δεν είμαι καθόλου εναντίον της τεχνολογίας, αλλά είμαι εναντίον των ανθρώπων που πιστεύουν ότι το μέλλον μας είναι στον Αρη, επομένως μπορούμε να καταστρέψουμε εντελώς αυτόν τον πλανήτη», σχολίασε ο Μπράιαν Ινο. Μέχρι που η συζήτηση στράφηκε και στην πανδημία. Σε ερώτηση της «Κ» εάν η καραντίνα άλλαξε τον τρόπο πρόσληψης της μουσικής, ο Ρότζερ Ινο, ο οποίος έχει εργαστεί ως μουσικοθεραπευτής, αναφέρθηκε σε ιδιότητες της τέχνης του, πέραν εκείνης της διασκέδασης. Ο Μπράιαν Ινο υπερθεμάτισε: «Εχει αλλάξει ο τρόπος που προσλαμβάνουμε τη μουσική», είπε. «Μας παραδίδεται διαδικτυακά, περίπου όπως παραγγέλνουμε το φαγητό μας. Κάποιοι το θεωρούν κακό, αλλά εγώ πιστεύω ότι είναι άλλη μία προέκταση της σχέσης μας με τη μουσική. Οσο για την ambient, πλέον συνειδητοποιούμε ότι όπως αγαπάμε τη μουσική που μας ανεβάζει, έτσι μπορούμε να αγαπάμε και εκείνη που μας ηρεμεί, μας κάνει να σκεφτόμαστε. Είναι ένα ιδεώδες που στην ιστορία της λαϊκής, της ποπ μουσικής άργησε να διαδοθεί. Η ποπ εθεωρείτο κατάλληλη για να χαρίσει ενέργεια και αντοχές σε 19χρονους. Προτιμώ, όμως, μια μουσική με ευρύτερη συναισθηματική εμβέλεια».

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή