Η Λυγερή επιστρέφει στην Άρτα

Η Λυγερή επιστρέφει στην Άρτα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 70 νέες παραγωγές, που θα παρουσιαστούν σε 66 αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, εκτός της Αττικής, ξεκινά για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα εκδηλώσεων «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», στις 15 Ιουλίου και για δύο μήνες.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πέρυσι με στόχο να ανακουφίσει τους επαγγελματίες του πολιτισμού που είχαν πληγεί εργασιακά λόγω της πανδημίας και συνεχίζεται και φέτος με την εποπτεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Περισσότερες από 600 προτάσεις έφτασαν στην αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης, η οποία κατέληξε στις 70 που θα χρηματοδοτηθούν από το ΥΠΠΟΑ με 2,23 εκατομμύρια ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). «Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να βλέπεις να απλώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα δράσεις που χρησιμοποιούν ως σκηνικό ιερούς τόπους, ναούς, κάστρα, μουσεία, για να απλώσουν σύγχρονες ιδέες, ακόμα και ιδέες που γεννήθηκαν μέσα σε αυτές τις δύσκολες εποχές του εγκλεισμού και της καραντίνας του φόβου και της ανασφάλειας», σημείωσε ο πρόεδρος της επιτροπής και καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης. 

Με το φετινό πρόγραμμα απασχολούνται 1.000 επαγγελματίες των τεχνών, ενώ τα πνευματικά δικαιώματα των παραστάσεων (όπως και ο υλικός εξοπλισμός) ανήκουν στους δημιουργούς τους. Στο πλαίσιο εξορθολογισμού των καλλιτεχνικών εργασιακών σχέσεων, οι ΑΜΚΕ που χρηματοδοτούνται υποχρεώθηκαν να καταρτίσουν τρίμηνες συμβάσεις με τους ερμηνευτές των εκδηλώσεων, που θα πρέπει να είναι σε ισχύ μέχρι και την τελευταία ημέρα παράστασης.

Οι προτάσεις στηρίχθηκαν σε άξονες από τη μυθολογία έως το Βυζάντιο και τον Μεσαίωνα, την Αναγέννηση και μέχρι τον Ρομαντισμό, τη λογοτεχνία και την πόλη. Ετσι θα δούμε παραστάσεις όπως το «Γεφύρι της Αρτας», με την ιστορία της Λυγερής, να μιλούν για τη θέση της γυναίκας στο ίδιο το Γεφύρι της Αρτας, ή την πρώτη πράξη της «Βαλκυρίας» στο Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης.

Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες μεταβολές στην πληρότητα των χώρων ζωντανών θεαμάτων εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι ένα «κανονικό πολιτιστικό καλοκαίρι» εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Ευελπιστούμε ότι με την αύξηση του εμβολιασμένου πληθυσμού η κατάσταση θα είναι ικανοποιητική, οπότε και ο ΕΟΔΥ δεν θα χρειαστεί να πάρει νέα μέτρα», τόνισε η υπουργός. 

Επιστρέφουν οι πίνακες

Σε ερώτηση της «Κ» για τους χειρισμούς της Εθνικής Πινακοθήκης αναφορικά με το έργο του Μονκάλβο και τη δημοπρασία στον ιταλικό οίκο Pandolfini το 2019, η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι το υπουργείο και η Πινακοθήκη προέβησαν άμεσα σε όλες τις ενέργειες που υπαγορεύουν η νομοθεσία και οι διεθνείς συμβάσεις, κινητοποιώντας όλες τις διεθνείς Αρχές και την Ιντερπόλ. «Και αυτή τη στιγμή η διαδικασία είναι ανοιχτή», πρόσθεσε η κ. Μενδώνη και συμπλήρωσε: «Ο πίνακας, όπως ξέρετε, απεσύρθη από τη δημοπρασία και το υπουργείο Πολιτισμού διά της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης παρακολουθεί σε συνεννόηση με τις ιταλικές Αρχές το όλο θέμα. Από εκεί και πέρα, ξέρω και εγώ αυτό που ξέρετε και εσείς, ότι οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι δύο διαφορετικά έργα. Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Πολιτισμού ακολουθεί την πρακτική, η οποία είναι και επιτυχής σε πάρα πολλές περιπτώσεις, που ακολουθεί για όλες τις κλοπές».

Τα δύο έργα που ανακτήθηκαν, οι πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν, θα εκτεθούν σύντομα στο κοινό, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραδοθούν στην Εθνική Πινακοθήκη στο τέλος της εβδομάδας.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα του «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» επισκεφθείτε το digitalculture.gov.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή