ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «κληρονόμοι» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Ο ίδιος ο Ντα Βίντσι δεν παντρεύτηκε ποτέ, ούτε απέκτησε παιδι.

Οι «κληρονόμοι» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Ούτε έναν, ούτε δύο αλλά 14 εν ζωή απογόνους του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, αποκάλυψε επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, πάνω στο οικογενειακό δέντρο του μεγάλου δασκάλου της Αναγέννησης. Κάπου εδώ πρέπει να αναφερθεί πως ο ίδιος ο Ντα Βίντσι δεν παντρεύτηκε ποτέ ούτε απέκτησε παιδιά, ωστόσο το δεκαετές και πλέον πρότζεκτ των ιστορικών τέχνης Αλεσάντρο Βεζόσι και Ανιες Σάμπατο, βασίστηκε στο γεγονός πως ο ζωγράφος είχε τουλάχιστον 22 (!) ετεροθαλή αδέλφια.

Το πιο πρόσφατο κομμάτι της έρευνας, που έχει σκοπό να ανακατασκευάσει το γενεαλογικό προφίλ του Ντα Βίντσι προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα την ιδιοφυΐα του, ξεκινά ήδη από τον… παππού του. Το όνομα του τελευταίου, Μισέλ, ο οποίος γεννήθηκε το 1331 και μέσα από μια αδιάλειπτη σειρά αρσενικών απογόνων διάρκειας 690 ετών και 21 γενεών σε πέντε οικογενειακούς κλάδους, οδηγεί στους σημερινούς 14. Ο νεαρότερος εξ αυτών είναι μόλις ενός έτους.

Οσο για τον ίδιο τον Λεονάρντο, εκείνος γεννήθηκε το 1452 ως νόθος γιος ενός συμβολαιογράφου στην μικρή πόλη Βίντσι της Τοσκάνης και πέθανε στη Γαλλία το 1519. Από εκεί και έπειτα οι ερευνητές κατάφεραν να ακολουθήσουν την γραμμή των Υ-χρωμοσωμάτων, εκείνων δηλαδή που περνούν από πατέρα σε γιο, μέχρι την εποχή μας.

Διαβάστε περισσότερα στο moneyreview.gr