Παραμύθι με αλληγορικά μηνύματα για την πανδημία

Παραμύθι με αλληγορικά μηνύματα για την πανδημία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Sweet Tooth
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ (2021)
Δημιουργoί: Τζιμ Μικλ, Μπεθ Σβαρτς
Ερμηνείες: Νόνσο Ανόζι, Κρίστιαν Κόνβερι, Ντάνια Ραμίρεζ

Μία από τις πρώτες σειρές του Νetflix που φέρουν καθαρές αναφορές στην πανδημία, έχει προσγειωθεί εδώ και λίγο καιρό στην πλατφόρμα. Δεν μιλάμε, πάντως, εδώ για τεστ και εμβόλια, αφού το «Sweet Tooth» μας ταξιδεύει στον κόσμο του φανταστικού, ενώ είναι βασισμένο και σε ένα από τα επιτυχημένα κόμικς της DC. Σύμφωνα με την πλοκή του, ένας τρομερά θανατηφόρος ιός εξολοθρεύει το μεγαλύτερο κομμάτι της ανθρωπότητας, εξαφανίζοντας τον πολιτισμό όπως τον γνωρίζουμε. Ταυτόχρονα, ωστόσο, με το ξέσπασμα της συμφοράς, στα μαιευτήρια του κόσμου αρχίζουν να γεννιούνται υβρίδια, ανθρώπινα δηλαδή παιδιά, τα οποία όμως φέρουν πάνω τους και κάποια χαρακτηριστικά ζώων.

Ενα από αυτά, ο Γκας, που είναι μισός ελάφι, θα κρυφτεί με τον πατέρα του στα βάθη ενός παρθένου δάσους. Καθώς όμως τα χρόνια προχωρούν, ο δεκάχρονος πια Γκας αρχίζει να εξερευνά τον κόσμο, σε ένα επικό όσο και επικίνδυνο ταξίδι παρέα με έναν γιγαντόσωμο σύντροφο. Η σειρά του Netflix παραμένει σε αρκετό βαθμό «παραμυθένια», ώστε να παρακολουθείται από όλη την οικογένεια, δίχως πάντως να γίνεται βαρετή.

Οι δημιουργοί της εκμεταλλεύονται μια έξυπνη ιδέα –αυτή των υβριδίων– ώστε να αναφερθούν αλληγορικά σε ζητήματα του σύγχρονου κόσμου, με πρώτο αυτό της πανδημίας και τις αλλαγές που έφερε στις σχέσεις των ανθρώπων, αλλά και στη διαφορετικότητα, στην αλληλεγγύη κ.ά.

Η οργή ενός υπομονετικού ανθρώπου ★★★½
ΘΡΙΛΕΡ (2016)
Σκηνοθεσία: Ραούλ Αρέβαλο
Ερμηνείες: Αντόνιο ντε λα Τόρε, 
Λουίς Καλέχο, Ρουθ Ντίαζ

Παραμύθι με αλληγορικά μηνύματα για την πανδημία-1
Ο Αντόνιο ντε λα Τόρε στo φιλμ «Οργή ενός υπομονετικού ανθρώπου» (Ertflix).

Από την πλατφόρμα του Ertflix επιλέγουμε ένα από τα χαρακτηριστικά –και καλύτερα– ισπανικά θρίλερ, που κάνουν θραύση κυρίως τη θερινή σεζόν. Επειτα από μια εξαιρετικά σκηνοθετημένη εναρκτήρια σκηνή καταδίωξης, με την κάμερα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, ένας άνδρας συλλαμβάνεται. Στη συνέχεια βλέπουμε τον Χοσέ (Αντόνιο ντε λα Τόρε), έναν κλειστό και φαινομενικά ντροπαλό άνδρα, ο οποίος συχνάζει στο καφέ του φίλου του Χουάνχο. Εκεί θα γνωρίσει την Ανα, η οποία περιμένει 8 χρόνια τον σύζυγό της, που εκτίει ποινή στη φυλακή. Οταν εκείνος θα αποφυλακιστεί ωστόσο, ο Χοσέ θα φανερώσει τις προθέσεις του, ξεκινώντας έναν αμείλικτο κύκλο αίματος.

Ο Ραούλ Αρέβαλο, μαζί με τον συν-σεναριογράφο του Νταβίντ Πουλίδο, δημιουργεί μια ιστορία υψηλής εσωτερικής έντασης, η οποία, σαν ηφαίστειο, εκρήγνυται ανά διαστήματα, αφήνοντας πίσω της χάος. Η μανία της εκδίκησης καταλαμβάνει τον «υπομονετικό άνθρωπο», ενώ τα σκοτεινά ένστικτα έρχονται στην επιφάνεια και πλημμυρίζουν με τρόπο ωμά ρεαλιστικό την οθόνη. Καθώς το ψυχολογικό ταξίδι της οργής μετατρέπεται σε κανονικό road trip θανάτου, η αγωνία εντείνεται και οι ανατροπές κατανέμονται εύστοχα μέχρι το δραματικό φινάλε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή