Όταν ένα παιδικό βιβλίο μιλάει για την ατομική ευθύνη

Όταν ένα παιδικό βιβλίο μιλάει για την ατομική ευθύνη

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτές τις μέρες που στη δημόσια σφαίρα επικρατεί, έμμεσα ή άμεσα, το μέγα ζήτημα της ατομικής ευθύνης, ένα παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο έπεσε στα χέρια μου. Μιλάει για το κάπνισμα, αλλά είναι πρωτίστως μια ιστορία που επιθυμεί να απευθυνθεί στα παιδιά, χωρίς διδακτισμό. Να τους μιλήσει για τον αυτοσεβασμό αλλά και για την κοινωνικότητα, για τη δημόσια συμπεριφορά ενός κοινωνικού πλαισίου.

Ο Θάνος Κόσυβας, που υπογράφει το παιδικό βιβλίο «Ο Ρούλης φουγαρούλης έγινε… καπνός» (εκδ. Ατλαντας, Θεσσαλονίκη) είναι ένας πολυπράγμων δημιουργός, ποιητής και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Αυτό που πάντα χαίρομαι στην περίπτωση των αυτόφωτων δημιουργών είναι η διάθεσή τους να παραγάγουν ένα σύνθετο έργο, εν προκειμένω να το επινοήσουν, να το γράψουν και να το εικονογραφήσουν.

Ο Θάνος Κόσυβας ασχολείται με τη γραφιστική και οι ζωγραφιές του συμπληρώνουν ένα αποτέλεσμα, που εκβάλλει με φυσικότητα, αν και είναι στη φύση του υβριδικό και πολύπτυχο. Με έδρα την Κατερίνη, όπου έχουμε και το δραστήριο βιβλιοπωλείο «Μάτι» με τις εκδόσεις και εκδηλώσεις του, ο Θάνος Κόσυβας έρχεται να μιλήσει ακουσίως και εξ ονόματος πολλών αθόρυβων και αφοσιωμένων δημιουργών, που ζουν και εργάζονται έξω από τα μεγάλα κέντρα και το πλέγμα των δημοσίων σχέσεων.

Το βιβλίο με ήρωα τον Ρούλη είναι ένα ολοκληρωμένο πόνημα, που ωφελεί και τους ενήλικες αν επιζητούν τρόπους να μιλήσουν στα παιδιά για τους κινδύνους του καπνίσματος. Ας το έχουν υπόψη τους εκπαιδευτικοί και γονείς. Και κυρίως, καθώς αυτή την περίοδο προέχει το ζήτημα της ατομικής ευθύνης και το ζήτημα της κατανόησης για το πώς ευημερούν οι κοινωνίες πέραν των αυτονόητων τρόπων, είναι ένας επιπλέον τρόπος για να αντιληφθούμε ότι οφείλουμε να εντάξουμε στην εκπαιδευτική διαδικασία όλες αυτές τις παραμέτρους που μπορούν να καλλιεργήσουν στα παιδιά τις αξίες του σεβασμού, της συνύπαρξης και του κοινού καλού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή