Ένα βιβλιοφιλικό γκολ κατά του ρατσισμού

Ένα βιβλιοφιλικό γκολ κατά του ρατσισμού

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν υπεύθυνος για το πρώτο χαμένο πέναλτι της Αγγλίας στον τελικό του Euro την περασμένη Κυριακή: ο 23χρονος επιθετικός Μάρκους Ράσφορντ έστειλε την μπάλα στο δεξί δοκάρι του Ιταλού τερματοφύλακα και απογοητεύτηκε τόσο, που έκρυψε το πρόσωπό του με τα χέρια του σαν μικρό παιδί. Τελικά η ομάδα του έχασε εξαιτίας δύο ακόμα άστοχων εκτελέσεων και όλα αυτά θα ήταν μια γλυκόπικρη ποδοσφαιρική ιστορία αν δεν συνέβαινε και κάτι πολύ χειρότερο: τις επόμενες μέρες ο Ράσφορντ δέχτηκε επιθέσεις στα κοινωνικά δίκτυα, όχι μόνο επειδή αστόχησε στο πέναλτι, αλλά και γιατί είναι «ένας μαύρος από την Καραϊβική που δεν αξίζει καν να ζει».

Μια τοιχογραφία του στο Μάντσεστερ βανδαλίστηκε επίσης, όμως ο Ράσφορντ δεν αποκαρδιώθηκε. Με ανάρτησή του στο Instagram ζήτησε συγγνώμη για την αγωνιστική απόδοσή του και δήλωσε υπερήφανα ότι δεν θα απολογηθεί για αυτό που είναι. Επειτα, σημείωσε ένα ακόμα γκολ. Το παιδικό βιβλίο «You are a champion», που ο Ράσφορντ έγραψε μαζί με τον δημοσιογράφο Καρλ Ανκα, βρέθηκε στην κορυφή των πωλήσεων της Amazon. Το ίδιο είχε συμβεί και τον Μάιο, όταν το βιβλίο είχε πρωτοκυκλοφορήσει. Αυτή τη φορά, όμως, η πρωτιά ίσως οφειλόταν σε κάτι περισσότερο από το βιβλιοφιλικό ενδιαφέρον του κοινού.

Να επέλεξαν άραγε οι γονείς το «You are a champion», ένα βιβλίο που στόχο έχει να ενδυναμώσει τα παιδιά, να τα βοηθήσει να ονειρεύονται και να βρουν πού ανήκουν, επειδή θεώρησαν ότι ο συγγραφέας του, ένας άνθρωπος που γεύτηκε και την αποτυχία, έχει κάτι παραπάνω να πει; Να το αγόρασαν υποστηρικτικά; Η ζήτηση πάντως για το βιβλίο παραμένει τόση, που αρκετά αγγλικά βιβλιοπωλεία ξεκίνησαν καμπάνιες χρηματοδότησης ώστε να αποκτήσουν και άλλα αντίτυπα και να τα διαθέσουν δωρεάν.

Ο ίδιος ο Ράσφορντ, μεγαλωμένος σε φτωχή οικογένεια, ίδρυσε τον Απρίλιο μια λέσχη ανάγνωσης για περιθωριοποιημένα παιδιά, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Macmillan. Είχε δηλώσει ότι «το διάβασμα δεν θα έπρεπε να είναι απλώς μια συνήθεια για όσους την αντέχουν οικονομικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή