Εικονογραφημένος οδηγός για τις νεαρές φεμινίστριες

Εικονογραφημένος οδηγός για τις νεαρές φεμινίστριες

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τίτλο «This Book is Feminist», η πρώην αρχισυντάκτρια των εκδόσεων Random House και Feminist Press Τζέμια Ουίλσον παρουσίασε στο αμερικανικό νεανικό κοινό έναν εικονογραφημένο φεμινιστικό οδηγό που απευθύνεται σε νεαρά κορίτσια και μιλάει «όχι για τον φεμινισμό της μαμάς τους», όπως σχολιάζει η ίδια. Αυτή η διευκρίνιση δεν σημαίνει πως από τα 15 κεφάλαια λείπουν οι αναφορές στις ρίζες του φεμινιστικού κινήματος και οι προσωπογραφίες ακτιβιστριών που έδρασαν στο παρελθόν. Ωστόσο, η συγγραφέας θεωρεί τον φεμινισμό ως μια σύγχρονη εύπλαστη δύναμη που αντιστρατεύεται κατηγοριοποιήσεις με βάση τη φυλή, την κοινωνική τάξη και το φύλο και πολεμά τα συστήματα διακρίσεων.

Το ελληνικό βιβλίο στο Κάιρο

Περίπου 2.000.000 άτομα –εκδότες, συγγραφείς, εκπρόσωποι κρατικών φορέων, σπουδαστές, μαθητές, βιβλιόφιλοι– επισκέφθηκαν το Ελληνικό Περίπτερο στην 52η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Καΐρου, όπως ενημερώνει το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού. Το ελληνικό παιδικό βιβλίο βρέθηκε στο επίκεντρο της προβολής κερδίζοντας το ενδιαφέρον των αραβόφωνων εκδοτών. Επίσης, οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τα ελληνικά βιβλία που έχουν εκδοθεί στην Αίγυπτο με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Μετάφρασης, για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από λευκώματα και graphic novels, αλλά και για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Αίγυπτο, που οργανώνεται σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια από το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου και το Παράρτημα του Ελληνικού ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια.

Βραβεία Public στην τελική ευθεία

Τα βραβεία Βιβλίου Public κατοχυρώθηκαν ως θεσμός για τους βιβλιόφιλους κι έτσι με 176.443 ψήφους ολοκληρώθηκε η α΄ φάση ψηφοφορίας της 8ης διοργάνωσης. Οι αναγνώστες επέλεξαν ανάμεσα σε 2.200 βιβλία, 1.600 συγγραφείς και 130 εκδότες, διαμορφώνοντας τις βραχείες λίστες των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν τα μεγάλα βραβεία. Για το δεύτερο και τελικό στάδιο της ψηφοφορίας, που θα αναδείξει τους μεγάλους νικητές στις 10 κατηγορίες, το κοινό ψηφίζει μέχρι και τις 25 Ιουλίου. Η πλατφόρμα www.publicbookawards.gr αναμένει τους αναγνώστες για να επιλέξουν τα επικρατέστερα ως: Ελληνικό non-fiction, Ηρωας-έκπληξη, Ελληνικό διήγημα, Ελληνικό μυθιστόρημα, Ευ ζην, Ελληνική εφηβική λογοτεχνία, Μεταφρασμένο μυθιστόρημα, Ελληνική παιδική λογοτεχνία, Ελληνική σύγχρονη ποίηση, Ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο της χρονιάς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή