Από το όραμα στον Αγώνα

«1821 Πριν και Μετά: Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος» - Μία μεγαλειώδης έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρόνια οράματος, εθνικής ανάτασης και πάλης για αυτοδιάθεση. Από το μπόλιασμα της ιδέας της Επανάστασης μέχρι τον αιματοβαμμένο αγώνα για απελευθέρωση, το Μουσείο Μπενάκη αφηγείται μέσα από μοναδικά ιστορικά τεκμήρια τη συναρπαστική διαδρομή έως τη σύσταση και λειτουργία του νέου ελληνικού κράτους στην έκθεση «1821 Πριν και Μετά: Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος». Ζωγραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα πρωταγωνιστών της Επανάστασης και ιστορικά κειμήλια, πλαισιωμένα από σπάνιο αρχειακό υλικό παρουσιάζουν την ιστορική πορεία προς την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Περισσότερα από 1.200 αντικείμενα και ένας κατάλογος 1.218 σελίδων συνθέτουν τα 100 χρόνια ιστορίας του νεότερου Ελληνισμού από το 1770 έως το 1870, μοιρασμένα σε τρεις ορόφους και 2.500 τετραγωνικά μέτρα στο Μουσείο Μπενάκη. Ιχνηλατούν την προετοιμασία του Αγώνα, την κορύφωσή του με την Ελληνική Επανάσταση και φτάνουν έως και τις πρώτες δεκαετίες ζωής του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους.

Από το όραμα στον Αγώνα-1

Η έκθεση, που συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη, την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Alpha Bank, καλύπτει τρεις ιστορικές περιόδους: την πορεία προς την εθνική Επανάσταση (ενότητα Ι: 1770-1821), τον πόλεμο της ανεξαρτησίας (ενότητα ΙΙ: 1821-1831) και τις πρώτες δεκαετίες ζωής του ελληνικού κράτους μετά τη δημιουργία του (ενότητα ΙΙΙ: 1831-1870). Στον κατάλογο της έκθεσης περιλαμβάνονται τεκμήρια από την προεπαναστατική περίοδο, κειμήλια πολέμου από τα χρόνια της Επανάστασης καθώς και γραπτές μαρτυρίες. Το πορτρέτο του πατέρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου, μία χαλκογραφία με κλέφτικα δίστιχα τραγούδια, οι γκέτες και το βελούδινο γιλέκο του Μάρκου Μπότσαρη, αλλά και μια οβίδα κανονιού οθωμανικού πλοίου από τα Ψαρά είναι ορισμένα από τα εκθέματα. Μαζί τους εκτίθενται και έργα αστικής και λαϊκής τέχνης των πρώτων δεκαετιών του νέου κράτους.

Η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει στην έκθεση «1821 ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ» προσφέροντας από το αρχείο της ιδιωτικής της συλλογής σημαντικά έργα τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τον Αγώνα, αλλά και ιστορικά κειμήλια. Η έκθεση εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εορτασμού της Επετείου που συντονίζει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και έχει εξασφαλίσει σημαντικά δάνεια από μεγάλα μουσεία του εξωτερικού και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, τη Γαλλιά και τη Μεγάλη Βρετανία. Θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως το Νοέμβριο του 2021. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Μάθετε περισσότερα για το σύνολο των επετειακών δράσεων που στηρίζει η Εθνική Τράπεζα, αναδεικνύοντας την ιστορική περίοδο του απελευθερωτικού Αγώνα του 1821 εδώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή