Sani Festival 2021: Στη μουσική η παύση ορίζει το χρόνο της επόμενης νότας αλλά και τη δυναμική της

Sani Festival 2021: Στη μουσική η παύση ορίζει το χρόνο της επόμενης νότας αλλά και τη δυναμική της

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μότο της φετινής διοργάνωσης του Sani Festival αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία της επανεκκίνησής του, μετά την περσινή αναγκαστική για όλους μας παύση. Τα φώτα στο λόφο της Σάνης ανάβουν και πάλι στο Sani Resort, με μοναδικές μουσικές συναντήσεις μπροστά στον Βυζαντινό πύργο, στη μέση και πάνω από τη θάλασσα, κάτω από τα ολόγιομα φεγγάρια και τα αστέρια.

Η ποιότητα του καλλιτεχνικού προγράμματος πάντα υψηλή, ο χαρακτήρας του ως συνήθως πολυσυλλεκτικός και εξωστρεφής, η συνέπεια συνεχίζει να δηλώνει με ένταση την παρουσία της μέσα από τον ιδρυτικό κύκλο «Jazz on the Hill», όπως τον εμπνεύστηκε και τον πραγματοποίησε ο Σταύρος Ανδρεάδης, πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Με αυτόν ακριβώς τον κύκλο ξεκίνησε και το φετινό 29ο Sani Festival, το Σάββατο 10 Ιουλίου με τον σπουδαίο Ισραηλινό τρομπετίστα Avishai Cohen, το νέα αστέρι της διεθνούς jazz σκηνής, παρέα με τους καλούς του φίλους, τους Big Vicious, προσέφεραν στο κοινό του Sani Festival μια οπτικοακουστική μαγεία. Με κομμάτια από το νέο τους δίσκο, όπου παντρεύεται αρμονικά η jazz με την electronica και τη psychedelia, αλλά και παλιές τους επιτυχίες με το γνωστό δυναμικό τους rock ύφος. Το κοινό έμεινε άφωνο, παρασύρθηκε στους πρωτοποριακούς ρυθμούς και ζητούσε επίμονα «κι άλλο, κι άλλο!».

Στη συνέχεια, το Σάββατο 17 Ιουλίου, τη σκυτάλη πήρε ο ζωντανός θρύλος Branford Marsalis, στη μοναδική του συναυλία στην Ελλάδα Ο κορυφαίος ίσως εν ζωή σαξοφωνίστας του κόσμου, μαζί με «το επίκεντρο του μουσικού του σύμπαντος», το Branford Marsalis Quartet, μάγεψαν τους τυχερούς θεατές που ανέβηκαν στο λόφο, με τον υπερβατικό τους ήχο και την υψηλή μαεστρία τους. Ο αεικίνητος πιανίστας Joey Calderazzo, ο εκπληκτικός μπασίστας Eric Revis, ο κορυφαίος ντράμερ Justin Faulkner και φυσικά ο ένας και μοναδικός Branford Marsalis. Χειροκροτήματα, επιφωνήματα θαυμασμού κι αγάπης, ένα κοινό εκστασιασμένο και τέσσερεις ημίθεοι της τζαζ να μοιράζονται τα όνειρά τους μέσω της τέχνη τους με το κοινό, σε μία σκηνική συνεύρεση υψηλού καλλιτεχνικού αλλά και «φιλοσοφικού χαρακτήρα».

Το Sani Festival, όμως, συνεχίζεται με εξίσου σημαντικές εκδηλώσεις, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά τη φήμη του ως ένας από τους κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας.

Στην πρώτη ελληνική συναυλία του φεστιβάλ, το Σάββατο 24 Ιουλίου, ο Στέφανος Κορκολής ανεβαίνει στη σκηνή για να μας διηγηθεί τις «Μουσικές Ιστορίες» του. Τραγούδια που έγραψε και ερμήνευσε, τραγούδια που χάρισε σε άλλους ερμηνευτές, τραγούδια που ενορχήστρωσε ή διασκεύασε, τραγούδια που απλά αγάπησε. Ένα πολυσυλλεκτικό και πλουραλιστικό πρόγραμμα, ένα μουσικός γύρος του κόσμου σε 120 (όχι 80) λεπτά (όχι ημέρες). Στο πλευρό του η εξαιρετική ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη.

Το τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου, στις 31 του μηνός, ο κορυφαίος μουσικός κρουστών Mino Cinelu, θα μας πάρει μαζί του σε ένα μαγευτικό ταξίδι, πέρα από τις ρίζες της τζαζ, μαζί με το κουαρτέτο του. Ο Cinelu έχει συνεργαστεί με πολλούς κορυφαίους μουσικούς όπως οι Sting, Miles Davies, Stevie Wonder, Dizzy Gillespie, Lou Reed και πολλούς ακόμη.

Στις 7 Αυγούστου, Σάββατο όπως συνήθως, ο άξιος μουσικός διάδοχος τους Astor Piazzolla, ο βιρτουόζος τους ακορντεόν Richard Galliano έρχεται με τις εκφραστικές μελωδίες του, αποδεικνύοντας την ατέλειωτα δημιουργική και ενθουσιώδη προσέγγισή του στις εκλεκτικές συγγένειες των διαφόρων ρευμάτων.

Την Τετάρτη 11 Αυγούστου, η Ελληνοβραζιλιάνα συνθέτρια και ερμηνεύτρια Κατερίνα Πολέμη, με τη μοναδική της σκηνική παρουσία και τις υπέροχες μουσικές της, φέρνει «Λουλούδια στο Λόφο», όπως είναι και ο τίτλος της συναυλίας. Μαζί της η μαγική Μαρία Παπαγεωργίου, η ξεχωριστή Παυλίνα Βουλγαράκη, ο αυτόφωτος Θέμος Σκανδάμης και ο τρυφερός Δημήτρης Κόψης. Όλοι μαζί υπόσχονται να μας παρασύρουν σε μια γιορτινή έξοδο στις διάφορες γειτονιές του πλανήτη.

Παραμονή 15αύγουστου, το Σάββατο 14 του μηνός, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ένας από τους κορυφαίους μουσικούς και τραγουδοποιούς της χώρας μας, παρέα με τους Μπλέ και τον Στάθη Δρογώση θας δώσουν ενέργεια σε ένα «ζωντανό» Jukebox επί σκηνής. Χωρούν άραγε σε μία playlist το «Knockin on heaven’s doors», το «Dancing Queen», «Το κορίτσι του Μάη» και η «Θάλασσά μου σκοτεινή»; Η απάντηση στο λόφο της Σάνης!

Η αυλαία του Sani Festival 2021 θα πέσει το Σάββατο 21 Αυγούστου, με ένα οπτικοακουστικό θέαμα, όπου η κλασική μουσική συναντά τις εικαστικές τέχνες. Η Συλλογή Κωστάκη του MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης με 1275 έργα σημαντικών καλλιτεχνών της Ρωσικής Πρωτοπορίας, μίας από τις πιο επιδραστικές περιόδους της μοντέρνας τέχνης, συναντά μέσω προβολών τη μουσική των Transcription Ensemble, που θα ερμηνεύσουν έργα μεγάλων μουσικών της σημαντικής καλλιτεχνικής αυτής περιόδου, μεταφέροντάς μας σε μία άλλη εποχή.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Sani Festival θα κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον μας και το φετινό καλοκαίρι, ένα καλοκαίρι που θα φάνταζε φτωχότερο δίχως τα φώτα της σκηνής στο Sani Hill, αφού οι εκάστοτε επιλογές αυτού του σημαντικού θεσμού αποτελούν μια εγγύηση και μια σταθερά στο μεγάλο ζητούμενο της αληθινής τέχνης. Τον συνδυασμό της υψηλής αισθητικής με την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή