500 λέξεις με τη Βίβιαν Ινώ Τσαμαδού

500 λέξεις με τη Βίβιαν Ινώ Τσαμαδού

Η Βίβιαν Ινώ Τσαμαδού γεννήθηκε στην Αθήνα. Εζησε στις ΗΠΑ και για μικρό διάστημα στην Κύπρο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βίβιαν Ινώ Τσαμαδού γεννήθηκε στην Αθήνα. Εζησε στις ΗΠΑ και για μικρό διάστημα στην Κύπρο. Απέκτησε πτυχίο BA από το University of Maryland και μεταπτυχιακό MA Foreign Studies από το American University ενώ παράλληλα εργαζόταν στην Παγκόσμια Τράπεζα. Σήμερα είναι στέλεχος του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, είναι συγγραφέας της σειράς «Οι μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα» (εκδ. Μάρτης). Το βιβλίο της «Στις σκούπες, αδερφές μου, στις σκούπες» κυκλοφόρησε πρόσφατα.
 
Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;
«Στα παρασκήνια του μουσείου» της Kate Atkinson, «Η εμμονή της μνήμης» της μητέρας μου Ελένης Τσαμαδού, «Πρωτοπόροι του ελληνικού ροκ» του Γιάννη Αλεξίου, «Μια φορά ήταν, είναι και θα είναι» της Johanna Schaible και «Ο άρχοντας των δύο κόσμων» του Philip Pullman.
 
Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;
Πολλές! Η μάγισσα Βίβιαν, γιατί κατάφερε να κλείσει τον Μέρλιν σε μια οξιά και να πάρει τη θέση του ως σύμβουλος του βασιλιά Αρθούρου. Η Emily the Strange από το ομώνυμο κόμικς. Και η Σκάρλετ Ο’ Χάρα, γιατί πιστεύει ότι αύριο ξημερώνει μια καινούργια ημέρα. 
 
Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;
Πάτι Σμιθ, Τζέραλντ Ντάρελ, Νόρα Εφρον, Σώτη Τριανταφύλλου, Αργυρώ Πιπίνη, Νίκο Δήμου, Λόρενς Ντάρελ, Εμμανουήλ Ροΐδη.
 
Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;
Ο ρόλος του Μπαλανσίν και των Ρώσων εμιγκρέδων στην εξέλιξη του αμερικανικού μπαλέτου, από την ιστορία του μπαλέτου Apollo’s Angels. Και να μαγειρεύω βίγκαν εύκολες συνταγές από το βιβλίο της Μαντάμ Τζίντζερ. 
 
Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα πρώτη φορά;
Την «Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ» του Τερζάκη.
 
Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;
«Εγώ ο Κλαύδιος», «Αλεξανδρινό κουαρτέτο», «Ανεμοδαρμένα ύψη». Επίσης, τα ποιήματα του Μποντλέρ και την κορυφαία τριλογία «His dark materials» του Philip Pullman.
 
Ποια παιδικά βιβλία έχουν αφήσει βαθύτερο αποτύπωμα στη μνήμη σας;
«Τρελαντώνης», «Μικρές κυρίες», «Μάγκας», «Ο Πουφ και η συντροφιά του», «Η μικρή πριγκίπισσα», «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου».
 
Ποιες είναι οι «αρετές» ενός καλού παιδικού βιβλίου;
Να αντιμετωπίζει τα παιδιά ως σοβαρούς αναγνώστες, χωρίς διδακτισμό και υπεροψία. Να δίνει διέξοδο, ανοίγοντας πόρτες σε φανταστικούς κόσμους. Να πλάθει ζωντανούς ήρωες και ηρωίδες, με προτερήματα αλλά και αδυναμίες. Τα καλύτερα παιδικά βιβλία έχουν και φανατικούς ενήλικους αναγνώστες, όπως ο «Αρχοντας των δαχτυλιδιών».
 
Η κοινωνική επικαιρότητα έχει θέση στο παιδικό βιβλίο;
Ναι. Στα βιβλία μου, που εκτυλίσσονται στη σύγχρονη Ελλάδα μέχρι το 2018, αναφέρομαι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στην αντιμετώπιση του μπούλινγκ. Επίσης, οι τρεις μάγισσες είναι αδελφές με διαφορετικό πατέρα, σε μια μοντέρνα οικογένεια που αποδέχεται και ενσωματώνει τη διαφορετικότητα. Ολα αυτά με χιούμορ, σκανταλιές και περιπέτειες.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή