«Νησιά» και πράσινο κέρδισαν το πρώτο βραβείο

«Νησιά» και πράσινο κέρδισαν το πρώτο βραβείο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σχεδιαστική πρόταση της ομάδας των Sauerbruch Hutton (Γερμανία), Gustafson Porter + Bowman (Αγγλία) και Ελενας Σταυροπούλου από την Ελλάδα, με τα κυκλικά στέγαστρα που μοιάζουν με νησιά που επιπλέουν στη «θάλασσα» του τοπίου, στέλνοντας το μήνυμα των ανοικτών συνόρων, της χωρικής διαφάνειας και της προσβασιμότητας, ξεχώρισε στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αποσπώντας το πρώτο βραβείο. 

Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, το επίπεδο των προτάσεων που κατατέθηκαν ήταν πολύ υψηλό, με ποικιλομορφία και πρωτοτυπία. Υπενθυμίζουμε ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον. Κατέθεσαν συμμετοχή συνολικά 116 αρχιτεκτονικά γραφεία και στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πέρασαν 15 αρχιτεκτονικά γραφεία από επτά χώρες. 

«Νησιά» και πράσινο κέρδισαν το πρώτο βραβείο-1
Τα χαρακτηριστικά κυκλικά στέγαστρα μοιάζουν με νησιά που επιπλέουν στη «θάλασσα» του τοπίου.

Η πρόταση που έλαβε το πρώτο βραβείο ξεχώρισε για τη δύναμη της κεντρικής ιδέας, η οποία προσδίδει ιδιαίτερη ταυτότητα στο έργο, καθώς δημιουργεί συνέχειες –οπτικές και κίνησης– με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό, αλλά και μεταξύ των κτιρίων εντός του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου. Προβλέπει επίσης τη δημιουργία ανοικτών ημιυπαίθριων χώρων κάτω από τα στέγαστρα με θέα στο πάρκο και στη θάλασσα. Παράλληλα, τα βιοκλιματικά high-tech στέγαστρα ενσωματώνουν πολλές διαφορετικές χρήσεις, όπως χρήση του βρόχινου νερού, ηλιακά ενεργειακά συστήματα, κλιματισμό κ.ά., εξυπηρετώντας τον επιθυμητό βιοκλιματικό χαρακτήρα των εκθεσιακών εγκαταστάσεων. Το πράσινο μπορεί και διαχέεται ανάμεσα στα κτίρια, δίνοντας την εντύπωση μεγάλων περιπτέρων μέσα σε πάρκο. Επίσης, η χωροθέτηση των κτιρίων σέβεται και αναδεικνύει τους ιστορικούς άξονες της Θεσσαλονίκης και επιτρέπει στο αστικό πάρκο να λάβει τέτοια μορφή και ανάπτυξη ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος άξονας πρασίνου.

Και οι 15 προτάσεις που πέρασαν στο τελικό στάδιο –εκ των οποίων επελέγησαν οι τρεις– θα εκτεθούν στους χώρους του Κέντρου κατά τη διάρκεια της 85ης ΔΕΘ, οπότε και θα απονεμηθούν τα τρία βραβεία, σε ειδική τελετή. Το δεύτερο και το τρίτο βραβείο απονεμήθηκαν, αντίστοιχα, στην ομάδα των Lina Ghotmeh Architecture (Γαλλία), Vogt Paysage + Urbanisme (Γαλλία), LAN (Γαλλία), LOT (Ελλάδα), Tractebel Engineering (Γαλλία), Systematica (Ιταλία) και στην ομάδα των UNStudio (Ολλανδία), Schema4 (Ελλάδα), OKRA Landschapsarchitecten (Ολλανδία).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή