Κέρκυρα και Σύρα, ντιζάιν, παράδοση και δημιουργία βαδίζουν χέρι χέρι

Κέρκυρα και Σύρα, ντιζάιν, παράδοση και δημιουργία βαδίζουν χέρι χέρι

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευάερα, ευήλια, ψηλοτάβανα, με γύψινες διακοσμήσεις και μπαλκόνια με φουρούσια, τα αρχοντικά της Ερμούπολης διατηρούν αναλλοίωτες την ευζωία και την αισθητική που κάποτε απολάμβαναν οι κάτοικοι. Σε ένα από αυτά, που έφτιαξε η οικογένεια Κοή από τα Ψαρά, υπάρχει μια εκπληκτική οροφογραφία του 1860: οκτώ από τους 12 θεούς του Ολύμπου κάνουν παρέα με τέσσερις αγωνιστές του ’21, σε μια καταπληκτική ζωγραφική σύνθεση, την οποία αξίζει να δει όποιος περνάει από το νησί. Ανάμεσα σε αυτούς που τη θαύμασαν πριν από 35 χρόνια και η Γαλλίδα σταρ Κατρίν Ντενέβ, η οποία έδωσε μια ωραία ιδέα στον νυν ιδιοκτήτη Σταύρο Κοή, που έχει και το κατάστημα οπτικών στο ισόγειο του οικήματος: να συνδέσει την ιστορία της οικογένειάς του με τη μόδα. Αρκετά χρόνια αργότερα, εκείνος έφτιαξε ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου με σκελετό που παρέπεμπε στην οροφογραφία αυτή.

Κέρκυρα και Σύρα, ντιζάιν, παράδοση και δημιουργία βαδίζουν χέρι χέρι-1
Τα βρεφικά παπούτσια Corfoot.

Τώρα λανσάρει μια ολόκληρη σειρά αντικειμένων, που περιλαμβάνει χειροποίητα κοσμήματα και αλυσίδες γυαλιών, καθώς και ολομέταξα μαντίλια από ελληνικό ακατέργαστο μετάξι άριστης ποιότητας από το Σουφλί, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Είναι σχεδιασμένα από τους σχεδιαστές κοσμημάτων Μαρία Μάστορη, Κώστα Αργυρίου και Αντωνία Καρρά. Η συλλογή ολοκληρώνεται με αξεσουάρ κατασκευασμένα σε αργαλειό. 

Ο Κοής δεν είναι ο μόνος που παλεύει να θέσει το ντιζάιν σε διάλογο με την παράδοση. Στην Κέρκυρα, αυτή την περίοδο υλοποιείται μια πολύ αξιόλογη συλλογική πρωτοβουλία, που μπορεί στο μέλλον να γεννήσει και άλλες αξιόλογες δράσεις σε αυτό το πεδίο, το τόσο κακοπαθημένο στην Ελλάδα. 

Ο δημιουργός των Salty Bags, Στρατής Ανδρεάδης, που κατασκευάζει τσάντες από ανακυκλωμένα ιστιοπλοϊκά πανιά, ένωσε τις δυνάμεις του με άλλους εννέα δημιουργούς ώστε να σχεδιάσουν μια πολιτιστική διαδρομή που θα κάνει τους ξένους και τους Ελληνες επισκέπτες να δουν την Κέρκυρα με άλλο μάτι. 

Κέρκυρα και Σύρα, ντιζάιν, παράδοση και δημιουργία βαδίζουν χέρι χέρι-2
Οι ανακυκλωμένες τσάντες Salty Bags.

Οχι μόνο τα μνημεία της, αλλά και την ανθρωπογεωγραφία της δημιουργικότητας: από τα περίφημα Ancient Greek Sandals στην ιστορικότατη σαπωνοποιία Πατούνη, που παράγει αγνά σαπούνια ελιάς με σεβασμό στην παράδοση, και από το αγρόκτημα Dr. Kavvadias Organic Farm, με το βιολογικό ελαιόλαδο, στο Corfoot, που κατασκευάζει χειροποίητα ποιοτικά δερμάτινα βρεφικά παπούτσια και παντόφλες για μικρούς και μεγάλους στην παλιά πόλη της Κέρκυρας (ιδού μια γεύση από τους συμμετέχοντες), όλοι έχουν να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό, πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα.

Η κεραμίστρια Μυρτώ Ζυρίνη, που επίσης συμμετέχει, το λέει με λίγα λόγια: «Το Corfu Design Route είναι μια πρόσκληση και μια πρόκληση από εμάς να αλλάξουμε το γνωστό αφήγημα της Κέρκυρας, εστιάζοντας πια στην υπεύθυνη τοπική παραγωγή, στην καινοτομία και στην ιδιαιτερότητα που προσδίδει ο τόπος». Με το δεξί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή