Η Σάμος ακούει κλασική μουσική

Η Σάμος ακούει κλασική μουσική

Κορυφαίο ποιοτικό ρεπερτόριο και φέτος στο αρχαίο θέατρο του Πυθαγορείου

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γαλήνιες νύχτες του καλοκαιριού, ως γνωστόν, γίνονται πιο όμορφες με λίγη μουσική. Ιδιαίτερα όταν αυτή είναι του κορυφαίου ποιοτικού ρεπερτορίου και προσφέρεται σε έναν τόπο όπως το κρυμμένο μέσα στην αγκαλιά των πεύκων αρχαίο θέατρο του Πυθαγορείου στη Σάμο, τότε η τροφή για την ψυχή γίνεται ακόμα πιο… γευστική. Μια τέτοια συνταγή φιλοδοξεί να μας σερβίρει και φέτος το 11ο Samos Young Artists Festival, που θα διεξαχθεί 7 με 13 Αυγούστου με θέα τη θάλασσα, ακριβώς απέναντι από τα τουρκικά παράλια.

«Φέτος, ουσιαστικά, θα έχουμε στο πρόγραμμά μας σχεδόν όλους τους καλλιτέχνες που δεν μπορέσαμε να φιλοξενήσουμε στην περυσινή διοργάνωση, η οποία ακυρώθηκε λόγω πανδημίας. Είμαστε από τους λίγους οργανισμούς που καταφέραμε να αποζημιώσουμε με ένα 30% της αμοιβής τους συμμετέχοντες και πέρυσι, οπότε φέτος μας τιμούν με την παρουσία τους. Τα έργα, πάντως, που θα ερμηνεύσουν προέρχονται από ένα εντελώς καινούργιο πρόγραμμα, με βασικό κριτήριο επιλογής να παρουσιαστούν όσο περισσότερες εκφάνσεις της λόγιας μουσικής», μας λέει ο Αλέξης Καραϊσκάκης – Νάστος, ο οποίος, μαζί με τη Μάσα Ιλιάσοφ, έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ.

Κλασική μουσική δωματίου, λοιπόν, αλλά και μπαρόκ, τζαζ αυτοσχεδιασμούς, ακόμα και κάποιες πιο ποπ πινελιές θα παρακολουθήσουν και θα ακούσουν όσοι θελήσουν να συνδυάσουν την παραμονή τους στο νησί με τις συναυλίες, στις οποίες παίρνουν μέρος νέοι ανερχόμενοι αλλά και καταξιωμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. «Κλειδί» εδώ φαίνεται να είναι οι συνεργασίες. 

«Βασική προσωπική μου επιδίωξη είναι να μοιραστούν τη σκηνή όλοι με όλους. Να υπάρξουν συνεργασίες· άνθρωποι που δεν έχουν παίξει ποτέ μαζί έχουν προσκληθεί να το κάνουν τώρα, γιατί θεωρούμε πως μπορούν να ταιριάξουν μεταξύ τους. Είναι λίγο σαν να κάνεις τον προξενητή…», αναφέρει γελώντας ο κ. Καραϊσκάκης – Νάστος και συνεχίζει: «Μια γενικότερη ιδέα είναι να εξελιχθεί το φεστιβάλ σε ένα μίνι residency, να έρχονται δηλαδή καλλιτέχνες, να γνωρίζονται με συναδέλφους τους και –γιατί όχι;– να κρατούν συνεργασίες και για τον χειμώνα ή απλώς να γίνονται φίλοι».

Παρεκκλίσεις

Ενα φεστιβάλ νέων καλλιτεχνών, βέβαια, δεν θα μπορούσε παρά να παρεκκλίνει και λίγο από τις τυπικές νόρμες. «Είναι σίγουρα σημαντικό να συστήσουμε καινούργια ή έστω λιγότερο συνηθισμένα πράγματα στο κοινό. Οπως για παράδειγμα στη συναυλία της Τετάρτης 11/8, όπου θα παιχθούν έργα του σύγχρονου Γάλλου συνθέτη Γκιγιόμ Κονεσόν, ενός καλλιτέχνη με πολύ ιδιαίτερο λεξιλόγιο, νεο-μεταρομαντικό. Επιπλέον είναι ενδιαφέρον να βάλουμε όργανα που δεν είμαστε συνηθισμένοι να ακούμε σε συγκεκριμένα είδη, να παίξουν μουσικές έξω από τα “νερά” τους. Αυτό θα γίνει την Παρασκευή 13/8, με τις βιόλες ντα γκάμπα να ερμηνεύουν Μάνο Χατζιδάκι».

Οσο για τις φιλοδοξίες των διοργανωτών για τα επόμενα χρόνια ενός θεσμού που διαρκώς προσπαθεί να εξελίσσεται, αυτές είναι αρκετές. «Προσωπικά είμαι στον τέταρτο χρόνο μου εδώ και προσπαθούμε πάντα να κάνουμε κάτι καλύτερο, τόσο σε επίπεδο προγράμματος όσο και σε αυτό της διασύνδεσης με την τοπική κοινωνία. Επόμενος στόχος μας είναι η επέκταση του φεστιβάλ και σε άλλους χώρους, όπως κάποιοι πολύ όμορφοι ναοί που υπάρχουν στην περιοχή. Επιπλέον, η εμπειρία μάς έχει δείξει πως όταν εντάσσεις στο πρόγραμμα καλλιτέχνες πιο κοντά στο ελληνικό κοινό, όπως έγινε π.χ. το 2018 με τη Σαβίνα Γιαννάτου, τότε το θέατρο αυτομάτως γεμίζει».
 
Το Samos Young Artists Festival διοργανώνεται και υποστηρίζεται από το Ιδρυμα Schwarz.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή