Στερεότυπα για το σώμα, κακόβουλα σχόλια και μοχλοί αντίδρασης

Στερεότυπα για το σώμα, κακόβουλα σχόλια και μοχλοί αντίδρασης

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν αγαπήσουμε κάθε σημείο του σώματός μας, θα αγαπήσουμε και τους άλλους, μας λένε οι ειδικοί. Θα νιώσουμε ελεύθεροι, θα νιώσουμε ότι κανείς και τίποτα δεν μας περιορίζει. Ομως, πόσο εύκολο είναι να συμβεί αυτό σε έναν κόσμο που υμνεί την τελειότητα; Πόσο εφικτό είναι να μην ντρέπεσαι για τις ατέλειές σου, για τα παραπανίσια κιλά σου, τις δερματοπάθειές σου, το ύψος σου; 

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζει τη σειρά ψηφιακών συζητήσεων με τίτλο Society Uncensored, με ένα θέμα που μας αφορά όλους, στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση. Η βιομηχανία της ομορφιάς μπορεί να αφορά ως επί το πλείστον τις γυναίκες, αλλά εσχάτως και οι άνδρες εντάσσονται στα στερεότυπα περί κάλλους, όπως ορίζονται σε εξώφυλλα περιοδικών και κοινωνικά δίκτυα. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα: Γιατί πάντα κάποιος έχει λόγο για το δικό σου σώμα; Πρέπει εσύ να θωρακίζεις τον εαυτό σου για να μη γίνεσαι έρμαιο της άποψης κάποιου; Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον ορισμό του τι είναι αποδεκτό ως σώμα; Πότε θα πάψουμε να χαρακτηρίζουμε ανθρώπους προσβάλλοντας και πληγώνοντάς τους; 

Το body shaming, αν και έχει βαθιές ρίζες στον χρόνο ως πρακτική, είναι ένας όρος που εμφανίζεται στον δημόσιο λόγο τα τελευταία χρόνια και περιγράφει τα επικριτικά σχόλια που μπορεί να δεχθεί ένας άνθρωπος για την εμφάνισή του. Πάντοτε διατυπώνονταν επικριτικά σχόλια για την εμφάνιση κάποιου, σήμερα όμως, ειδικά στο Διαδίκτυο και στον χυλό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η πρακτική αυτή έχει ξεφύγει από το στάδιο του σχολιασμού, έχει γίνει σκληρή, ανελέητη κριτική. 

Στην κοινωνία θαυμάζουμε γυναίκες, αλλά και άνδρες, στις «ιδανικές» διαστάσεις, χωρίς δερματοπάθειες και αυτοάνοσα που αλλάζουν την «αποδεκτή» όψη. Το body shaming περιγράφει τα κακόβουλα σχόλια που εκδηλώνονται για να προσβάλουν και να χαρακτηρίσουν την εμφάνιση ενός ανθρώπου –είτε για τα φυσικά είτε για τα επίκτητα χαρακτηριστικά του– όταν ξεφεύγουν από το κυρίαρχο μη ρεαλιστικό πρότυπο. Το body shaming έχει βαθιές πολιτισμικές ρίζες στην κοινωνία, στα ΜΜΕ, στην οικογένεια, στον τρόπο που μεγαλώνουμε, ακόμα και στην τέχνη και στον κινηματογράφο, και φυσικά στις πατριαρχικές κοινωνικές δομές, που ακόμα επικρατούν και καθορίζουν αντιλήψεις.

Το τελευταίο διάστημα η συζήτηση έχει ανοίξει έντονα και στην ελληνική κοινωνία. To βίντεο της ενδιαφέρουσας συζήτησης είναι διαθέσιμο χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση, στο YouTube.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή