Μια influencer σε αρχαία τραγωδία

Μια influencer σε αρχαία τραγωδία

Το τίμημα μιας ζωής που περιστρέφεται μόνο γύρω από τα σόσιαλ μίντια

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδρώτας ★★★
ΔΡΑΜΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Μάγκνους φον Χορν
Ερμηνείες: Μαγκνταλένα Κόλεσνικ, Ζουλιάν Σβιζέφσκι, 
Αλεξάντρα Κονιέσκα
 
Μια συγκινητική ιστορία με πρωταγωνίστρια μια απόλυτα σύγχρονη ηρωίδα μάς έρχεται αυτή την εβδομάδα από την Πολωνία. Η πρωτοεμφανιζόμενη Μαγκνταλένα Κόλεσνικ παραδίδει συναρπαστική ερμηνεία στον ρόλο της Σίλβια, μιας διάσημης γυμνάστριας και ταυτόχρονα δημοφιλέστατης influencer στον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Εκατοντάδες χιλιάδες ακόλουθοι παρακολουθούν καθημερινά περίπου κάθε κίνηση της νεαρής κοπέλας μέσα από τα απανωτά βίντεο, τις φωτογραφίες και τις κάθε λογής αναρτήσεις με τις οποίες εκείνη φροντίζει να τους ενημερώνει. Καθώς ωστόσο η ταινία εξελίσσεται, βλέπουμε και ένα άλλο πρόσωπο. Η Σίλβια είναι στην πραγματικότητα ένα άτομο τρομερά μοναχικό, το οποίο λαχταρά την αποδοχή και τη συντροφικότητα, δίχως όμως να ξέρει πώς να τα κερδίσει.

Η συμπαραγωγή Πολωνίας – Σουηδίας του Μάγκνους φον Χορν ξεκινά υπομονετικά, για να μας εισαγάγει στον λαμπερό κόσμο της Σίλβια, μιας πανέμορφης κοπέλας, της οποίας ολόκληρη η ζωή περιστρέφεται γύρω από τα σόσιαλ μίντια και το πώς να «πουλήσει» τον εαυτό της. 
Σε έναν κόσμο απόλυτης κυριαρχίας της εικόνας, η δική της είναι άψογη και ζηλευτή από πάμπολλους θαυμαστές και ιδίως γυναίκες, οι οποίες προφανώς ονειρεύονται να της μοιάσουν. Αυτοί οι τελευταίοι λειτουργούν και ως ένα είδος οικογένειας για τη Σίλβια, η οποία έχει προφανώς δυσλειτουργική σχέση και με τη μητέρα της.

Ολα τα παραπάνω τα βλέπουμε κυρίως στο πρώτο κομμάτι της ταινίας, το οποίο μας αποκαλύπτει με μεγάλη ακρίβεια και τόλμη μια ηρωίδα που ίσως μπορούμε να αναγνωρίσουμε και σε διάφορες αληθινές διαδικτυακές περσόνες της εποχής μας. 

Στη συνέχεια, ωστόσο, περνάμε στην πιο σκοτεινή κλιμάκωση του φινάλε, εκεί όπου το τέρας της μοναξιάς, της ματαιοδοξίας και της απανθρωπιάς κάνει την εμφάνισή του για να στοιχειώσει τις εικόνες που περνούν μπροστά από την κάμερα. 

Με αισθητική και ύφος «στεγνό», σκληρά ρεαλιστικό, ο Φον Χορν περπατά στην άλλη πλευρά, για να δείξει όσα δεν φαίνονται στα story και στα ζωντανά βίντεο του Instagram και τελικά να οδηγήσει την πρωταγωνίστρια σε μια διαδικασία κάθαρσης, όμοια με εκείνη της αρχαίας τραγωδίας.

Οπως είπαμε πάντως, τίποτε από αυτά δεν θα ήταν εφικτό δίχως την παρουσία της Μαγκνταλένα Κόλεσνικ. Αν και με ελάχιστη κινηματογραφική εμπειρία –ή ίσως εξαιτίας της– η νεαρή ηθοποιός καταφέρνει να σχηματίσει ένα αυθεντικό, πειστικό πορτρέτο, μαγνητίζοντας ταυτόχρονα με την παρουσία της τον θεατή, ακριβώς δηλαδή όπως κάνει και η Σίλβια με τις στρατιές των ακολούθων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή