Νέες ταινίες: Αντιήρωες κόμικς, πατέρας εν δράσει

Νέες ταινίες: Αντιήρωες κόμικς, πατέρας εν δράσει

Οι «κακοί» της DC ενώνουν τις δυνάμεις τους, ενώ ο Ματ Ντέιμον εγκαθίσταται στη Μασσαλία

5' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

The Suicide Squad ★★½
ΔΡΑΣΗΣ (2021)
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γκαν
Ερμηνείες: Μάργκο Ρόμπι, 
Ιντρις Ελμπα, Τζον Σίνα

Πέντε χρόνια μετά την –κατά κοινή ομολογία– αποτυχημένη απόπειρα του Ντέιβιντ Αγιερ να συγκεντρώσει την ομάδα των σούπερ κακών σε μια περιπέτεια, ο Τζέιμς Γκαν αναλαμβάνει τα ηνία δημιουργώντας αυτή τη φορά ένα ενήλικο φιλμ γεμάτο γραφική βία και αθυρόστομες ατάκες. Η υπόθεση απλή: Κάποια από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, με επικεφαλής την εξαρχής νευριασμένη Βαϊόλα Ντέιβις, στρατολογεί τους πιο επικίνδυνους τροφίμους της φυλακής Μπελ Ρεβ, προκειμένου αυτοί να αναλάβουν μια αποστολή αυτοκτονίας στο απομακρυσμένο νησάκι Κόρτο Μαλτίζ. Ο Τζέιμς Γκαν, προφανώς με τις ευλογίες της Warner Bros, στρέφει το φιλμ στην κατεύθυνση πιο ενήλικων υπερηρωικών franchise όπως τα «Deadpool» και «Venom». Αδιαφορώντας για τον χαρακτηρισμό «άνω των 18» και ποντάροντας εμφανώς στους τηλεθεατές της πλατφόρμας HBO Max, ο Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος πλημμυρίζει την οθόνη με ένα συνδυασμό χιούμορ και σπλάτερ, αναδεικνύοντας τον θεοπάλαβο χαρακτήρα των ηρώων του.

Ανάμεσά τους άλλωστε βρίσκονται η γνωστή μας Χάρλεϊ Κουίν, ερμηνευμένη ξανά από τη χαρισματική Μάργκο Ρόμπι, ο αλάνθαστος σκοπευτής Bloodsport (τον ρόλο αναλαμβάνει ο Ιντρις Ελμπα), ο αγαλμάτινος Peacemaker (Τζον Σίνα) και ένας ανθρωπόμορφος… καρχαρίας, ο οποίος καταβροχθίζει περίπου ό,τι βρίσκεται μπροστά του. Ολοι αυτοί οι ετερόκλητοι κομίστικοι χαρακτήρες θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν πελώριο… αστερία, άλλη μία χιουμοριστική πινελιά, σε ένα σύνολο που ούτως ή άλλως δεν παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά. Χρησιμοποιώντας λιγότερα οπτικά φίλτρα και ειδικά εφέ από αυτά που βλέπουμε συνήθως σε τέτοιου είδους ταινίες, ο Γκαν δίνει μια πιο «ακατέργαστη» υφή στη δική του, στοιχείο μάλλον ευπρόσδεκτο. Από την άλλη, η μεγάλη διάρκεια και η έλλειψη σοβαρής πλοκής σίγουρα δεν βοηθούν και πολύ την παρακολούθηση.

Ζήτημα χρόνου ★★½
ΔΡΑΜΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Τομ Μακάρθι
Ερμηνείες: Ματ Ντέιμον, 
Καμίλ Κοτέν, Αμπιγκεϊλ Μπρέσλιν

Νέες ταινίες: Αντιήρωες κόμικς, πατέρας εν δράσει-1
Ο Ματ Ντέιμον ερμηνεύει έναν τυπικό Αμερικανό του επαρχιακού Νότου, ο οποίος καταφθάνει στη Γαλλία. 

Ο Τομ Μακάρθι του οσκαρικού «Spotlight» επανέρχεται με ένα αμφιλεγόμενο φιλμ, το οποίο αντλεί έμπνευση από την προ ετών διαβόητη υπόθεση κράτησης στην Ευρώπη της Αμερικανίδας Αμάντα Νοξ. Ο Ματ Ντέιμον υποδύεται εδώ τον Μπιλ, έναν εργάτη εξορύξεων από την Οκλαχόμα, ο οποίος ταξιδεύει στη Γαλλία προκειμένου να επισκεφθεί τη νεαρή κόρη του. Η τελευταία κρατείται στις φυλακές της Μασσαλίας, καταδικασμένη για τον φόνο μιας συμφοιτήτριάς της. Σύντομα ο Μπιλ θα πιάσει φιλίες με τη μεταφράστρια γειτόνισσά του, τη Βιρζινί, και τη μικρή κόρη της, παρατείνοντας την παραμονή του στην Ευρώπη επ’ αόριστον, ενώ ταυτόχρονα ερευνά νέα στοιχεία γύρω από την υπόθεση της κόρης του.

Ο Μακάρθι παρασύρεται ή στηρίζεται –δεν είναι ξεκάθαρο ποιο από τα δύο– στον Ματ Ντέιμον, ο οποίος δημιουργεί έναν συμπαθή χαρακτήρα, που έχει ταυτόχρονα όλα τα χαρακτηριστικά ενός ψηφοφόρου του Ντόναλντ Τραμπ. Μπορεί ο ίδιος να το αρνείται, ωστόσο όλα τα στερεότυπα είναι εκεί, μόνο και μόνο για να ανατραπούν από όλη την υπόλοιπη παρουσία του Μπιλ-Ντέιμον. Κατά τα λοιπά, έχουμε μια μάλλον τραβηγμένη ιστορία, ενός Αμερικανού εργάτη που μετατρέπεται σε ντέτεκτιβ σε ξένο τόπο, ωστόσο οι καλογραμμένοι, ως επί το πλείστον, διάλογοι και μερικές εξαιρετικά στημένες σκηνές σώζουν την παρτίδα.

ΕΜΕΙΣ…

Προς κινηματογράφους αμιγώς COVID free κατά τη διάρκεια του χειμώνα οδεύουμε, όπως όλα δείχνουν και στη χώρα μας. Με λίγα λόγια, όσα ισχύουν ήδη για τις αίθουσες 12μηνης λειτουργίας, δηλαδή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αποδεικτικό νόσησης ως προαπαιτούμενα και 85% πληρότητα, πιθανότατα θα παραταθούν επ’ αόριστον, καθώς πλησιάζει η χειμερινή σεζόν. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται με το άνοιγμα της Βουλής στις 23 Αυγούστου, ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, δεν αφήνει και πολλές εναλλακτικές. Παρόμοια άλλωστε είναι η πολιτική που ακολουθείται ήδη σε άλλες χώρες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όπου σε κάποιες περιπτώσεις, πάντως, γίνεται δεκτό και το αρνητικό μοριακό τεστ.

…ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Ακόμη περισσότερο αυξάνει την αναμονή για την επερχόμενη πρεμιέρα του φιλμ στη Βενετία ο δημιουργός του «Dune», Ντενίς Βιλνέβ. «Ηταν μακράν το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει ποτέ», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Καναδός κινηματογραφιστής, ο οποίος ανέλαβε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το θρυλικό λογοτεχνικό έργο του Φρανκ Χέρμπερτ. Αλλού επισημαίνει: «Υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση όταν οι εικόνες που πετυχαίνεις φτάνουν κοντά σε όσα είχες φανταστεί ως έφηβος· είναι σχεδόν οργασμικό. Αντίστοιχα, βέβαια, εκεί όπου αποτυγχάνεις, η απογοήτευση είναι εξίσου μεγάλη, γιατί ματαιώνει το όνειρο του εφήβου που υπάρχει μέσα σου».

KYΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες ταινίες: Αντιήρωες κόμικς, πατέρας εν δράσει-2

Το ξαδελφάκι μου ★★½

Σκηνοθεσία: Γιαν Κουνέν
Ερμηνείες: Βενσάν Λιντόν, Φρανσουά Νταμιέν

Ταξίδι στο Μπορντό

Μια τυπική γαλλική κωμωδία, που αποκτά την όποια σπίθα της κυρίως χάρη στις ερμηνείες των πολύ καλών ηθοποιών-πρωταγωνιστών της, μας έρχεται επίσης αυτή την εβδομάδα. Ο Βενσάν Λιντόν υποδύεται τον Πιερ, έναν διευθυντή μιας μεγάλης φίρμας αλκοολούχων, ο οποίος έχει μπροστά του μια σημαντική επιχειρηματική συμφωνία. Κάπου εκεί ωστόσο θα μπει στο κάδρο ο Αντριέν (Φρανσουά Νταμιέν), ο ανοικονόμητος ξάδελφός του, ο οποίος κατέχει το 50% των μετοχών της εταιρείας και η υπογραφή του είναι απαραίτητη για τη συνέχεια της δουλειάς του Πιερ. Οι δυο τους θα καταλήξουν να κάνουν ένα γεμάτο απρόοπτα και αποκαλύψεις ταξίδι στο Μπορντό, εκεί όπου εκτός από τα εξαιρετικά κρασιά θα δοκιμάσουν και τα όρια της σχέσης τους. Η οικογενειακή ιστορία και η ταινία δρόμου συμπλέκονται εδώ, πάντα με κωμική διάθεση, σε ένα φιλμ πάντως που δεν αποστρέφεται και τις (αρκετές) συγκινητικές στιγμές.

Νέες ταινίες: Αντιήρωες κόμικς, πατέρας εν δράσει-3

Μπέτυ Μπλου ★★★½

Σκηνοθεσία: Ζαν Ζακ Μπενέ
Ερμηνείες: Μπεατρίς Νταλ, Ζαν-Χιου Ανγκλάντ

Εκρηκτικοί εραστές

Ενα φιλμ που έκανε μεγάλη επιτυχία και στις ελληνικές αίθουσες τη δεκαετία του 1980 επανακυκλοφορεί. Το θυελλώδες ρομάντζο του ερασιτέχνη συγγραφέα Ζοργκ και της εκρηκτικής Μπέτι μεταφέρεται στην οθόνη από το βιβλίο του Φιλίπ Τζιαν, σε ένα γεμάτο πάθος, υπόγεια μελαγχολία και ευαισθησία φιλμ, από αυτά που συγκινούν με την απλότητά τους. Ζώντας την καθημερινότητα στα άκρα και ερωτευμένοι παράφορα, οι δύο πρωταγωνιστές παρασύρονται σε μια αυτοκαταστροφική δίνη, ιδιαίτερα μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες της Μπέτι να μείνει έγκυος. Ο Μπενέ ψυχογραφεί τους ήρωές του σε βάθος, ενώ ταυτόχρονα σκηνοθετεί μερικές εκπληκτικά στημένες σκηνές, ανάμεσά τους και αρκετές ερωτικές, από τις καλύτερες που έχουμε δει στη σύγχρονη ιστορία του σινεμά. Ειδική μνεία αξίζει, τέλος, και η μουσική του Γκάμπριελ Γιάρεντ, η οποία συνοδεύει ιδανικά και ταυτόχρονα «ισορροπεί» τη φόρτιση του φιλμ.

Νέες ταινίες: Αντιήρωες κόμικς, πατέρας εν δράσει-4

Τρία Χρώματα: Η Κόκκινη ταινία ★★★★

Σκηνοθεσία: Κριστόφ Κισλόφσκι
Ερμηνείες: Ιρέν Ζακόμπ, Ζαν Λουί Τρεντινιάν

Ιδιαίτερη σχέση

Το τρίτο και τελευταίο μέρος της εμβληματικής τριλογίας του Κριστόφ Κισλόφσκι κυκλοφορεί επίσης σε επανέκδοση, με αφορμή τα 80 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου κινηματογραφιστή. Συμβολίζοντας την αδελφοσύνη του κόκκινου χρώματος της γαλλικής σημαίας, το φιλμ έχει για πρωταγωνίστριά του μια νεαρή γυναίκα, η οποία εργάζεται περιστασιακά ως μοντέλο, όταν θα γνωριστεί με έναν πικρόχολο συνταξιούχο δικαστή, που έχει για χόμπι να κατασκοπεύει τους γείτονές του. Η υπέροχη Ιρέν Ζακόμπ («Η διπλή ζωή της Βερόνικα») κατακτά κι εδώ με την παρουσία της τον φακό, ο οποίος με τη σειρά του κινηματογραφεί αριστουργηματικά πρόσωπα και διαλόγους. Τα κόκκινα φίλτρα, αντικείμενα και οι κάθε λογής τεχνικές που χρησιμοποιεί ο Κισλόφσκι, προσθέτουν πολύ περισσότερα στρώματα συμβολισμών σε ένα φιλμ που δεν έχει ακριβώς την τυπική κινηματογραφική συνοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή