Με ελεύθερη είσοδο στα μουσεία για την πανσέληνο

Με ελεύθερη είσοδο στα μουσεία για την πανσέληνο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικογένεια των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων ήταν μία από τις ισχυρότερες της Μάνης, η οποία θεωρείται πως συνδεόταν με τη βυζαντινή οικογένεια των Παλαιολόγων. Ενώ ξεκίνησαν ως «Τρουπάκηδες», όταν ένας απόγονός τους μπήκε σε μια σπηλιά για να σωθεί από την καταδίωξη των Οθωμανών, κάπου στα μέσα του 18ου αιώνα ένας άλλος απόγονός τους απέκτησε το προσωνύμιο «Μούρτζινος», που σημαίνει «μαύρος» ή «μαυροκόκκινος», το οποίο και επικράτησε. Η οικογένεια, πάντως, διοίκησε την ιστορική Ανδρούβιστα, αγωνίστηκε στην Επανάσταση του 1821 και μάλιστα φιλοξένησε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη όσο ο θρυλικός οπλαρχηγός προετοίμαζε τις κινήσεις του στις αρχές του αγώνα.

Γι’ αυτό και το σημερινό μουσείο που διατηρείται στο οχυρωματικό συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων στην Καρδαμύλη κοσμεί την αφίσα των εκδηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού για την αυγουστιάτικη πανσέληνο και θα παραμείνει ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυριακής 22 Αυγούστου και μέχρι τα μεσάνυχτα. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ανοιχτά και με ελεύθερη είσοδο θα μείνουν 120 μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την επικράτεια, τηρώντας όμως τα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Εκδηλώσεις θα διοργανωθούν σε 52 χώρους, από συναυλίες, όπως αυτή της Μαρίζας Ρίζου στην Αλεξανδρούπολη, ή κλασικής μουσικής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στον αρχαιολογικό χώρο Ρόκκας Χανίων, μέχρι προβολή ταινιών στους Αγίους Αποστόλους του Κιλκίς, ξεναγήσεις στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας ή αστροπαρατήρηση από την Ακρόπολη Πλατανιάς στη Δράμα. 

Φέτος, αν και η πανσέληνος ως γνωστόν διαρκεί μόνο μία νύχτα, το πρόγραμμα θα παραταθεί για να συμπεριλάβει εκδηλώσεις και σε άλλες ημερομηνίες. Ετσι, με δωρεάν είσοδο θα πραγματοποιηθούν οι σημερινές εκδηλώσεις στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών, στην Ημαθία, οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις (21/8) στο Κάστρο Αγίου Γεωργίου Κεφαλονιάς, στο Ανω Κάστρο Μυτιλήνης Λέσβου, στον αρχαιολογικό χώρο Ελέας Θεσπρωτίας, στον αρχαιολογικό χώρο Παλατιανού (23/8) και στο Λουτρό Πολυκάστρου (25/8), στο Κιλκίς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή