Μια «Ηφαιστειάδα» στη Νίσυρο φέρνει τον κινηματογράφο στη θέα του κρατήρα

Μια «Ηφαιστειάδα» στη Νίσυρο φέρνει τον κινηματογράφο στη θέα του κρατήρα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν πετάω με το αεροπλάνο πάνω από τη Νίσυρο με τον φοβερό της κρατήρα, τον οποίο οι ντόπιοι ονομάζουν χαϊδευτικά «Στέφανο», μου έρχονται στο μυαλό τα λόγια της κινηματογραφίστριας Ελένης Αλεξανδράκη, που ερωτεύθηκε σφόδρα το νησί με την πρώτη ματιά, τo 1988: «Είναι ένας συνδυασμός γλύκας και αγριάδας στο τοπίο και στους κατοίκους, που σε γοητεύει αφάνταστα», συνηθίζει να επιμένει, και έχει δίκιο. Μικρό σε μέγεθος, με ενέργεια πηχτή, έχει τόσα πράγματα να δεις που σε αναγκάζει να ξαναπάς. Βυζαντινά εκκλησάκια στη μέση του πουθενά, αρχαία τείχη, ιαματικά λουτρά, χωριά που κρέμονται στο γείσο του ηφαιστείου και ωραίους ανθρώπους, έτοιμους να τιμήσουν την πατροπαράδοτη φιλοξενία.

Μια «Ηφαιστειάδα» στη Νίσυρο φέρνει τον κινηματογράφο στη θέα του κρατήρα-1
Από την προβολή της ταινίας «Χιροσίμα, αγάπη μου».

Η κινηματογραφίστρια, που έχει γυρίσει πολλές από τις ταινίες της στο νησί, θέλησε να δώσει κάτι πίσω στον τόπο που αγαπά εδώ και τρεις δεκαετίες. Το αποτέλεσμα ήταν μια εβδομάδα προβολών με τίτλο (τι άλλο;) «Ηφαιστειάδα». Οι προβολές γίνονται στο χωριό Εμπορειός, στην αυλή του παρατηρητηρίου του ηφαιστείου της Νισύρου, με θέα στον κρατήρα και κάτω από τα αστέρια. Εξηγώντας την ιδέα, μου λέει από το τηλέφωνο: «Πηγή έμπνευσης ήταν η προβολή της ταινίας “Στρόμπολι”, μια εκδήλωση που είχαμε οργανώσει το 2014 μαζί με τον ηφαιστειολόγο Γιώργο Βουγιουκαλάκη. Υστερα από αυτό, το 2015, όταν ήρθε ο δήμαρχος Χριστοφής Κορωναίος, μου πρότεινε να φτιάξουμε έναν δημοτικό θερινό κινηματογράφο. Εκανα μια μελέτη. Αλλά μέχρι τώρα δεν έχει μπορέσει να πραγματοποιηθεί». 

Μια «Ηφαιστειάδα» στη Νίσυρο φέρνει τον κινηματογράφο στη θέα του κρατήρα-2
Νίσυρος… και βάρδα στενοχώρια. (Φωτ. ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

«Οταν είδα ότι τα πράγματα με το θερινό σινεμά αργούσαν», συνεχίζει, «του πρότεινα να κάνουμε κάθε καλοκαίρι, εκ των ενόντων, δηλαδή χωρίς γραφειοκρατίες και ειδικές άδειες, μια εβδομάδα δωρεάν προβολών με διεθνείς ταινίες (μυθοπλασίες και ντοκιμαντέρ) που αφορούν ηφαίστεια. Επί τρία χρόνια, λοιπόν, δείξαμε ταινίες με ηφαίστεια, από Ροσελίνι μέχρι Χέρτσογκ και από Κινγκ Βίντορ μέχρι Τζάιρο Μπουσταμάντε κ.λπ. Μετά τα τρία πρώτα χρόνια η ηφαιστειακή θεματολογία είχε φθάσει σε κορεσμό και έτσι φτιάχνω διαφορετικό πρόγραμμα κάθε φορά. Το 2018 είχαμε αριστουργήματα του κινηματογράφου: Γκοντάρ, Μπέργκμαν, Ρενέ, Φελίνι κ.λπ. Το 2019, ντοκιμαντέρ: Κουτσαφτή, Μάρκερ, Αϊζενστάιν, Θεοδωράκη, Καρακέπελη κ.ά. Οι ντόπιοι έχουν ανταποκριθεί με τεράστια θέρμη στην προσπάθεια».

Μια «Ηφαιστειάδα» στη Νίσυρο φέρνει τον κινηματογράφο στη θέα του κρατήρα-3
Το χωριό Νικιά, δίπλα στον κρατήρα του ηφαιστείου.

Και φέτος, που η χρονιά είναι τόσο σκοτεινή και δύσκολη; «Αποφάσισα να κάνω ένα δροσερό πρόγραμμα με μουσικοχορευτικές ταινίες. Τζιν Κέλι, Φρεντ Αστέρ, Λίζα Μινέλι, Ζακ Ντεμί, Νίκο Παναγιωτόπουλο κ.ά. Νομίζω ότι όλοι το έχουμε ανάγκη και χαίρομαι πολύ να προσφέρω στη Νίσυρο, που τόσο αγαπώ, λίγη διασκέδαση και χαλάρωση, μέσα από ένα μοναδικό κινηματογραφικό είδος που ευφραίνει κυριολεκτικά την ψυχή και την καρδιά». Η φετινή «Ηφαιστειάδα» θα διαρκέσει έως τις 26 Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή