Οι «Εξεγερμένοι» για την πατρίδα και την τέχνη συναντούν τον Θεόφιλο στην Υδρα

Οι «Εξεγερμένοι» για την πατρίδα και την τέχνη συναντούν τον Θεόφιλο στην Υδρα

Το φετινό καλοκαίρι φαίνεται ότι υπήρχε δίψα για πολιτιστικές δράσεις μετά την ανομβρία της καραντίνας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φετινό καλοκαίρι φαίνεται ότι υπήρχε δίψα για πολιτιστικές δράσεις μετά την ανομβρία της καραντίνας και οι εκδρομείς συνδύασαν διακοπές με εκθέσεις, παραστάσεις και συναυλίες. Στην Υδρα, που πάντα αγαπά τα εικαστικά, μέχρι στιγμής περισσότεροι από 7.500 θεατές έχουν δει το αφιέρωμα που άνοιξε στις αρχές Ιουλίου με τίτλο «Εξεγερμένοι», στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Υδρας, όπως μας λέει με ενθουσιασμό η «ψυχή» του θεσμού, Ντίνα Αδαμοπούλου. Ο αξιόλογος επιμελητής Γιώργος Μυλωνάς εκμεταλλεύθηκε στο έπακρον τα σπουδαία εκθέματα, ώστε να μπλέξει ανάμεσά τους έργα από τη Συλλογή του Σωτήρη Φέλιου. Ετσι, δίπλα στη Χάρτα του Ρήγα, την ταριχευμένη καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη, τις περίφημες προσωπογραφίες των Υδραίων καραβοκυραίων, τα μοντέλα πλοίων και τα όργανα πλοήγησης, ήρθαν να παρουσιαστούν έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, σε μια ωραία οπτική «χορογραφία».

Οι «Εξεγερμένοι» για την πατρίδα και την τέχνη συναντούν τον Θεόφιλο στην Υδρα-1
Εργο του Τάσου Μαντζαβίνου από τη συλλογή Φέλιου.

Θα αναρωτηθεί κανείς πώς εντέλει συνδυάζονται αυτές οι τόσο διαφορετικές προοπτικές, από τη μια οι επαναστατημένοι Ρωμιοί, από την άλλη οι εικαστικοί που συνεγείρονται σε άλλο χρονικό πλαίσιο. «Το αίσθημα της έγερσης στη νιότη, στον έρωτα, στην τέχνη και βέβαια στη ζωή ενδύεται τις ποικίλες εκδοχές του εξεγερμένου στα έργα μιας σπουδαίας συλλογής και έτσι αγκαλιάζει τους ήρωες της Εθνεγερσίας», εξηγεί ο επιμελητής. Από τον Γιάννη Μόραλη και τον Τάσο Ματζαβίνο στον Νίκο Εγγονόπουλο, τον Αλέξη Ακριθάκη και τον Κωνσταντίνο Κακανιά, το Ιστορικό Αρχείο μετατρέπεται σε πεδίο γόνιμου διαλόγου με την ωραία συλλογή του νομικού Σωτήρη Φέλιου, που αγαπάει τη ζωγραφική και στηρίζει εδώ και δεκαετίες τους Ελληνες καλλιτέχνες.

Οι «Εξεγερμένοι» για την πατρίδα και την τέχνη συναντούν τον Θεόφιλο στην Υδρα-2
Εργο του Γιάννη Μόραλη (λεπτομέρεια) από τη συλλογή Φέλιου.

Λίγες ημέρες μετά το πέρας του αφιερώματος, έρχεται μια ακόμα σημαντική έκθεση που φέρνει κοντά στη Μυτιλήνη την Υδρα, με τίτλο «Η Ιστορία είναι άνεμος…», μια φράση του Θεόφιλου. Δώδεκα μεγάλα έργα του ξακουστού ζωγράφου από τη συλλογή του Μουσείου του Δήμου Μυτιλήνης θα ταξιδέψουν στον Αργοσαρωνικό. Τα έργα αυτά είναι μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και η μεταφορά τους εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού. Η επιμελήτρια Λουίζα Καραπιδάκη υπογραμμίζει πως ο συγκεκριμένος λαϊκός ζωγράφος καταφέρνει στο έργο του να πραγματοποιήσει την ιστορική σύζευξη της αρχαιότητας και του Βυζαντίου με το 1821, ενσωματώνοντας την πατρίδα σε οτιδήποτε και αν ζωγράφιζε. Σκηνές ηρωισμού από το πρόσφατο και το μακρινό παρελθόν στα δικά του μάτια γίνονται ένα. Την τελετή των εγκαινίων, που θα γίνει στις 4 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να τιμήσουν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, εκπρόσωποι φορέων του ακριτικού νησιού και πολλοί επισκέπτες και φίλοι του ΙΑΜΥ.

Οι «Εξεγερμένοι» για την πατρίδα και την τέχνη συναντούν τον Θεόφιλο στην Υδρα-3
Ο Σωτήρης Φέλιος (αριστερά) με τον επιμελητή Γιώργο Μυλωνά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή