Άνοιγμα σε νέους δημιουργούς στο «Προσκήνιο»

Άνοιγμα σε νέους δημιουργούς στο «Προσκήνιο»

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου έχει αναλάβει ο Δημήτρης Καραντζάς

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη «Φαίδρα» της Μαρίνας Τσβετάγιεβα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο η θεατρική σεζόν για το θέατρο «Προσκήνιο», ενώ τον Ιανουάριο θα προστεθεί και ο «Θείος Βάνιας» του Αντον Τσέχοφ, δύο έργα τα οποία θα σκηνοθετήσει ο Δημήτρης Καραντζάς. Ο 34χρονος σκηνοθέτης αναλαμβάνει και πρακτικά φέτος την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου που διαχειρίζεται η εταιρεία του Μάριου Τάγαρη «Το Θέατρο». Πέρυσι ο χώρος έμεινε κλειστός εξαιτίας της πανδημίας, ενώ τώρα θα λειτουργήσει αμιγώς για εμβολιασμένους.

Με τη «Φαίδρα» σε μετάφραση Χρήστου Χρυσόπουλου, ο κ. Καραντζάς συνεχίζει, όπως μας λέει, την έρευνά του πάνω στην «τραγωδία δωματίου», τη μελέτη του αρχαίου δράματος σε κλειστούς χώρους που ξεκίνησε με τη Μήδεια το 2017 και συνεχίστηκε με τον Οιδίποδα το 2020, ενώ με τον «Θείο Βάνια», σε μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη, επιστρέφει σε ένα έργο που θεωρεί «ανεξάντλητο» και το οποίο είχε συν-σκηνοθετήσει με τον Εκτορα Λυγίζο το 2012. 

Οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το «Προσκήνιο» θα είναι η «τραγωδία δωματίου», η μελέτη του κλασικού ρεπερτορίου και η ανάδειξη της σύγχρονης δραματουργίας και των νέων δημιουργών, κάτι που θα γίνει πράξη σε συνεργασία με το Σχολείο Σκηνοθεσίας του Γιάννη Παρασκευόπουλου στο ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και με την ανάθεση συγγραφής νέων έργων από την επόμενη χρονιά. Ανάμεσα στους στενούς συνεργάτες του θεάτρου περιλαμβάνονται οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Στεφανία Γουλιώτη, Ξένια Καλογεροπούλου, Δημήτρης Καμαρωτός, Χρήστος Λούλης, Αρης Μπαλής, Ηρώ Μπέζου, Νίκος Χατζόπουλος κ.ά.

Η έρευνα στις παραστατικές τέχνες βρίσκεται επίσης στον πυρήνα του θεάτρου, όπως και η ανάγκη να δίνεται ο κατάλληλος χώρος και χρόνος στις πρόβες, στη μελέτη των έργων και στις ίδιες τις παραστάσεις. «Είναι εύκολο να σε παρασύρει η θεατρική αγορά και να γίνεις μια μηχανή παραγωγής», λέει ο κ. Καραντζάς και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι παραστάσεις της σεζόν θα είναι δύο ή το πολύ τρεις. 

Στον χαρακτήρα του θεάτρου θα είναι και οι προσκλήσεις σε καλλιτέχνες «με τους οποίους νιώθουμε κάποια συγγένεια στην αντίληψη και τη σκηνική γλώσσα». Η πρώτη πρόσκληση δίνεται στη Γεωργία Μαυραγάνη, η οποία θα παρουσιάσει τον Απρίλιο την παράσταση «Ο Λόγος – Ενας θρύλος, σήμερα», που βασίζεται στο άγνωστο θεατρικό «Ο Λόγος» του Δανού Κάι Μουνκ που καταπιάνεται με θέματα πίστης. Το θέατρο θα συνεργαστεί και με τις εκδόσεις «Νεφέλη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή