Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του 2020

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του 2020

Οι βραβευμένες εικόνες του World Press Photo 2021 παρουσιάζονται σε έκθεση που φιλοξενείται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινούμαστε με τη φωτογράφο Χριστίνα Καλλιγιάννη, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Athens Photo World, στους «διαδρόμους» που σχηματίζουν τα πανό της έκθεσης World Press Photo 2021 μέσα στον ισόγειο χώρο της ανοιχτής βιβλιοθήκης της ΕΒΕ. Καθώς περπατάμε είναι σαν να επιστρέφουμε στο 2020, μια χρονιά-σταθμό για την ανθρωπότητα. 

Η ξενάγηση, που προσφέρεται αποκλειστικά στην «Κ», εστιάζει σε εικόνες από θέματα που πρωταγωνίστησαν στην ειδησεογραφία, αλλά και ιστορίες πέραν της επικαιρότητας, που αποκαλύπτουν την αθέατη πλευρά ενός κόσμου που σπανίως έρχεται στο προσκήνιο: Ενας θαλάσσιος λέων της Καλιφόρνιας κολυμπάει προς μια μάσκα προστασίας στην τοποθεσία καταδύσεων Μπρεϊκγουότερ στο Μοντερέι των ΗΠΑ. Η Φατιμά και ο γιος της –ένα από τα 9 παιδιά αυτής της φτωχής γυναίκας– ετοιμάζουν το δίχτυ ψαρέματος για να βγουν στον κόλπο Χορ Ομέιρα της Υεμένης, που συγκλονίζεται από ένοπλες συγκρούσεις. Ο Γκέοργκ σκαρφαλώνει έναν τεράστιο λόφο από κούτσουρα που μετατρέπεται σε αναρριχητικό πεδίο για προπόνηση κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, στη Βαυαρία. Μια γυναίκα μαζεύει πόσιμο νερό στύβοντας ένα ύφασμα ποτισμένο με το νερό της βροχής στο χωριό Καλαμπότζι, στο μαγκρόβιο δάσος του Σανταρμπάνς στον κόλπο της Βεγγάζης.

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του 2020-1
Η Φατιμά και ο γιος της ετοιμάζουν τα δίχτυα του ψαρέματος σε μια βάρκα στον όρμο του Χορ Ομέιρα. Υεμένη, 12 Φεβρουαρίου 2020 (1ο Βραβείο, Κατηγορία: Σύγχρονα θέματα). Φωτ. © Pablo Tosco, Αργεντινή.

Η έκθεση World Press Photo 2021, με τις πρόσφατα βραβευμένες εικόνες του πιο διάσημου διαγωνισμού φωτογραφίας στον κόσμο, παρουσιάζεται αυτό το διάστημα (έως 14/9) στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων του Athens Photo World. Ο επισκέπτης θα δει εδώ μια επιλογή από τα αποτελέσματα του 64ου ετήσιου διαγωνισμού φωτογραφιών του World Press Photo, στον οποίο 4.315 επαγγελματίες φωτογράφοι από 130 χώρες υπέβαλαν 74.470 φωτογραφίες. Από αυτούς διακρίθηκαν οι καλύτεροι, πάντα σύμφωνα με τον αυστηρό κώδικα δεοντολογίας του οργανισμού. 

Το World Press Photo Foundation είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Αμστερνταμ της Ολλανδίας. Ολα ξεκίνησαν το 1955, όταν μια ομάδα Ολλανδών φωτογράφων διοργάνωσε τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό «World Press Photo». Εκτοτε ο διαγωνισμός είχε μια επιτυχημένη πορεία, αναγνωρίσθηκε διεθνώς και μέσω του παγκόσμιου εκθεσιακού του προγράμματος παρουσιάζει θέματα που έχουν σημασία για εκατομμύρια ανθρώπους. 

«Η ανάγκη για εικόνες και ιστορίες που μπορούμε να εμπιστευτούμε είναι τώρα μεγαλύτερη παρά ποτέ», σχολιάζουν οι διοργανωτές. «Τα υψηλής ποιότητας ρεπορτάζ που παρουσιάζουμε στην έκθεση και στα διαδικτυακά κανάλια μας προσφέρουν ανεκτίμητες πληροφορίες για τον κόσμο μας. Πρόκειται για αυθεντικές ιστορίες που αφορούν πραγματικά γεγονότα, σημαντικά ζητήματα και αληθινούς ανθρώπους. Στηρίζουμε τις προϋποθέσεις που καθιστούν δυνατή την οπτική δημοσιογραφία και αφήγηση, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας της έρευνας και της ελευθερίας του Τύπου», καταλήγουν. 

Σημαντικοί Ελληνες φωτογράφοι έχουν βραβευτεί από τη διοργάνωση: ο Γιάννης Μπεχράκης το 2000, ο Γιάννης Κόντος το 2006, ο Γιάννης Κολεσίδης το 2009 και ο Νίκος Πηλός το 2017. Φέτος διακρίθηκε ο Αγγελος Τζωρτζίνης, κατακτώντας με το «Trapped in Greece» (Παγιδευμένοι στην Ελλάδα) την 3η θέση στην κατηγορία Long Term Projects. Η έκθεση, που έχει ελεύθερη είσοδο και εύκολη πρόσβαση για όλους σε έναν κατεξοχήν δημόσιο χώρο, έχει οργανωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι ανήλικοι επισκέπτες να μην δουν εικόνες με σκληρό περιεχόμενο. Ετσι, από την παρουσίαση αποκλείστηκε η βία.

Αξίζει να σταθεί κανείς και να διαβάσει τα κατατοπιστικά κείμενα που συνοδεύουν τις φωτογραφίες, ανακαλύπτοντας πρόσωπα και αφηγήσεις με μοναδικό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Ειδικά στην κατηγορία των «Ιστοριών» (Story) εντάσσονται αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, όπως αυτό του Aντόνιο Φατσιλόγκο / Getty που κέρδισε το World Press Photo Story of the Year. Το έργο «Habibi» (Αγάπη μου) καταγράφει το θάρρος και την επιμονή των ανθρώπων, με φόντο μία από τις πιο μακροχρόνιες και περίπλοκες συγκρούσεις στη σύγχρονη Ιστορία, αυτήν της Παλαιστίνης με το Ισραήλ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή