Ελπίδες και ανησυχίες για τις κλειστές αίθουσες – Ιδιοκτήτες κινηματογράφων στην «Κ»

Ελπίδες και ανησυχίες για τις κλειστές αίθουσες – Ιδιοκτήτες κινηματογράφων στην «Κ»

Η γενική επωδός των αιθουσαρχών είναι φυσικά το «βλέποντας και κάνοντας», αφού πέρυσι άνοιξαν για να κλείσουν πάλι

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο καιρός να παραμένει προς το παρόν πολύ κατάλληλος για θερινό σινεμά, ωστόσο οι ιδιοκτήτες των κινηματογράφων 12μηνης λειτουργίας προχωρούν τον προγραμματισμό τους, έπειτα και από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας, οι οποίες καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας τους από 13/9. Η γενική επωδός των αιθουσαρχών είναι φυσικά το «βλέποντας και κάνοντας», αφού και πέρυσι τέτοιο καιρό τα σινεμά άνοιξαν με –συγκρατημένη έστω– αισιοδοξία, για να βάλουν όμως ξανά λουκέτο έπειτα από ένα σκάρτο δίμηνο λειτουργίας.

«Εμείς, όπως συνήθως, ξεκινάμε νωρίς για να κάνουμε και “προπόνηση”. Θα επιλέξουμε τον μεικτό τρόπο λειτουργίας, δηλαδή την πληρότητα στο 50%, η οποία προβλέπει τόσο τους εμβολιασμένους/νοσήσαντες όσο και τους ανεμβολίαστους με rapid test 48 ωρών. Δεν θέλουμε να περιορίσουμε το κοινό, παρόλο που όσοι εργαζόμαστε στην αίθουσα είμαστε εμβολιασμένοι», μας λέει ο Γιώργος Στεργιάκης, ιδιοκτήτης του ιστορικού «Αστυ», στην πλατεία Κοραή. Η αίθουσά του θα ανοίξει από αυτή την Πέμπτη, ενώ η… προπόνηση της πρώτης εβδομάδας περιλαμβάνει τριπλή προβολή κλασικών ταινιών με ένα εισιτήριο: τον «Καταδικασμένο» του Ακίρα Κουροσάβα στις 6 μ.μ., την υπέροχη «Κλεό από τις 5 έως τις 7» της Ανιές Βαρντά στις 8.40 μ.μ. και τον σουρεαλιστικό «Γαλαξία» του Λουίς Μπουνιουέλ στις 10.20 μ.μ.

«Από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουμε να βγάζουμε και νέες ταινίες – ούτως ή άλλως και οι διανομείς έχουν αρκετές τέτοιες στο ράφι τους από πέρυσι. Τα θερινά κινήθηκαν κάπως φέτος, ωστόσο την πραγματική δυναμική της αίθουσας θα τη δούμε όταν αυτά κλείσουν», επισημαίνει ο κ. Στεργιάκης, ο οποίος παράλληλα εκφράζει την ανησυχία του για τον έλεγχο των θεατών, ο οποίος αναγκαστικά σε τέτοιες μικρές αίθουσες θα γίνεται στο ταμείο.

Παρόμοιες σκέψεις έκανε σε πρόσφατη επικοινωνία μας και ο κ. Δημήτρης Γάκας του «Αθήναιον», ο οποίος εκτίμησε πως σε μια προβολή που θα πλησιάσει το sold out, όπως για παράδειγμα ο αναμενόμενος μέσα στο φθινόπωρο «Τζέιμς Μποντ», ακόμα και με τη μισή πληρότητα, η διαδικασία ελέγχου των rapid tests θα αποδειχθεί εξαιρετικά χρονοβόρα. Από την άλλη, μοιάζει πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή οποιοσδήποτε μικρομεσαίος αιθουσάρχης να κάνει την επιλογή COVID free.

Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχουν οι επιλογές που θα κάνουν οι πολυκινηματογράφοι, οι οποίοι προς το παρόν κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Εκεί όπου το κοινό των μικρότερων ηλικιών –και επομένως σε σημαντικό βαθμό ανεμβολίαστων– αποτελεί και τη μεγάλη πλειονότητα, η κατάσταση είναι σίγουρα ακόμα πιο περίπλοκη. Υπενθυμίζουμε πως ήδη, πριν από ένα μήνα, τα Village του Φαλήρου ανακοίνωσαν την οριστική παύση της λειτουργίας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή