Νέες ταινίες: Ονειρικό μιούζικαλ, ξηρή Αυστραλία

Νέες ταινίες: Ονειρικό μιούζικαλ, ξηρή Αυστραλία

Το νέο φιλμ του «τρομερού» Λεός Καράξ και η μεταφορά του αστυνομικού μπεστ σέλερ της Τζέιν Χάρπερ

5' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Annette ★★★
ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ (2021)
Σκηνοθεσία: Λεός Καράξ
Ερμηνείες: Ανταμ Ντράιβερ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Σάιμον Χέλμπεργκ 

Το τρομερό παιδί του σύγχρονου γαλλικού σινεμά, Λεός Καράξ, έκανε την επιστροφή του ανοίγοντας το φετινό Φεστιβάλ Καννών, με την πρώτη του μάλιστα αγγλόφωνη ταινία. Εκεί, πρωταγωνιστές είναι ο Χένρι και η Αν: αυτός είναι επιτυχημένος αυτοσχεδιαστικός κωμικός, ενώ εκείνη λαμπερό αστέρι της όπερας. Η σχέση τους θα γίνει το αγαπημένο θέμα των κοσμικών στηλών, ενώ μαζί θα αποκτήσουν ένα κοριτσάκι με κάπως… ιδιαίτερα γνωρίσματα, την Ανέτ. Η φαινομενικά τέλεια σχέση τους, ωστόσο, θα πάρει την κάτω βόλτα, ακολουθώντας την πορεία της επαγγελματικής καριέρας του Χένρι. Ο Καράξ συνεργάζεται με το σπουδαίο μουσικό δίδυμο των Sparks, οι οποίοι υπογράφουν τόσο το σενάριο όσο και τη μουσική επένδυση ενός έντονα δραματοποιημένου μιούζικαλ, που θυμίζει αρκετά και τη συνταγή του «La, La, Land». Σε αντίθεση πάντως με το τελευταίο, οι τόνοι εδώ είναι πολύ πιο σκοτεινοί και το ονειρικό – εφιαλτικό στοιχείο υπερισχύει. Καθοριστικές φυσικά για την επιτυχία ειδικά του πρώτου, καθηλωτικού, μέρους είναι οι εξαιρετικές ερμηνείες, προεξάρχοντος του Ανταμ Ντράιβερ, ο οποίος εξελίσσεται σε πολυδιάστατο σύγχρονο σταρ.

Ο πρωταγωνιστής του τελευταίου «Πολέμου των Αστρων» υποδύεται εδώ έναν περίπλοκο χαρακτήρα, ο οποίος παρασύρεται από τον τοξικό εγωισμό και την εσωστρέφειά του, με τον Ντράιβερ να τραγουδά, να κάνει stand-up comedy και γενικώς να τα δίνει όλα προκειμένου να ανταποκριθεί στον ρόλο του. Δίπλα η Μαριόν Κοτιγιάρ, η οποία, αν και περιορίζεται σε αρκετά μικρότερο χρονικά ρόλο, στέκεται ως συνήθως στο ύψος της. Και έπειτα έχουμε το δεύτερο, πιο αινιγματικό και μάλλον αμήχανο, μέρος της ταινίας, εκεί όπου ο Καράξ –και οι Sparks– βασίζεται περισσότερο στον παράξενο χαρακτήρα της Ανέτ για να προωθήσει τον μύθο του, με το τελικό αποτέλεσμα πάντως περισσότερο να μπερδεύει τον θεατή.

Η ξηρασία ★★★
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ (2020)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Κόνολι
Ερμηνείες: Ερικ Μπάνα, Ζενεβιέβ Ο’ Ράιλι, Τζον Πόλσον
 
Το ομώνυμο μπεστ σέλερ αστυνομικό μυθιστόρημα της Τζέιν Χάρπερ (στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο) μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από μια εξ ολοκλήρου αυστραλιανή παραγωγή, προεξάρχοντος του πρωταγωνιστή Ερικ Μπάνα. Ο τελευταίος υποδύεται τον επιθεωρητή Ααρον Φαλκ, ο οποίος επιστρέφει στην Κιβάρα, τη μικρή κωμόπολη στην ενδοχώρα όπου μεγάλωσε, για να παραστεί στην κηδεία του καλύτερου φίλου των παιδικών του χρόνων. Με τον τόπο να περνά τη χειρότερη ξηρασία εδώ και έναν αιώνα, ο Φαλκ, έστω και παρά τη θέλησή του, θα συμμετάσχει στην έρευνα γύρω από τον θάνατο του φίλου του, ερχόμενος τελικά αντιμέτωπος και με το δικό του παρελθόν.

Ο Ρόμπερτ Κόνολι καταφέρνει να μεταφέρει αρκετά πειστικά την ατμόσφαιρα του συναρπαστικού βιβλίου στην οθόνη, ξεκινώντας φυσικά από την… ξηρασία του τίτλου. Παρουσιάζοντας ένα μέρος όπου οι ζωές και οι δουλειές των ανθρώπων εξαρτώνται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες, το φιλμ ανασυνθέτει σε ικανοποιητικό βαθμό την κοινωνική παρατήρηση και το βάθος του μυθιστορήματος της Χάρπερ. Το τελευταίο εκτυλίσσεται άλλωστε σε δύο διαφορετικούς χρόνους, με τον Ερικ Μπάνα να είναι στιβαρός στο δικό του κομμάτι. Παραδόξως εκεί που δείχνει μάλλον να υστερεί η ταινία είναι το σασπένς και η δράση, στοιχεία θεωρητικά πιο ταιριαστά με το κινηματογραφικό φορμά.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ

Τρυφερέ μου ταυρομάχε ★★★
Σκηνοθεσία: Ροντρίγκο Σεπουλβέδα
Ερμηνείες: Αλφρέντο Κάστρο, Λεονάρντο Ορτίσγκρις
Ασυνήθιστη αγάπη

Η πολυτάραχη ιστορία της Λατινικής Αμερικής συμπλέκεται εδώ με μια τρυφερή σχέση αγάπης που γεννιέται στο πιο απίθανο μέρος. Στη Χιλή της δικτατορίας του Πινοσέτ, κάποιο βράδυ ένας νεαρός επαναστάτης σώζει από τα χέρια της χιλιανής αστυνομίας τη Λόκα ντελ Φρέντε, μια γερασμένη αλλά και θρυλική τρανς γυναίκα, η οποία τον ερωτεύεται. Σε αντάλλαγμα εκείνη προσφέρεται να φυλάξει στο σπίτι της κάποια κουτιά με όχι και τόσο νόμιμο περιεχόμενο. Με την αφορμή αυτή θα γεννηθεί μια δυνατή σχέση, κάπου ανάμεσα στη φιλία, στην οικογένεια και στον έρωτα, μεταξύ δύο ανθρώπων που αντιμετωπίζουν με τον δικό τους τρόπο τη σκληρότητα που υπάρχει γύρω τους. Υποδειγματικές ερμηνείες, γνήσια συγκίνηση, αλλά και χιούμορ είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά ενός φιλμ που δεν κάνει πολύ θόρυβο, ξεχωρίζει ωστόσο με την ανθρώπινη ματιά και το ιστορικό του σχόλιο. 

Τραγουδώ αν τραγουδάς ★★½
Σκηνοθεσία: Νίκος Κορνήλιος
Ερμηνείες: Γιάννης Πετσόπουλος, Πάρις Φεράνο, Βαγγέλης Ρόκος
Συναντήσεις στο καφέ

Ο Ελληνας κινηματογραφιστής Νίκος Κορνήλιος βάζει σκοπό να ενώσει τον κόσμο ξεκινώντας από το Μοντεβιδέο, το οποίο με έναν τρόπο μεταφέρει στην Αθήνα. Ο Γιάννης και ο Πάρις, ζευγάρι από παλιά, γιορτάζουν την Ημέρα των Νεκρών στο λατινοαμερικάνικο καφέ που διατηρούν στην ελληνική πρωτεύουσα. Μέσα στη μέρα από το μαγαζί τους θα περάσουν πολλοί και διάφοροι: καλοί τους φίλοι, σταθεροί πελάτες, άστεγοι, θυμόσοφοι του δρόμου, καλλιτέχνες, γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών που συναντιούνται και αλληλεπιδρούν στον φιλόξενο χώρο. Ο Κορνήλιος μεταφέρει εδώ το όραμά του για μια διαφορετικού τύπου κοινωνικότητα, μακριά από τον ατομισμό και τη μοναχικότητα που κυριαρχούν όλο και περισσότερο στη σύγχρονη πραγματικότητα. Οι πρωταγωνιστές του είναι καθημερινοί χαρακτήρες, σκιαγραφημένοι ίσως σε κάποιες περιπτώσεις στην υπερβολή τους, με καθαρή ωστόσο την ιδιαίτερη φόρτισή τους. 

Τρία Χρώματα: Η Μπλε Ταινία ★★★★
Σκηνοθεσία: Κριστόφ Κισλόφσκι
Ερμηνείες: Ζιλιέτ Μπινός, Μπενουά Ρεζάν, Εμανουέλ Ριβά
Ξεπερνώντας το παρελθόν

Η διάσημη τριλογία του Κριστόφ Κισλόφσκι ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα με την «Μπλε Ταινία», η οποία κυκλοφορεί σε επανέκδοση. Πρόκειται μάλιστα για το πρώτο κατά σειρά φιλμ που γύρισε ο σπουδαίος κινηματογραφιστής, αντιστοιχίζοντάς το με το χρώμα της γαλλικής σημαίας που συμβολίζει την ελευθερία. Η εκπληκτική Ζιλιέτ Μπινός, στην κορυφαία ίσως ερμηνεία της καριέρας της, υποδύεται τη Ζουλί, μια γυναίκα η οποία επιβιώνει από το αυτοκινητικό δυστύχημα στο οποίο χάνει την κόρη και τον σύζυγό της. Με τον τελευταίο να είναι διάσημος συνθέτης, εκείνη θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει ένα έργο του, έτσι ώστε να αφήσει πίσω το παρελθόν και απελευθερωμένη να βαδίσει στο μέλλον. Αυτό ωστόσο θα τη φέρει αντιμέτωπη με τα μυστικά του συζύγου της. Βυθίζοντας τον φακό του στο μπλε, ο Κισλόφσκι δημιουργεί ένα βαθιά ποιητικό όσο και συγκινητικό φιλμ. 

ΕΜΕΙΣ…

Η ομάδα του Cinema Alive παρουσιάζει από σήμερα Πέμπτη ένα καινούργιο θερινό σινεμά στον ανακαινισμένο χώρο του θεάτρου «Αλίκη», στην καρδιά του Πεδίου του Αρεως. Το ιστορικό υπαίθριο θέατρο μετατρέπεται σε τόπο όπου κυριαρχεί η φαντασία, περιμένοντας καθημερινά μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν νέες και παλιές ταινίες με δωρεάν είσοδο, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής. Η αρχή γίνεται απόψε στις 9 μ.μ. με το υπέροχο «Σινεμά ο Παράδεισος» του Τζουζέπε Τορνατόρε, ενώ θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα προβολές κλασικών και όχι μόνο ταινιών από το ξένο και το ελληνικό σινεμά. Στον χώρο θα λειτουργεί επίσης καντίνα με εκλεκτά διαλεγμένα υλικά και δροσιστικά κοκτέιλ. Αναλυτικό πρόγραμμα προβολών και προκρατήσεις στο cinealiki.cinemaalive.org.

…ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Πρεμιέρα έκανε χθες το 78ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας, με το νησάκι Λίντο να υποδέχεται λαμπερούς καλεσμένους αλλά και κινηματογραφόφιλους, οι οποίοι για πρώτη φορά στην COVID-19 εποχή έχουν σε τέτοιους αριθμούς πρόσβαση σε κάποιο μεγάλο φεστιβάλ. Η διοργάνωση άνοιξε με το «Madres Paralelas», τη νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, στην οποία πρωταγωνιστεί η Πενέλοπε Κρουζ. Μέσα στις επόμενες μέρες η «Κ» θα βρεθεί επίσης στη Βενετία μεταφέροντας κλίμα και εντυπώσεις από πολυαναμενόμενα φιλμ, όπως το «Dune» του Ντενί Βιλνέβ και το γυρισμένο στην Ελλάδα «Lost Daughter» της Μάγκι Τζίλενχαλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή