Η επάνοδος της μεγάλης γιορτής

Η επάνοδος της μεγάλης γιορτής

Το Comicdom Con Athens επιστρέφει στην Ελληνοαμερικανική Ενωση και στην πλατεία Κλαυθμώνος

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουν περάσει ήδη δεκαπέντε χρόνια από την πρώτη του εκδήλωση και το Comicdom Con Athens, το πρώτο, μεγαλύτερο και μακροβιότερο εγχώριο φεστιβάλ με αποκλειστικό αντικείμενο τα κόμικς, έχει κάθε λόγο να το γιορτάζει. Η 15η διοργάνωσή του πραγματοποιείται από τις 10 έως τις 12 Σεπτεμβρίου στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (συνδιοργανώτρια του φεστιβάλ με την Comicdom Press) και στην πλατεία Κλαυθμώνος, αφού το διάστημα της πανδημίας το φεστιβάλ πρόσφερε στο κοινό του διάφορες ψηφιακές πλευρές του, που πλέον ενσωματώνονται στη φυσική έκθεση.

Στο μεταξύ, τα ελληνικά κόμικς έχουν αλλάξει. Οπως λέει στη «Κ» η Λήδα Τσενέ, καλλιτεχνική διευθύντρια του Comicdom Con Athens, «σίγουρα έχει αλλάξει το μέγεθος της σκηνής: όταν ξεκινούσαμε, ήταν λίγοι οι εκδότες, λίγοι οι δημιουργοί και λιγότερος ο κόσμος που ήταν εξοικειωμένος με το μέσο. Πλέον έχουμε πολύ μεγαλύτερη και πλουσιότερη παραγωγή, όχι μόνο μέσα από τους επίσημους εκδοτικούς, αλλά και από τις αυτοεκδόσεις, που δείχνουν το μέλλον των κόμικς στην Ελλάδα. Είναι επίσης μεγαλύτερο το κοινό και διαφορετικές οι ηλικίες του. Σήμερα μας επισκέπτονται έφηβοι, που όταν ξεκινούσαμε, μόλις είχαν γεννηθεί. Είναι μια πρόκληση για εμάς και έχουμε ήδη μπει στη διαδικασία να σκεφτούμε νέες ιδέες, που θα ανακοινωθούν μετά το τέλος της διοργάνωσης, για το μέλλον του φεστιβάλ και για το πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε τις γενιές που τώρα μεγαλώνουν και έρχονται σε επαφή με τα κόμικς».

Ελεύθερη είσοδος

Μέχρι τότε, το φετινό Comicdom Con Athens, που πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο και όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα νοσταλγικό, σύγχρονο και ιστορικά πλούσιο. Στημένη ήδη στην Ελληνοαμερικανική Ενωση προκειμένου να αποφευχθεί η πολυκοσμία τις επίσημες ημέρες του φεστιβάλ, η κεντρική διεθνής έκθεσή του με τίτλο «Σκέψου μπλε, σκέψου Στρουμφ» είναι αφιερωμένη στα διάσημα (για άλλους «μικρά και απαίσια») μπλε πλάσματα που δημιούργησε το 1958 ο Βέλγος Peyo: τα Στρουμφάκια παρουσιάζονται μέσα από πάνελ που αφηγούνται τη γοητευτική πορεία τους στον χρόνο, μέσα από σελίδες κόμικς, διάφορα αναμνηστικά, αλλά και μέσα από την προβολή δύο τηλεοπτικών επεισοδίων της κλασικής περιόδου τους, παιδικά προγράμματα και ένα live sketch event σε συνεργασία με το φεστιβάλ Illustradays, όπου διάφοροι δημιουργοί θα δώσουν τις δικές τους εκδοχές των Στρουμφ.

Η επάνοδος της μεγάλης γιορτής-1
Εργα Τσέχων δημιουργών ενήλικων κόμικς και παιδικών βιβλίων, τα οποία παρουσιάζονται στις εκθέσεις «100 χρόνια τσέχικα κόμικς» και «12 κόσμοι».

Τιμώμενη χώρα είναι η Τσεχία και η δική της πλούσια σκηνή κόμικς θα ξεδιπλωθεί μέσα από την επίσης ήδη επισκέψιμη έκθεση «100 χρόνια τσέχικα κόμικς», μία ακόμη με τίτλο «12 κόσμοι» (με έργα ισάριθμων Τσέχων εικονογράφων παιδικών βιβλίων), αλλά και μέσα από την παρουσία της δημιουργού Λούτσιε Λομοβά και την προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Οι μονοφάγοι» (2016) της Γκαλίνα Μικλίνοβα.

Τιμώμενος Ελληνας καλλιτέχνης είναι ο Βασίλης Λώλος, ο οποίος πρώτος από τη γενιά του έκανε μια αξιοζήλευτη διεθνή καριέρα, συνεργαζόμενος με εταιρείες όπως Marvel, DC, Vertigo, Image, Dark Horse, Warner Bros: η ατομική του έκθεση παρουσιάζει το πολύπλευρο ταλέντο του τιμημένου με τα περίβλεπτα βραβεία Eisner και Harvey δημιουργού.

Το υπαίθριο κομμάτι του φεστιβάλ φιλοξενείται στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου το κοινό θα μπορεί να συναντήσει καταστήματα, εκδοτικούς οίκους και τουλάχιστον 100 δημιουργούς, μαζί με ένα σωρό εμπορεύσιμα καλούδια και νέες ή παλιότερες εκδόσεις. Μην ξεχνάμε ωστόσο και το ψηφιακό μέρος του φετινού Comicdom, που σε συνεργασία με το νεοπαγές Ψηφιακό Μουσείο Comics (comicsmuseum.gr) περιλαμβάνει τρεις διαδικτυακές εκθέσεις: πρώτη και καλύτερη, την επετειακή έκθεση «15 χρόνια Comicdom Con Athens», όπου αστέρες όπως ο Μίλο Μανάρα, ο Ντέιβιντ Λόιντ και ο Τζον Ρομίτα ο νεότερος συναντούν καταξιωμένους Ελληνες δημιουργούς σαν τον Ηλία Κυριαζή, τον Μιχάλη Διαλυνά και την DaNi, και παρουσιάζουν έργα φιλοτεχνημένα ειδικά για την επέτειο του φεστιβάλ· επίσης, μια αναδρομική ψηφιακή έκθεση του Βασίλη Λώλου, που συμπληρώνει εκείνη με τα φυσικά έργα του· και τέλος, την έκθεση «Comics Vs. Corona», στο πλαίσιο της οποίας ο Τσέχος καλλιτέχνης και καθηγητής εικονογράφησης Βάτσλαβ Σλάις δημιούργησε έξι σελίδες κόμικς με θέμα τον κορωνοϊό, τις οποίες συνεχίζουν με τον δικό τους τρόπο ο Βέλγος Στέφεν Ντοντ, η Γιαπωνέζα Μίκι Γιαμαμότο και ο Αποστόλης Ιωάννου. Περισσότερα στο comicdom-con.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή