Εικαστικά, χορός, σινεμά πιάνουν… λιμάνι

Εικαστικά, χορός, σινεμά πιάνουν… λιμάνι

Με το διακαλλιτεχνικό πρόγραμμα «Πειραιάς Artport» εγκαινιάζει τη νέα σεζόν το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το διακαλλιτεχνικό πρόγραμμα «Πειραιάς Artport» εγκαινιάζει τη νέα σεζόν το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ταυτόχρονα δημιουργεί μια νέα κοιτίδα πολιτισμού στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ, στην καρδιά του λιμανιού, δίπλα στα καράβια που έρχονται και φεύγουν καθημερινά. Με στόχο να αφήσει έντονο πολιτιστικό αποτύπωμα στην πόλη, το ΔΘΠ οργανώνει εκδηλώσεις θεάτρου, χορού, εικαστικών και σινεμά, όπου για πρώτη συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». 

Στο πρόγραμμα του ΔΘΠ ξεχωρίζει ένας διάλογος μεταξύ δύο διακεκριμένων εικαστικών που φαινομενικά είναι αρκετά διαφορετικοί αλλά που στην πραγματικότητα είναι πολύ κοντά. Ο 70χρονος Αμερικανός Andres Serrano, με καταγωγή από την Ονδούρα και την Κούβα, που έχει εκφράσει την επιθυμία να φωτογραφίσει τους αστέγους της Ελλάδας, και ο 64χρονος Βρετανός John Akomfrah, με καταγωγή από την Γκάνα, ιδρυτής το 1982 του Black Audio Film Collective (BAFC) –ένας από τους λίγους διεθνείς εικαστικούς που κατόρθωσαν να αποτυπώσουν με τόσο ποιητικό τρόπο την ελληνική κρίση– είναι οι εκφραστές αυτού του διαλόγου. Η έκθεσή τους ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου. Από τη δεκαετία του ’80, το έργο του Serrano έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις, εγείροντας ερωτήματα παγκοσμίως σε σχέση με τη λογοκρισία, το γούστο, τη δημόσια ευπρέπεια και τους αποδεκτούς τρόπους έκφρασης. Oμως με την ποιητική του έργου του, υπερβαίνει τη δημόσια συζήτηση για τη λογοκρισία του έργου τέχνης  όπως αυτή εκφράστηκε στα ιστορικά έργα του, ενώ ο John Akomfrah εστίασε στην πρόσφατη οικονομική κρίση της Ελλάδας και στο εγκαταλελειμμένο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού για να συλλάβει και να αποτυπώσει την ελληνική ιστορία μέσα από μια ελαστική αίσθηση και προσέγγιση του ιστορικού χρόνου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι παραστάσεις χορού που θα φιλοξενηθούν στο ΔΘΠ, όπως το «Swell» της Ελισάβετ Πλιακοστάθη και το «Manifesto» της Ιωάννας Πορτόλου, ενώ οι προβολές καινούργιων αλλά και παλαιότερων ταινιών που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις «Νύχτες Πρεμιέρας» θα γίνουν σε ιδιαίτερα σημεία του Πειραιά, στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ, στις προβλήτες του λιμανιού και, φυσικά, στην καρδιά της πόλης, στο εμβληματικό θέατρο. 

Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.dithepi.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή