500 λέξεις με τον Θοδωρή Πανάγο

500 λέξεις με τον Θοδωρή Πανάγο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Θοδωρής Πανάγος γεννήθηκε το 1979 και κατοικεί στην Αθήνα. Σπούδασε στο ΑΤΕΙ Πειραιά και είναι τελειόφοιτος Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ. Στα τέλη του 2019 κυκλοφόρησε μια συλλογή ποιημάτων του από τις εκδόσεις Samizdat. Τον Απρίλιο του 2021 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα «Η Κώμη» από τις εκδόσεις Σοκόλη.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;
Την «Πείνα» του Κνουτ Χάμσουν και το «Συνταγματάρχης Λιάπκιν» του Μ. Καραγάτση.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;
Ο Μάικλ Βαλεντάιν Σμιθ, στο «Ξένος σε ξένη χώρα» του Ρόμπερτ Χάινλαϊν. Είχε απίστευτες δυνατότητες, αλλά και τρομερές ευαισθησίες, απλά επειδή μεγάλωσε σε άλλο νοητικό σύμπαν, επειδή έμαθε να σκέφτεται εντελώς διαφορετικά.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;
Τους τεθνεώτες Φίλιπ Κ. Ντικ, Αρη Αλεξάνδρου. Αν και ήταν άνθρωποι με εντελώς διαφορετικά βιώματα, ο κοινός συνδυασμός προβληματικής ζωής και μεγάλου ταλέντου θεωρώ ότι θα ήταν μια καλή συνθήκη για ένα πολύ ενδιαφέρον δείπνο.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;
Διαβάζοντας γενικώς, πρόσφατα συνειδητοποίησα ότι μπορείς να νιώθεις ότι έχουν γραφτεί σχεδόν όλα, αλλά ταυτόχρονα να έχεις την ακέραια αίσθηση ότι μένει ένας ωκεανός πραγμάτων να ειπωθούν στο μέλλον, ίσως και από εσένα τον ίδιο.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;
Τον «Παίκτη» του Ντοστογιέφσκι, από τις εκδόσεις Γκοβόστη, σε μετάφραση Αθηνάς Σαραντίδη.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;
Το «Κυλήστε δάκρυά μου, είπε ο αστυνόμος» του Φίλιπ Ντικ. Ετυχε να επιστρέφω ξανά σε αυτό το βιβλίο, πάντα με χαρά και ευχαρίστηση, για να βρίσκω ότι άλλαξαν πολλά στο πώς βλέπω τα πράγματα, αλλά και ότι πολλά μένουν ίδια.

Η Κώμη, πέρα από τόπος, είναι και ένα σύμβολο;
Η Κώμη, με τους απλούς κανόνες της, τους περιορισμούς της, τα θετικά και τα βάναυσά της, ίσως είναι ένα σύμβολο για το πώς μπορούμε να ζούμε σε οποιαδήποτε κοινωνία, ακόμη και όταν όλα αυτά τα στοιχεία είναι περίπλοκα και χαοτικά.

Ο στοχασμός εναλλάσσεται με τη δράση στο βιβλίο σας. Είναι ένας στοχασμός που αποσκοπεί σε ποια ζητήματα και ερωτήματα;
Κύριο μέλημα του στοχασμού του ήρωα, που ενίοτε περιγράφεται αναλυτικά, είναι να αντέχει τις μέρες, να αλλάζει, να αποτιμά, να αναθεωρεί, να προχωράει στον χρόνο αντιμετωπίζοντας την εκάστοτε συγκυρία, με τον λιγότερο δυνατό πόνο. Να εξελίσσεται.

Εντονα αλληγορικός ο χαρακτήρας του βιβλίου. Είχατε κάποιες επιρροές και επιδράσεις (βιβλία, ταινίες κ.τ.λ.); 
Δεν μπορώ να διακρίνω εκ πρώτης επιρροές από βιβλία, αλλά βρίσκω μια αισθητική συγγένεια με τις εικόνες σε διάφορες ταινίες του Αντρέι Ταρκόφσκι. Θα μπορούσαν να λογιστούν όντως ως κάποιου είδους επίδραση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή