Εντουάρ Λουί: Πολιτική αυτοβιογραφία

Εντουάρ Λουί: Πολιτική αυτοβιογραφία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εκδοτικό φαινόμενο της Γαλλίας, ο νεαρός συγγραφέας Εντουάρ Λουί, που το 2016 έκανε ευρωπαϊκή επιτυχία με την αυτοβιογραφική νουβέλα «Ιστορία της βίας» (εκδ. Αντίποδες), μόλις εξέδωσε στη Γαλλία το νέο του βιβλίο. Στο «Changer: method», όπως τιτλοφορείται, μιλάει για τη ριζική μεταμόρφωση που χρειάστηκε να υποστεί, ώστε από λαϊκό παιδί να γίνει ένας φέρελπις Γάλλος αστός. Είναι «ένα πολιτικό βιβλίο, ειλικρινές, γενναίο και συγκινητικό», γράφουν οι κριτικοί. Οσο για την «Ιστορία της βίας» αποτελεί το υλικό στο οποίο βασίστηκε η πολυσυζητημένη ομώνυμη παράσταση από τη Σάουμπινε με σκηνοθέτη τον Τόμας Οστερμαϊερ, που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών (5-6/10, Πειραιώς 260).

H επιστροφή του Χέρμανς

O Τζoν Λε Καρέ είχε δηλώσει λάτρης των βιβλίων του Ολλανδού συγγραφέα Βίλεμ Φρέντρικ Χέρμανς, αλλά τα συναισθήματα δεν ήταν αμοιβαία: ο Χέρμανς είχε κατηγορήσει τον Λε Καρέ για λογοκλοπή. Η διαμάχη αφορούσε το πιο διάσημο βιβλίο του Βρετανού μετρ του κατασκοπικού μυθιστορήματος, το περίφημο «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο» (1963), που κατά τους ισχυρισμούς του Χέρμανς βασιζόταν στο δικό του «The Darkroom of Damocles», το οποίο είχε εκδοθεί  ένα χρόνο νωρίτερα. Φαίνεται όμως ότι τώρα εχει έρθει πραγματικά η δική του ώρα – μετά θάνατον όμως: το έργο του «ξαναζεί» στη Βρετανία, μεταφράζεται εκ νέου και τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει το «A Guardian Angel Recalls».

Συλλεκτική έκδοση για το 1821

Μόλις κυκλοφόρησε το συλλεκτικό περιηγητικό έργο «Views in Greece» (Οψεις Ελλάδος, 1821) του Ιρλανδού αρχαιολόγου και ζωγράφου Εντουαρντ Ντόντγουελ από τον νεοϊδρυθέντα εκδοτικό οίκο με την επωνυμία ΑΕΙΝ. Oι εκδόσεις ΑΕΙΝ εντάσσονται στον όμιλο Σμυρνιωτάκη, με ειδίκευση στην έκδοση χειρογράφων ή κωδίκων. Το έργο του Ντόντγουελ αποτελεί μία από τις πολύτιμες καταγραφές της προεπαναστατικής Ελλάδας και αναδεικνύει τη συστηματική καταγραφή και ερμηνεία του ελλαδικού χώρου από τον συγγραφέα. Το πρωτότυπο φυλάσσεται στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών Ιδρυμα Βούρου – Ευταξία, ενώ η συγκεκριμένη έκδοση κυκλοφορεί σε 1.000 αριθμημένα αντίτυπα με προεγγραφές, λόγω της συλλεκτικής της αξίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή