Ασπίδα προστασίας στην ιστορία του Πειραιά

Ασπίδα προστασίας στην ιστορία του Πειραιά

Το ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή, που ζητάει να γίνει σεβαστή η ιστορική - διατηρητέα χρήση του κινηματογράφου «Χάι Λάιφ»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ασπίδα που δημιουργήθηκε με σκοπό την προστασία από επιβλαβείς οικοδομικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό του κινηματοθεάτρου «Χάι Λάιφ» –ιστορικό κτίσμα του Πειραιά, διατηρητέο από το 1985– φαίνεται ότι έχει φέρει αποτελέσματα. Ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μώραλης επιβεβαίωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την «Κ» ότι «με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών του ακινήτου –σ.σ. η επενδυτική εταιρεία Simply Red Μονοπρόσωπη ΙΚΕ– αναστέλλονται οι κατασκευαστικές εργασίες που είχαν ξεκινήσει στο ισόγειο του πενταώροφου κτιρίου, όπου στεγαζόταν ο κινηματογράφος».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνει ο δήμαρχος Πειραιά και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μπελαβίλας, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκανε δεκτή την προσφυγή που κατατέθηκε στο τέλος Ιουλίου και ζητάει να γίνει σεβαστή η ταυτότητα του κτιρίου, η αρχιτεκτονική του αξία και η ιστορική – διατηρητέα χρήση του κινηματογράφου «Χάι Λάιφ» στο ισόγειο του πρώην Μεγάρου Παπακώστα. Ετσι η συμφωνία 15ετούς μίσθωσης με πολυεθνικό όμιλο για τη μετατροπή του κτιρίου σε πολυκατάστημα ειδών ένδυσης έχει πλέον ακυρωθεί με πρωτοβουλία του εκμισθωτή, ενώ τις επόμενες 10 ημέρες αναμένεται η καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο την προσεχή εβδομάδα «ξεκινάει διαπραγμάτευση μεταξύ της δημοτικής αρχής και της επενδυτικής εταιρείας με σκοπό», όπως δηλώνει ο κ. Μώραλης, «την επαναφορά του χώρου του κινηματογράφου στην αρχική του κατάσταση». «Επιθυμώ την ανάπτυξη της πόλης του Πειραιά», σχολιάζει. «Θέλω ταυτόχρονα να προστατεύω την ιστορία της, αλλά και τα καθ’ όλα νόμιμα συμφέροντα των επενδυτών». Η σκέψη είναι, αφού γίνει έλεγχος των ζημιών που προκάλεσαν οι εργασίες στους εσωτερικούς χώρους και εφόσον το ποσό των 3 εκατομμυρίων που ζητάει η ιδιοκτήτρια εταιρεία για το υπόγειο και ισόγειο του κτιρίου μπορεί να δοθεί, να αναβιώσει το κινηματοθέατρο ως δημοτικός χώρος πολιτισμού. Το κινηματοθέατρο «Χάι Λάιφ» βρίσκεται στην πλατεία Κοραή, που κατά τον Μεσοπόλεμο μετασχηματιζόταν στο νέο κέντρο της πόλης. Το Μέγαρο Παπακώστα αποτέλεσε πρωτοποριακή κατασκευή για την εποχή του. Με τη σημερινή του μορφή σχεδιάστηκε το 1924 με εξαιρετικά στοιχεία αρχιτεκτονικής αρ νουβό και δημιουργός του ήταν ο μηχανικός Βασίλης Τσαγρής, ένας από τους πιο γνωστούς αρχιτέκτονες εκλεκτικιστικών μεγάρων στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Από την αρχή ήταν δεδομένη η χρήση του ισογείου ως κινηματογράφος με τα θεωρεία και τη σκηνή – οθόνη. Το εσωτερικό του στόλιζε αρχιτεκτονικός διάκοσμος, ακολουθώντας τη δυναμική της νέας χρήσης του τεχνολογικού θαύματος της κινούμενης εικόνας. Ταυτόχρονα όμως η κλασική θεατρική δομή των κλειστών αστικών μεγάλων θεάτρων του 18ου και 19ου αιώνα, με την υπερυψωμένη σκηνή, την κεκλιμένη πλατεία και τα θεωρεία, επικράτησε στη δομή της νέας αίθουσας.

Το ακίνητο αγοράστηκε από το ΚΚΕ το 1985, που το κατείχε και διαχειριζόταν μέχρι το 2014. Το 2019 πέρασε στην κατοχή τράπεζας και στη συνέχεια αγοράστηκε από την επενδυτική εταιρεία Simply Red.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή