Η φωτογραφία της Έμιλυ, τα γενέθλια του Τόμας

Η φωτογραφία της Έμιλυ, τα γενέθλια του Τόμας

Στιγμιότυπα από το φετινό, μακρύ και επεισοδιακό Φεστιβάλ Επιδαύρου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παράσταση που ακυρώθηκε και το δώρο του πρωταγωνιστή, τα γενέθλια του διάσημου σκηνοθέτη, τα χαλαρά νυχτερινά πάρτι του δημοφιλούς ηθοποιού, οι ουρές στον «Λεωνίδα». Λέξεις που επιχειρούν να συμπυκνώσουν στιγμιότυπα από το φετινό, μακρύ και επεισοδιακό Φεστιβάλ Επιδαύρου, πίσω από τα οποία κρύβονται οι άνθρωποι της περιοχής – φιλόξενοι στους φεστιβαλικούς (και μη) επισκέπτες.

Η φωτογραφία της Έμιλυ, τα γενέθλια του Τόμας-1

Ήταν Παρασκευή 6 Αυγούστου και απόμεναν λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα της «Ελένης» του ΚΘΒΕ στην Επίδαυρο. Η προσμονή στο κατακόρυφο. Έτσι μπορεί κανείς να φανταστεί στην απογοήτευση που πήραν οι ηθοποιοί και οι υπόλοιποι συντελεστές της παραγωγής, όταν ανακοινώθηκε ότι λόγω των φωτιών στην Βαρυμπόμπη και την Εύβοια, για προληπτικούς λόγους καθώς έπνεαν ισχυροί άνεμοι, οι παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου αναβάλλονται. Πολλοί ηθοποιοί έφυγαν αμέσως για την Αθήνα. Η Ελένη-Εμιλυ Κολιανδρή ήταν απαρηγόρητη. Τότε ο σύζυγος της, ο γνωστός ηθοποιός Χρήστος Λούλης, σκέφτηκε να την εκπλήξει ευχάριστα κάνοντάς της ένα δώρο.

Αλλά τι; Κουβεντιάζοντάς το με τον αεικίνητο Νίκο Λιακόπουλο, γιο της Κάκιας και του αείμνηστου Λεωνίδα με το γνωστό εστιατόριο στο Λυγουριό, αποφάσισαν να αναρτήσουν. σε τοίχο του εστιατορίου – που κοσμείται από φωτογραφίες σπουδαίων καλλιτεχνών από την έναρξη του φεστιβάλ το 1955 έως τώρα – μια φωτογραφία από την παράσταση με την Έμιλυ Κολιανδρή.

Η φωτογραφία της Έμιλυ, τα γενέθλια του Τόμας-2

Έστω κι αν η παράσταση δεν θα παιζόταν (πιθανό να συμβεί το 2022). Όμως, πως θα εκτυπωνόταν η φωτογραφία σε σωστή ανάλυση, αφού ο φωτογράφος του Λυγουριού ήταν για … μπάνιο; Ο Νίκος τον ειδοποίησε και εκείνος γύρισε στο φωτογραφείο για να εκτυπώσει τη φωτογραφία, η οποία κολλήθηκε σε ξύλινη βάση παίρνοντας την περίοπτη θέση άλλης γνωστής ηθοποιού σε παλαιότερη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου. Η Έμιλυ Κολιανδρή όταν την είδε ξέσπασε σε δάκρυα και χαμόγελα μαζί.

Λίγες ημέρες μετά ήταν η σειρά του Γιάννη Στάνκογλου να βρεθεί στο επίκεντρο. Ο φετινός «Προμηθέας» του θεάτρου Πορεία έβαλε το στίγμα του στο φεστιβάλ ως η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία και ο Γιάννης Στάνκογλου το διασκέδαζε αρκούντως, είτε στο φαγητό μετά την παράσταση στο Λεωνίδα ή στα νυχτερινά πάρτι με τραγούδια και βουτιές κάτω από την πανσέληνο μαζί με μέλη του θιάσου δίπλα στη θάλασσα της «Μουριάς», του ξενοδοχείου όπου διέμενε.

Η φωτογραφία της Έμιλυ, τα γενέθλια του Τόμας-3

Ο «Προμηθέας» έφυγε και ήλθε ο «ödipus / οιδίποδας», πολυαναμενόμενης παράστασης της γερμανικής Schaubühne. Ο σκηνοθέτης της Τόμας Οστερμάγιερ  την πρώτη ημέρα που βρέθηκε στην περιοχή γευμάτισε με τον φίλο το, διάσημο σκηνογράφο Διονύση Φωτόπουλο. Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου μετά την παράσταση, στο Λεωνίδα ο Τόμας Οστερμάγιερ γιόρταζε όχι μόνο την θερμή υποδοχή του έργου αλλά και τα γενέθλια του. Τρεις τούρτες ετοιμάστηκαν, τις οποίες επιμελήθηκε η γνωστή σκηνογράφος Εύα Νάθενα. 

Η φωτογραφία της Έμιλυ, τα γενέθλια του Τόμας-4

Την επομένη, το Σάββατο μια ώρα και 10 λεπτά από την έναρξη της παράστασης άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες ψιχάλες. Ένα τέταρτο αργότερα επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες του κοινού. Η βροχή διέκοψε την παράσταση, «τυφλώνοντας» τον Οιδίποδα πρόωρα. Οι ηθοποιοί σήκωσαν τα χέρια τους ψηλά, παρακάλεσαν τον Θεό (;), τον ουρανό (;) να δείξει έλεος, αλλά φευ. Η βροχή δυνάμωσε και άρχισε η αποχώρηση του κοινού. Στις 22.30 κι όταν πια σχεδόν όλοι οι θεατές είχαν αποχωρήσει από το αργολικό θέατρο και πολλοί είχαν δημιουργηθεί ουρά για ένα τραπέζι έξω από το Λεωνίδα, η βροχή σταμάτησε …

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή